Tenåringer pågrepet for drapet på journalist Lyra McKee

Politiet i Derry i Nord-Irland har offentliggjort overvåkningsopptak fra terrorhandlingen. Videoen viser blant annet en maskert mann som skyter.

Den var den 29 år gamle journalisten, forfatteren og homoaktivisten Lyra McKee som ble skutt og drept da hun dekket opptøyene i Derry skjærtorsdag kveld. Nord-Irsk politi mener at hun ble truffet av et streifskudd i det som blir omtalt som en terrorhandling.

Les også: Den drepte 29-åringens siste tweet før drapet: «Absolutt galskap»

Unge menn pågrepet

De to mennene som er pågrepet er 18 og 19 år år gamle. De er pågrepet på bakgrunn av antiterrorlovgivning, men foreløpig foreligger det ingen flere opplysninger om dem.

Deler video fra hendelsen

Politiet offentliggjorde opptak fra overvåkingskameraer. Videoene viste en maskert mann som satt på huk bak en bygning og avfyrte skudd. En annen mann plukket deretter opp noe fra bakken.

– Vi deler disse videoene for å oppfordre alle som har informasjon til å ta kontakt med oss. Lokale innbyggere kjenner til mannens identitet, og vi ønsker å fjerne drapsmannen fra våre gater, sa sjefetterforsker Jason Murphy fredag.

Les også: Drømmer du om å bo i en betongkloss? Nå har du sjansen! 

Terror

Drapet har skapt sterke reaksjoner både i Storbritannia og EU, og politiet ser på saken som en terrorhendelse.

McKee ble et kjent navn i Nord-Irland da hun i 2014 skrev et blogginnlegg om hvordan det var å vokse opp som lesbisk i landets hovedstad Belfast. Hun hadde nylig inngått to bokavtaler. McKees partner Sara Canning deltok i en minnemarkering fredag.

– Dette meningsløse drapet har tatt fra meg mitt livs kjærlighet og kvinnen jeg ville bli gammel med, sa Canning.

Lyra McKee ble drept mens hun dekket opptøyene i Derry torsdag kveld.
Foto: Jess Lowe

Foto: Jess Lowe

Nye IRA

Politiet mener Nye IRA sto bak torsdagens opptøyer der biler ble påtent og brannbomber ble kastet av maskerte menn. Nye IRA er en utbrytergruppe fra Den irske republikanske hær (IRA), som formelt ble oppløst etter fredsavtalen i 1998.

Derry har historisk vært et midtpunkt for den blodige konflikten i Nord-Irland, som startet i 1969, også kjent som The Troubles. Konflikten utspilte seg mellom katolske republikanere som ønsker at Nord-Irland skulle bli del av et forent Irland og protestantiske lojalister som ville beholde tilhørigheten til Storbritannia.

Les også: Sønnen hennes skjøt medelevene på Columbine: – Jeg kan ikke ta vekk ondskapen han viste