Verden

Svømmer for omstridt øy

Hva får 40 sørkoreanere til å svømme i tre dager og statsledere til å skjerpe tonen? Svaret er kampen om en øygruppe.

I går kom de i land, en gruppe sørkoreanere som siden mandag har svømt om lag 22 mil fra Sør-Korea til øygruppa som kalles Dokdo på koreansk og Takeshima på japansk. Svømmerne var rundt 40 studenter fra Koreas nasjonale sportsuniversitet, sammen med en håndfull sørkoreanske artister, og gjorde det for å støtte Sør-Korea i striden med Japan om øyene.

Svømmerne ankom på dagen da Sør-Korea markerte at det var 67 år siden Korea ble frigjort etter å ha vært japansk koloni. Men flere tiår etter frigjøringen er spenningen der fortsatt mellom de to landene, og de siste ukene er konfliktnivået trappet opp.

- Dokdo er uten tvil vårt territorium, vi trenger ikke rope det ut, så vi vil nyte svømmeturen over til Dokdo, sa en av svømmerne før de la ut på ferden.

Gass, fiske og historie

En kamp om ressurser er noe av det som ligger bak striden om den lille øygruppen, som ikke består av mer enn to små klippeøyer og rundt 30 store steiner rundt. Men det er et godt fiskeområde, og det antas at også gassreserver ligger i nærheten. Sør-Korea holder en kystvaktpost på øyene, og planlegger å øke maritim forskning i området rundt øya. Øygruppen ligger omtrent midtveis mellom Japan og Sør-Korea. Striden om Dokdo/Takeshima er trappet opp etter at Sør-Koreas president Lee Myung-bak besøkte øyene i forrige uke, noe som førte til at Japan kalte hjem sin ambassadør til Sør-Korea.

President Lee konstaterte i sin tale på frigjøringsdagen i går at enkelte stridspunkter mellom de to landene kan skade forholdet mellom dem.

- Japan er en nær nabo, en venn som deler våre grunnleggende verdier og en viktig partner som vi bør samarbeide med for framtida. Men vi må understreke at forbindelser knyttet til historiske forhold mellom Japan og Korea hindrer vår felles marsj mot en bedre morgendag i den nordøstlige asiatiske regionen, så vel som våre bilaterale forbindelser, sa Lee i talen, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

Strid med Kina også

Japan har samtidig andre territorialkonflikter gående i regionen, også med Kina om en øygruppe i Øst-Kinahavet som kalles Senkaku på japansk og Diaoyu på kinesisk. I går ble en gruppe kinesiske aktivister arrestert av japansk politi, etter at de hadde tatt seg i land på øya. Også denne øya er det strid om på grunn av kampen om fiskerirettigheter og rike gassressurser, og begge land mener de historisk sett har krav på øya.

Det har ikke hjulpet på forholdet mellom Japan og andre land i regionen at to japanske ministre besøkte det omstridte Yasukuni-tempelet, til tross for at statsminister Yoshihiko Noda ba dem om å ikke gjøre det. Tempelet er et minnested etter japanske krigsofre, blant dem 14 dømte krigsforbrytere fra andre verdenskrig.

Mer fra Dagsavisen