Malala Yousafzai er tildelt Nobels Fredspris. FOTO: NTB SCANPIX

Talibans unge utfordrer

NOBELS FREDSPRIS: For fem år siden startet hun kampen for pakistanske jenters rett til skolegang. I år får hun Nobels fredspris, 17 år gammel. Nyheten fikk hun på skolen.

Malala Yousafzai befant seg på skolen i Birmingham da det ble kjent at hun er årets fredsprisvinner.

– Malala er på skolen som normalt i dag, sier en talskvinne.

17-åringen skal senere på dagen holde pressekonferanse i skolens bibliotek. Den skal ifølge NRK holdes klokka 17.30.

Malala går på Edgbaston High School, som ligger i et velstående strøk av den britiske byen. Hun begynte på denne skolen i mars i fjor.

Kom til England

Malala, som kjemper for jenters rett til skolegang, kom til Storbritannia etter at hun ble skutt i hodet av Taliban på en skolebuss i Mingora i Pakistan. Tilstanden var først kritisk, men etter flere operasjoner og langvarig behandling på sykehus, ble hun friskmeldt og utskrevet.

Etter dette har familien slått seg ned i Birmingham fordi ytterliggående islamister truer med å drepe henne i hjemlandet.

Å tilpasse seg et nytt liv i et vestlig land har vært en stor omveltning for familien. Av sikkerhetsgrunner må de også flytte med jevne mellomrom.

12 år gammel

Tolv år gammel startet hun sin uredde kamp for pakistanske jenters rett til skolegang. Som 14-åring ble hun tildelt Pakistans første fredspris. Nå får hun altså Nobels fredspris, 17 år gammel.

Yousafzai ble kjent som utdanningsforkjemperen som overlevde et Taliban-attentat og var allerede i 2013 manges favoritt til å motta Nobels fredspris. Da hun besøkte kronprinsfamilien på Skaugum i juni i år delte hun sine tanker om en fredspristildeling med NTB:

– Jeg bør ikke få fredsprisen akkurat nå, for det er litt for tidlig. Men når jeg ser at jeg har bygd hundrevis av skoler, og tusenvis av barn er på skolen og får utdanning av god kvalitet – når jeg har nådd mitt mål – da fortjener jeg det.

Brente skolene

Yousafzai ble født inn i en pasjtunsk, sunnimuslimsk familie i Mingora, en by omkranset av høye fjell i Swat-dalen nord i Pakistan, i 1997. Faren, en poet og skolelærer, tok tidlig ansvar for utdanningen hennes og lærte henne å stå opp mot urett.

I 2007 rykket Taliban inn i dalen. De neste årene var fylt av krig og uro, og Malala opplevde hvordan Taliban systematisk ødela og brente ned jenteskolene i området.

I 2009 begynte hun å skrive om sin tunge hverdag under Taliban i blogginnlegg på BBC, under psevdonymet Gul Makai, navnet til en pasjtunsk heltinne. Hun ble advart av Taliban, som krevde slutt på kritikken, men Malala lot seg ikke stanse.

Eneste stemme

I 2011 mottok hun Pakistans første fredspris og ble nominert til den internasjonale barnefredsprisen av Kids Rights Foundation.

Livet til det som nå er historiens yngste fredsprisvinner tok en brå vending i oktober 2012. Da gikk tungt væpnede talibankrigere til angrep idet hun skulle ta bussen til skolen og skjøt den spinkle 15-åringen i hodet. Malala skulle straffes for sin standhaftige kamp for at jenter i det sterkt konservative stammeområdet i Pakistan skulle få gå på skolen.

Skuddene mot hodet hennes fikk helt motsatt effekt: Plutselig nådde hennes kamp nyhetsoverskriftene i hver avkrok av verden. (NTB)

 

Malala omstridt i hjemlandet

I Pakistan ser mange på fredsprisvinner Malala Yousafzai med stor skepsis.

– Mennesker i Pakistan har en oppfatning om at hun jobber for Vesten, de er mistenksomme mot henne, sier journalisten og statsviteren Raja Faisal.

Han sier at både regjeringen og landets mektige militære støtter 17-åringen, men blant folk på landsbygda er det annerledes.

– Noen tror at hun brukes av CIA for å samle støtte til droneangrepene i Pakistan og krigen mot terror, som mange anser er en krig mot islam, sier Faisal til nyhetsbyrået TT.

Malala kommer fra Swat-dalen, og her preges holdningene til henne av en blanding av mistenksomhet, frykt og sjalusi, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Mange mener også at hun er blitt heiet fram av en far som forguder henne.

For ett år siden, da hun også var blant favorittene til å motta fredsprisen, var sosiale medier fulle av negative karakteristikker.

«Vi hater Malala Yousafzai, en CIA-agent», lød en av meldingene. (NTB)