Innenriks

Suveren seier til Merkel

DRONNINGEN: Kansler Angela Merkel vant soleklart valget i Tyskland. Den sosialdemokratiske opposisjonen greide ikke ta opp kampen.

BERLIN (Dagsavisen): Det var muse­stille i det store lokalet da søylen på skjermen stoppet på 26 prosent. De mange deltakerne på valgvaken til det sosialdemokratiske partiet SPD hadde kanskje ikke helt turt å tro det, men de håpet helt til siste minutt atde hadde klart å dra innpå regjeringen og kansler Angela Merkels suverene ledelse i den tyske valgkampen.

Men da den første valgprognosen ble offentliggjort klokken 18 i går kveld var det klart: Opposisjonsleder Peer Steinbrück og SPD greide ikke å overbevise velgerne.

- Dette er ikke bra, sier SPD-medlem Philipp Stiel og rister på hodet.

Sosialdemokratene lå i går kveld an til å ha forbedret resultatet sitt med drøye 3 prosent fra sist valg, men det var det ingen på valgvaken i går som så på som en seier. Det er fortsatt det nest dårligste resultatet noensinne.

- Merkel har åpenbart greid å utnytte sin popularitetsbonus til fulle og slik skjule at hun mangler et prosjekt, legger han skuffet til.

- Et fantastisk resultat

Merkel og hennes kristenkonservative parti CDU kan ha gjort sitt beste valg på 20 år, ifølge de første opptellingene i går kveld.

Merkel er gjenvalgt for tredje gang, det er unikt i dagens Europa der regjering etter regjering er blitt kastet siden den økonomiske krisen startet.

Valgdagsmålingene ga CDU og søsterpartiet CSU en klar seier med hele 42 prosent av stemmene og svært god oppgang siden forrige valg.

- Det er et fantastisk resultat, erklærte Merkel før TV-kanalenes prognoser ga henne rent flertall i nasjonalforsamlingen, skriver NTB.

Jubelen var uansett litt usikker, for det var tett løp. Skulle hun ikke vinne flertallet, håper Merkel på regjeringspartneren FDP. Men fridemokratene faller hardt fra forrige valg og vaker rundt sperregrensen på 5 prosent.

- Det er for tidlig å si hva vi gjør nå. Jeg lover å håndtere dette ansvarlig og nøye. Men i kveld skal vi uansett feire, sier Merkel og lovet «fire nye gode år» for Tyskland.

Meningsmålingene den siste uka har vist at det kom til å bli jevnt mellom høyre- og venstresiden. Med Berliner pils og berlinsk karripølse ventet deltakerne på SPDs valgvake i Willy Brandt-hus i sentrum av Berlin spent.

- For bare noen uker siden trodde jeg ikke det skulle bli så spennende i innspurten, men regionvalget i Bayern endret mye. Mye vil avhenge av de små partiene i dette valget, sier SPD-medlem Julia Reuter.

Mye tydet i går kveld på at regjeringens juniorpartner, det liberale partiet FDP, led samme skjebne som i regionvalget i Bayern - det greide ikke sperregrensen på 5 prosent og får dermed ikke plass i den tyske nasjonalforsamlingen Bundestag. Partiet har vaket på grensen i alle de siste meningsmålingene og det er blitt spekulert i om Merkel derfor kan komme til å danne en såkalt storkoalisjon med sin hovedutfordrer i valgkampen, opposisjonspartiet SPD, etter valget. Det håper ikke Julia Reuter.

- Nå tror jeg dessverre det blir en storkoalisjon, men jeg vil heller ha fire nye år i opposisjon, enn å være i regjering med CDU, sier hun til Dagsavisen.

CDU og SPD regjerte sammen i en storkoalisjon i Merkels første regjeringsperiode fra 2005 til 2009, men SPD ble straffet av velgerne i forrige valg og gikk på sitt dårligste resultat noensinne med 23 prosent.

SPDs opposisjonspartner De grønne gjorde det også dårligere enn ventet i går og lå i følge de første prognosene an til et resultat på rundt 8 prosent.

FDP-medlem Maren Jasper-Winter tror forklaringen på at partiet har tapt kraftig i oppslutning fra forrige brakvalg, da fikk partiet hele 14,9 prosent av stemmene, er at partiet er blitt overkjørt av den langt større regjeringspartneren CDU.

- Vi har ikke greid å få gjennomslag for våre saker i regjeringen og vi har ikke greid å vise fram vår profil, sier hun til Dagsavisen i innspurten av valgkampen lørdag.

Jokeren

Det eurokritiske partiet Alternativ for Tyskland er den store jokeren og i går kveld var det fortsatt ikke klart hvorvidt de kom over sperregrensen på 5 prosent. Om de greier det kan det få følger for de etablerte partiene og muligheten til å danne en flertallsregjering.

Alternativ for Tyskland er et nytt parti, grunnlagt på motstand mot euroen. Partiet mener eurosonen må oppløses og at Tyskland må gå tilbake til den gamle valutaen tyske mark. Tyskland har investert store summer i å holde eurosonen intakt i løpet av de siste årenes krise i Europa, men det er likevel liten motstand mot euroen og EU i tysk politikk og samfunnsliv. Ingen av de etablerte partiene i nasjonalforsamlingen er kritiske til euroen. Partimedlem Sven Knebel mener partiet burde få langt mer enn 5 prosent av stemmene.

