Verden

Tærer hardt på tynnslitt tillit

IT-skandalen som nå ryster Sverige har fått tilliten til Socialdemokraterna til å vakle. – Jo lenger skandalen drar ut, jo større blir skadene, advarer svensk valgforsker.

– Vi vet det er en skandale, men enda ikke hvor stor den vil bli. Men dersom det fortsetter å vokse, kan det ende i et politisk skrekkscenario for regjeringen, sier valgforsker Ulf Bjereld, som selv er aktiv i Socialdemokraterna, til Dagsavisen.

Opposisjonspartiene har varslet mistillitsforslag mot statsråder etter IT-skandalen som nå ryster Sverige. Politiske kommentatorer trekker paralleller til Watergate.

– Dette er kjempestort og kjempealvorlig. Det er en skandale at denne typen spørsmål, som noen har beskrevet som «selve nøklene til riket», har blitt håndtert på en slik måte, sier Claes Arvidsson, tidligere kommentator og lederskribent i Svenska Dagbladet gjennom flere år.

Ble sparket

Skandalen startet etter avsløringer i forrige måned, og er nå i ferd med å eskalere. Etter lang tids taushet så Sveriges statsminister Stefan Löfven seg i går nødt til å rykke ut og holde pressekonferanse om saken.

– Det her er virkelig alvorlig, i strid med loven, sa Löfven under pressekonferansen i går ettermiddag.

Kjernen i saken er at transportmyndighetenes direktør, Maria Ågren, fikk sparken i januar, fordi hun hadde muliggjort spredning av hemmelige dokumenter. Löfvens regjering hevdet opprinnelig at avskjedigelsen skyldtes interne uoverensstemmelser.

Etter ønske fra Næringsdepartementet om å spare penger ved å sette IT-driften på anbud, hadde Ågren trosset advarsler fra etterretningstjenesten, og latt IT-selskapet IBM få tilgang til transportmyndighetenes egne datasystemer. Etter hvert viste det seg at østeuropeiske konsulenter uten sikkerhetsklarering har fått tilgang til og mulighet til å kopiere opp sensitiv informasjon som potensielt kan inneholde militære hemmeligheter, navn på spioner og lister over personer med hemmelig identitet.

I helgen rullet svenske medier opp nye opplysninger. De viser at regjeringens egne medlemmer selv tilsynelatende ikke har hatt kontroll. Ifølge SVT Nyheter skal innenriksministeren og forsvarsministeren ha visst om lekkasjen i et drøyt år, samtidig som samferdselsminister Anna Johansson – som står ansvarlig for transportmyndighetene – står fast på at hun aldri har vært orientert om saken. Hennes egen, daværende statssekretær skal attpåtil ha blitt orientert om saken flere ganger, uten å viderebringe det.

– Det setter regjeringen i et veldig merkelig lys. Snakker de ikke med hverandre? sier Arvidsson.

Lövfen: – Et havari

Statsminister Lövfen selv, som tidligere har vært bemerkelsesverdig taus om saken, fortalte under pressekonferansen i går at han hadde visst om dette siden januar. Han erkjente at saken er svært alvorlig.

– Det som har skjedd innen Transportstyrelsen er et havari, det står jeg for. Det har utsatt både Sverige og svenske medborgere for risiko, sa Lövfen.

Han meddelte at regjeringen nå arbeider med å ta grep. Deler av transportmyndighetenes styre skal byttes ut, og regjeringen planlegger en lovendring som skal tre i kraft neste år. Her vurderer de en mulighet for å utøve tilsyn med leverandører som har oppdrag der de håndterer offentlig informasjon. Og de vurderer også å lage tydeligere regler for outsourcing av tjenester. I tillegg skal outsourcingen av IT-driften i denne saken granskes.

Ifølge avisen Expressen har Lövfen likevel ingen planer om å sparke noen ministre.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tillitskrise

– Dette innebærer en tillitskrise for en regjering som fikk en veldig dårlig start. De har kjempet lenge med bildet av at de er lite handlekraftige. Da de tok tak i migrasjonskrisen og terroren i Stockholm bygget de seg litt opp. Men det bildet raseres nå, sier Arvidsson.

Både han og Bjereld sier det er fare for at skandalen vil bli større. Akkurat hvor stor avhenger av hva involverte ministre vil fortelle når de snart blir grillet om det de vet i en lukket høring i en av Riksdagens komiteer, og hvor hardt opposisjonspartiene presser på. Til og med Vänsterpartiet, som til vanlig er mindretallsregjeringen til Löfven sin støttespiller, har varslet at de vurderer mistillitsforslag mot en eller flere statsråder. Det brukes sjelden i svensk politikk.

Mer fra Dagsavisen