Høyrepopulær: Hilmar Langhelle Mjelde synes sammenligningen mellom Donald Trump og Silvio Berlusconi er god, og tror han kan vinne. FOTO: NTB scanpix

«The Trump» holder koken

Med populisme, mediemakt og milliarder av dollar, er Donald Trumps suksess ikke ulik Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi.

Kjendismilliardæren Donald Trump leder fortsatt på meningsmålingene i det republikanske partiet. Nær 30 prosent sier de vil ha den eksentriske 69-åringen som partiets presidentkandidat i 2016. Nylig lovte Trump å ikke kjøre sololøp hvis han taper nominasjonskampen for å bli de konservatives presidentkandidat.

– Jeg sverger troskap til det republikanske partiet, lovte Trump.

Hilmar Langhelle Mjelde ved Universitetet i Bergen tror Donald Trump har reelle sjanser til å vinne nominasjonen.

– Nye tall viser at Trump i økende grad appellerer til det brede lag av republikanske velgere, både de mest ideologiske velgerne og de mer moderate, sier Mjelde.

LES OGSÅ: Mysteriet Donald Trump

Som Berlusconi

Det var i sommer at Donald Trump overrasket alle med sin raske klatring på meningsmålingene. Amerikanske kommentatorer slet lenge med å ta ham på alvor, og nettstedet the Huffington Post har latt underholdningsavdelingen ta over dekningen av Trump.

At Trump fortsatt holder koken, har å gjøre med en helt spesiell form for populisme og nasjonalisme, skriver Reihan Salam på nettstedet Slate. Han sammenligner Trump med høyresidens oppsving i Europa. Flere har også funnet likhetstrekk mellom Donald Trump og hans italienske kollega, Silvio Berlusconi, mediemogul og tidligere statsminister i Italia.

Berlusconi ble valgt og gjenvalgt en håndfull ganger. Hilmar Langhelle Mjelde synes sammenligningen er god.

– Begge gjør sin egen suksess og kompetanse til hovedbudskapet, og de skal gjøre for landet det de har gjort med sine forretningsforetak. De er populister som framstiller seg som representanter for vanlig sunn fornuft, sier Mjelde.

I tillegg er både Berlusconi og Trump gode til å kommunisere, og står for sentrum-høyre-synspunkter uten å være ideologiske, sier Mjelde.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

USAs neste president?

Det er stor uenighet blant kommentatorer om hvorvidt Trump virkelig vil kunne vinne et amerikansk presidentvalg. For selv om opptil 30 prosent av republikanere sier de liker Trump, utgjør det bare en liten del av amerikanske velgere – bare knappe 11 prosent, ifølge utregningene til E.J. Dionne i The Washington Post.

Tidspunktet for Trumps triumf på meningsmålingene, er også viktig. På denne tida for åtte år siden, var det knapt noen som tok demokratenes nåværende president Barack Obama seriøst.

Hilmar Langhelle Mjelde tror likevel Donald Trump kan vinne, også mot demokratenes ledende kandidat Hillary Clinton, og dermed bli USAs neste president.

– Hovedutfordringen for Clinton og Demokratene er at de har sittet to perioder ved makten. Velgerne gir normalt ikke et parti tre perioder på rad i Det hvite hus, sier Mjelde.

I løpet av hele etterkrigstida er det bare i 1988 at velgerne har gitt samme parti tre presidentperioder.