Verden

Symboltungt møte mellom Stoltenberg og Wen

Etter to år med politisk isfront møtte endelig statsminister Jens Stoltenberg sin kinesiske kollega Wen Jiabao. En symbolsk, men positiv politisk hendelse, mener norsk Kina-kjenner.

VIENTIANE/OSLO: De to møttes mandag under toppmøtet i det europeisk-asiatiske dialogforumet ASEM, hvor Norge mandag ble tatt opp som medlem.

– Jeg ga uttrykk for takknemlighet for at Norge er blitt med i dette forumet for europeisk-asiatisk samarbeid, sier Stoltenberg til NRK.

Helt siden den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010, har ikke Kina ønsket noen politisk kontakt på høyt nivå med Norge. Flere planlagte møter er blitt avlyst fra Kinas side uten begrunnelse.

– Ønsker kontakt

Stoltenberg (Ap) vil ikke si noe om hva det kan bety at han fikk sin kinesiske kollega i tale under møtet i Laos.

– Vi ønsker normale politiske kontakter med Kina, og det gir vi uttrykk for i de samtaler der det er naturlig, sier statsministeren.

Han legger til at Norges medlemskap i ASEM er et «positivt bidrag til en tettere dialog med land som er her, deriblant Kina».

Stoltenberg vil ikke gå inn på hva som var Wens budskap i samtalen, men beskriver ASEM som «en viktig møteplass til å diskutere samarbeidet mellom Europa og Asia».

Kina-kjenner og forsker Harald Bøckman mener møtet er viktig både for Norge og Kina.

– Det er viktig for begge parter –  for Norge for å få et tilnærmet normalt forhold til denne supermakten. Det er også viktig for Kina, fordi de har et omdømme å ta vare på. Hvis de behandler Norge på denne måten, kan ingen være trygge, sier Bøckman fra Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo.

Avtroppende Wen

Statsminister Wen Jiabao, som mandag altså møtte Stoltenberg (Ap), er på full fart ut av den politiske toppledelsen i Kina.

Kinas kommunistparti bytter i disse dager ut den politiske ledelsen på sin kongress i Beijing, og Wens tid som statsminister er etter alt å dømme ute i mars neste år. Det gjør Bøckman usikker på hvordan man skal bedømme møtet fra kinesisk side.

– Spørsmålet er om dette er et bevisst politisk utspill fra ham, eller om det er konsensus i ledelsen om dette. Jeg heller vel mot at det er en enighet bak det. Ved slike møter overlater ikke kineserne noe til tilfeldighetene. De planlegger mye bedre enn oss, sier han til NTB.

Mye som før

Bøckman peker på at statsministermøtet er et signal om at det også vil være greit å møtes på lavere politisk nivå, men tror likevel ikke at de norsk-kinesiske forbindelsene kommer til å tine raskt som følge av mandagens møte.

– Det er en positiv, men symbolsk hendelse, for den nye partiledelsen må først komme seg trygt inn i stolene sine og konsolidere makten sin, sier han.

Etter fredspristildelingen har norske bedrifter i Kina fått problemer med å skaffe visum til sine ansatte, og de møter også andre utfordringer i landet.

Men selv om næringslivet har en del trøbbel, er det også mye som går som før i forholdet mellom Norge og Kina. Lakseeksporten har tatt seg opp igjen, og det foregår utstrakt kulturutveksling, påpeker Bøckman.

Så sent som sist uke uttalte Kinas assisterende utenriksminister Ma Zhaoxu mener det er opp til Norge å reparere forholdet.

– Jeg håper Norge setter pris på bilaterale forbindelser og vil arbeide for å gjenopprette båndene, sa Ma. (NTB)

Mer fra Dagsavisen