- Euroen krever altfor mye av politikerne, valuaten er for kompleks til at de folkevalgte kan ta fullgode avgjørelser, sier Knebel til Dagsavisen på valgkampens siste dag.

Internasjonal interesse

Journalister fra hele verden følger det tyske valget, men det har vært laber interesse fra det tyske folket. Valgkampen er blitt beskrevet som kjedelig og smal, store saker som veien videre i eurokrisen, Syria-krigen eller de økende forskjellene mellom fattig og rik, er ikke blitt diskutert.

Velger Verena er ikke enig i at valgkampen har vært kjedelig.

- På ingen måte. Dette er et veldig viktig valg for både Tyskland og for Europa, sier hun på vei inn i stemmelokalet i går ettermiddag i bydelen Mitte i Berlin.

Derfor var det også vanskelig å bestemme seg. Spørreundersøkelser har vist at hele 30 prosent av velgerne bestemte hva de skulle stemme de siste par ukene.

- Det var fordømt vanskelig, men jeg endte på FDP, sier Verena

- Jeg ble bekymret for at partiet ikke skulle bli representert. Tyskland må ha noen som fronter liberale tanker som individuell og økonomisk frihet, sier hun.

iselin.moller@dagsavisen.no

Partiguide

Her er de viktigste sakene for de ulike partiene i det tyske valget.

Anne-Katrin Helsmtorf

Leder i lokallaget til det sosialdemokratiske partiet SPD i bydelen Schöneberg i Berlin.

– Den aller viktigste saken i dette valget er kravet om en lov om minstelønn. Alle skal ha en lønn de kan leve av. I tillegg kjemper vi for bedre omfordeling og sosial rettferdighet. Vi vil gjøre det lettere å kombinere jobb og familie, og vi vil skrote den nylig innførte kontantstøtten. Det er en enormt dyr ordning og helt feil vei å gå, den bidrar bare til å forsterke forskjeller. I stedet må det bygges flere barnehageplasser for de minste barna. Husleiereguleringer er også viktig for oss her i Berlin, eldre med lave pensjoner presses ut av områdene de bor i.

Maren Jasper-Winter

Leder i lokallaget til det liberale partiet FDP i bydelen Mitte i Berlin.

– For meg er den enkeltes frihet det viktigste. Først kommer individuell frihet, så kommer staten. Det finnes oppgaver i samfunnet staten må ta seg av, som helsevesenet og skolen, men FDP er opptatt av hva hver enkelt kan klare på egen hånd, uten innblanding fra staten. Jeg ble med i partiet etter en stor overvåkingsskandale her i Tyskland, og forsvar for borgerrettigheter er det mest sentrale for meg, staten bør for eksempel ikke ha lov til å lagre persondata. Partiet lovte lavere skattesatser da vi gikk inn i Merkel-regjeringen med CDU, men det er dessverre noe vi ikke har fått gjennomslag for.

Carsten Schulz

Leder i lokallaget for venstrepartiet Linke i bydelen Tempelhof i Berlin.

– En stemme til Linke er en stemme for en mer rettferdig sosialpolitikk der HartzIV (reform som bl.a. har kuttet i trygdeytelser og gjort arbeidslivet mer fleksibelt journ. anm.) ikke videreføres, der skattene for de som har mest økes og offentlige investeringer øker, særlig i utdanningssektoren. Kommunene har vært underfinansiert lenge. Vi deler heller ikke de andre partienes blinde tro på at eksportøkonomien kan finansieres ved at tyskere tjener stadig mindre. I tillegg er utenrikspolitikken viktig. Linke er det eneste ekte fredspartiet, å få Tyskland ut av NATO og en slutt på all tysk krigsdeltakelse er helt sentralt for oss.

Rainer Jehle

Leder for miljøpartiet De Grønne i bydel Schöneberg i Berlin

– Her i Berlin er det viktigste for oss å stoppe veksten i leieprisene. Investorer kjøper opp bygårder og renoverer dem for så å leie ut til langt høyere priser enn før. Det gjør at mange presses ut og bydelen gentrifiseres. Vi vil at både gamle, unge og barnefamilier skal ha råd til å bo her. Vi vil også ha en lovfestet minstelønn på minimum 8,50 euro i timen, i dag er det mange yrkesgrupper som tjener så lite som 4 euro i timen, en lønn de ikke kan leve av. Klimaendringene og overgangen til fornybar energi setter vi naturligvis også høyt, de andre partiene vil bytte ut atomkraften med kull, det godtar ikke vi.

Sven Knebel

Medlem i det eurokritiske, nye partiet Alternativ for Tyskland.

– Vi vil ha Tyskland ut av euroen og oppløse eurosonen. Ikke først og fremst fordi det er i Tysklands interesse, det er det ikke på kort sikt, men fordi det er i Europas interesse. Nå hater grekerne Tyskland og det er den felles valutaen som sørger for det. Så lenge vi har samme valuta som Hellas og Italia får vi rollen som deres strenge rektor, vi forteller dem hvordan de skal gjøre ting, det er uholdbart. Vi vil beholde EU og det indre markedet, men euroen må bort. På kort sikt vil arbeidsplasser ryke, men på lengre sikt er konsekvensene av å beholde euroen katastrofale. Vi tror det er bedre å gjøre som Norge og Sveits som har beholdt nasjonal selvstendighet og ikke lar Brussel bestemme.

Mer fra Dagsavisen