Verden

Til kamp mot Obamas seire

Når USAs 114. Kongress innsettes med pomp og prakt i dag, møter Barack Obama for første gang republikansk motstand i begge kamre. Senatsleder Mitch McConnell lover kamp mot helsereformen.

Republikanerne som fra og med i dag kontrollerer begge kamrene i Kongressen, starter året med kamp mot en rekke av president Barack Obamas politiske seire: Partiet har blant annet pekt seg ut Obamas omstridte helsereform, de nye klima- og miljøreguleringene, samt innvandringsreformen.

Republikanerne vant flertall i både Senatet og Representantenes hus i mellomvalget i november i fjor.

Men med nytt flertall følger også ansvar, påpeker seniorforsker Svein Melby ved institutt for forsvarsstudier (IFS).

- Republikanerne må også vise at de er et parti med en positiv agenda, sier Melby til Dagsavisen.

 

Dyp splittelse

De siste to årene har Washington DC vært preget av dyp splittelse, og den amerikanske kongressen har fått til svært lite. Den 113. kongressen, som ble avsluttet ved nyttår, er ifølge amerikanske medier tidenes minst produktive. Etter at Barack Obama og demokratene gikk på et sviende valgnederlag i fjor, brettet presidenten opp ermene og brukte presidentdekreter for å få gjennom blant annet innvandringsreformen. I tillegg annonserte han den første omfattende klimaavtalen med Kina, samt en avslutning av USAs 49 år lange boikotten av naboøya Cuba.

Obamas bruk av presidentdekreter har møtt anklager om maktmisbruk fra USAs høyreside, som ikke gir seg uten kamp.

Allerede denne uka er det ventet at flertallet vil godkjenne Keystone XL, en omstridt oljeledning som vil frakte olje fra canadisk tjæresand til USAs golfkyst. President Obama, som kan nedlegge veto mot godkjenningen, har sagt han er i tenkeboksen.

 

Må ikke skremme

Svein Melby sier republikanerne også må etablere en egen agenda de neste to årene. Det er presidentvalg i 2016, og for å vinne, er partiet nødt til å overbevise velgerne om at de kan mer enn å sette ned foten for motstanderens politikk.

- De må også fremme og få vedtatt egne forslag, sier Svein Melby til Dagsavisen.

Det kan virke som om ledelsen i partiet kjenner ansvaret tynge. Senatsleder Mitch McConnell, som tidligere har markert seg som en kompromissløs politiker, sier til the Washington Post at republikanerne må vise det amerikanske folket at de er ansvarlige, så ingen vil bli «skremt» av tanken på en republikaner i Det hvite hus.

 

Ser mot 2016

- Vi vil bli sett på som en ansvarlig, konservativ majoritet til høyre for sentrum, sier McConnell.

For selv om 2015 ikke er et valgår, er alles blikk vendt mot presidentvalget i 2016. Mens demokratene etter alt å dømme vil samles rundt Hillary Clinton, er det ingen republikanere som peker seg ut som noen klar vinnerkandidat. Jeb Bush, tidligere guvernør i Florida og bror til tidligere president George W. Bush, vil trolig stille. Det samme vil Mike Huckabee, tidligere TV-vert på Fox News og kandidat i 2008.

 

Dårlig samarbeidsklima

Det har vært dårlig samarbeidsklima i Washington DC de siste årene. Med en republikansk Kongress og en demokrat i Det hvite hus de to neste årene, frykter mange nok en periode med mye krangling og lite handling.

Det er likevel rom for samarbeid på noen områder, som for eksempel handelsavtaler og skattepolitikk, ifølge representanter fra begge partier.

Republikanerne har varslet to konkrete tiltak i årets første måned: De vil godkjenne byggingen av en omstridte oljeledning, et forslag mange demokrater også støtter. I tillegg vil de godkjenne et budsjettforslag som vil vanskeliggjøre deler av Obamas forsøk på å liberaliser innvandringslovene. De har også varslet at Obama vil få vanskeligheter med å utnevne en ambassadør til Cuba. Alle ambassadører må godkjennes av Senatet. Også når det kommer til klima- og energipolitikk, setter republikanerne på bremsene. Barack Obamas største politiske seier, helsereformen, møter stadig utfordringer i rettssystemet.

Svein Melby tror likevel Obamas viktigste politiske seire blir stående.

- Det er lite å hente politisk på å utfordre dette, sier Melby til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen