Verden

Terrorister går mot mykere mål

Tunisias turistindustri er rammet for andre gang på tre måneder. Terroristene vil ramme landet fordi det er et arabisk demokrati, mener ekspert.

Bilde 1 av 2

– Vi vil trolig se flere av slike angrep: mot mykere, men mindre symboltunge mål, sier programdirektør Joachim Nahem ved International Law and Policy Institute til Dagsavisen.

Kun tre måneder etter at 22 mennesker ble drept i det brutale terrorangrepet mot Bardo-museet i hovedstaden Tunis, rammes landets turistindustri nok en gang.

Minst 37 personer, de fleste utlendinger, er drept etter angrepet mot hoteller i Sousse i går, der badegjester ble brutalt skutt ned av bevæpnede personer. Både briter, tyskere og belgiere er blant de drepte. Det tunisiske helsedepartementet oppgir at 36 personer ble såret.

LES OGSÅ: Eksporterer ekstremister

Flyktet

Britiske turister sier til Sky News at ferierende flyktet fra stranden og søkte tilflukt i hotellene etter at skytingen begynte midt på dagen fredag. Tunisisk politi pågrep i går én mistenkt. En annen mistenkt er drept. Nyhetsbyrået AFP meldte i går at en av terroristene bak angrepet i turistbyen Sousse, skal være en tunisisk student.

Gruppen Den islamske stat (IS) hadde oppfordret til angrep under ramadan, men det var i går ikke klart hvem som sto bak angrepet i Tunisia.

Følg oss på Twitter og Facebook!

– Vil ramme demokratiet

Tunisia er det eneste landet fra den arabiske våren som har hatt en vellykket overgang til demokrati. At landet er et arabisk demokrati midt blant flere stater mer uro og anarki, gjør landet til et attraktiv mål for islamistiske terrorister, påpeker Joachim Nahem, som har fulgt situasjonen i Tunisia tett.

– Siden den arabiske våren har landet hatt flere angrep som har prøvd å skade den demokratiske overgangen. Slik sett er Tunisia som terrormål symbolsk viktig for ekstremistgruppene, sier Nahem.

Turistindustrien er svært viktig for Tunisia, som har slitt økonomisk siden den arabiske våren. Etter angrepet mot Bardo-museet i mars ble det igangsatt en kampanje for å oppfordre folk til å fortsette å reise til landet. Med angrepet blir turismen alvorlig slått tilbake i landet.

– Det vil skade turistindustrien, men vil nok ikke være spikeren i kista. Egypt har hatt en rekke angrep uten at det har svekket turistnæringen nevneverdig, sier Nahem.

LES OGSÅ: – Grunn til å ta truslene på alvor

Mange jihadister

Angrepet er også en slag mot regjeringen i Tunisia. Presidenten, som ble valgt i desember i fjor, hadde sikkerhet som en av de viktigste kampsakene. Tunisia er det landet med flest fremmedkrigere i Irak og Syria per innbygger. Anslaget er 3.000, men tallet er trolig høyere.

– Tunisia har et stort internt problem med islamistiske grupperinger, som har florert siden president Ben Ali ble styrtet i den arabiske våren. Faren er at jihadister som har vært i Irak, Syria og Libya kan vende tilbake til Tunisia. Den urolige situasjonen i nabolandet Libya gir porøse grenser som er vanskelig å kontrollere. Libya har en destabiliserende effekt på Tunisia, sier Nahem.

Under Ben Alis regime i Tunisia ble landet styrt med jernhånd, og islamister ble fengslet.

– Det ga undergrunnsbevegelser av islamister, og mange av dem som oppholdt seg i andre land i denne perioden og ble radikalisert i utlandet, har vendt tilbake, sier Nahem.

Tunisiske styrker har drept lederen for gruppen de mener sto bak terrorangrepet mot Bardo-museet i Tunis i mars. Også åtte andre medlemmer av gruppen Okba Ibn Nafaa-brigaden drept i angrepet, ifølge tunisiske myndigheter.

LES OGSÅ: – Frankrike ekstremt utsatt

Turoperatør: Ingen nordmenn rammet

Minst 114 norske turister oppholder seg i Sousse i Tunisia, ifølge turoperatøren Detur.

Selskapet har ikke fått informasjon om at noen er såret, men avlyser alle reiser til Tunisia på grunn av angrepet.

– Vi har sendt tekstmeldinger til alle våre kunder. Så langt har vi ikke informasjon om at nordmenn er såret, sa daglig leder Levent Cetin i Detur fredag ettermiddag.

Turoperatøren har totalt 159 nordmenn i det nordafrikanske landet akkurat nå, 114 av dem befinner seg i Sousse-området. Ingen av dem bodde på hotellene som ble rammet av angrepet, opplyser Cetin.

Alle de 159 drar tilbake til Norge som planlagt mandag morgen. Deretter avlyser Detur inntil videre alle reiser til Tunisia.

– Vi har bestemt oss for å avlyse alle reiser og vente på at det blir roligere i regionen. Folk som har bestilt billetter, vil få pengene sine tilbake, sier Cetin.

Detur er i løpende kontakt med tunisiske myndigheter og norske myndigheter etter angrepet som kostet minst 27 personer, flere av dem utenlandske turister, livet. (NTB)

Mer fra Dagsavisen