Verden

Tabloidstjernens fall

Mystisk og utspekulert, ambisiøs og 
sjarmerende. Rebekah Brooks ble en av Storbritannias mektigste kvinner på kort tid, og fallet ble stort.

PROFILEN

Hvem: Rebekah Brooks

Hva: Tidligere adm. dir i News International, tidligere sjefredaktør i The Sun og News of the World

I går ble Rebekah Brooks (44) og mannen Charlie tiltalt for å ha villedet etterforskere ved å skjule bevismateriale i avlyttingsskandalen som har rystet Storbritannia. Hun er dermed en av de første personene som blir tiltalt i skandalen. Historien om Rebekah Brooks handler om en kometkarriere uten sidestykke for en kvinne i mediebransjen i Storbritannia - men hvordan den ender er fortsatt uvisst.

Ekstrem nettverksbygger

Skandalen der den nå nedlagte avisen News of the World skal ha avlyttet telefonbeskjedene til opp mot 4.000 personer, mange av dem i den britiske offentlighet, har fått enorme konsekvenser for Storbritannias mektigste kvinne innen mediebransjen.

Brooks måtte slutte som toppsjef i Rupert Murdochs mediekonsern News International i fjor sommer, og ble like etterpå arrestert, mistenkt både for korrupsjon og for å ha kjent til hackingen, siden hun har vært sjefredaktør i News of the World.

Rebekah Brooks omtales ofte om mystisk og sies å være hemmelighetsfull rundt sin egen person. Men opprullingen av skandalen har avdekket Brooks ekstreme evne til å bli godt likt og danne nettverk. Hun har tette forbindelser inn i de innerste sirkler i britisk politikk, blant annet med de tidligere statsministrene Tony Blair og Gordon Brown, særlig førstnevnte. Nåværende statsminister David Cameron er sågar en nær privat venn med bolig rett ved henne i Oxfordshire. Cameron sendte henne blant annet støtteerklæringer på SMS etter at hun måtte forlate sin stilling i fjor.

- Statsministere, regjeringsmedlemmer og politikere har vært konstant til stede i mitt liv siden jeg ble redaktør i 2001, sa Brooks da hun i forrige uke ble utspurt under høringen i den såkalte Leveson-kommisjonen, som er nedsatt av regjeringen for å granske etikken i britisk presse.

Brooks sies å ha blitt nær venn med Tony Blairs kone Cherie. Og da Brooks giftet seg for andre gang i 2009, var både ekteparet Brown og ekteparet Cameron til stede.

Telefonhackingen utført av journalister i News of the World kom først fram i lyset i 2006, da en journalist og en redaktør i avisen ble anklaget for å lyttet til telefonsvarere til personer knyttet til kongehuset. De innrømmet praksisen og sonet fengselsstraff for dette. Siden begynte snøballen å rulle, og i juli i fjor ble News of the World nedlagt etter at det var klart at praksisen var langt mer utbredt. Det hele førte til pågripelsen av Brooks i fjor sommer. Brooks ble løslatt mot kausjon, pågrepet i mars igjen for å ha hindret etterforskningen, og igjen løslatt.

Før alt dette hadde gått bratt oppover for Rebekah Brooks. Hun ble den yngste sjefredaktør noensinne i en landsdekkende britisk avis da hun som 31-åring fikk toppjobben i News of the World, og ble etter tre år der den første kvinnelige sjefredaktøren i landet største avis, The Sun.

Som en datter for Murdoch

Som journalist i tabloidavisene hadde hun vist en egen evne til å sjarmere mektige personer og samtidig å vri ut av dem saftige historier som kom på trykk. Da en tidligere The Sun-reporter skulle beskrive Rebekah Brooks, gjenga han den spøkefulle beskrivelsen av en tabloidjournalist: å utlevere noen den ene dagen, og få dem til å ringe å takke deg neste dag.

- Rebekah Brooks er den ultimate utøveren av denne kunsten, har reporteren sagt til The Guardian.

Etter hvert som hun steg i gradene ble Brooks nært knyttet til medieimperiets grunnlegger, Rupert Murdoch, som enkelte har sagt har et minst like nært forhold til Brooks som til sine egne døtre.

Rebekah Brooks var sentral i beslutningen om at News International skulle støtte De konservative foran forrige valg. Støtte fra landets største avis The Sun har vært svært viktig de siste årene i britisk politikk - flere år før avisen stilte seg bak Cameron hadde den støttet Tony Blair da han ble valgt i 1997.

Strafferammen for tiltalen mot Brooks er fengsel på livstid. Britiske jurister tror ikke Charlie og Rebekah Brooks vil bli så strengt straffet om de blir dømt. Men tiltalen mot Brooks i går har sørget for at hun ikke slipper unna hackingskandalen med det første, og for David Cameron er saken blitt ubehagelig. Siste avsnitt er ennå ikke skrevet i skandalen som brakte tabloiddronningen ned fra tronen.

Mer fra Dagsavisen