Verden

Sultes ut av Assads styrker

SYRIA: Mennesker i Syria spiser hunder og katter for å overleve, fordi de sultes ut. - Assad-styrker bruker sult som våpen, sier Amnesty International.

JAFFA (Dagsavisen): I en ny rapport anklager Amnesty regimet i Syria for å bruke utsulting av sivile i sin krigføring mot opposisjonen. I rapporten, som kommer ut i forbindelse med treårsdagen for opprøret mot president Bashar Assad, beskriver menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty brutaliteten i Syria som nærmest ufattelig.

- Syriske tropper begår krigsforbrytelser når de bruker sult som et krigsvåpen mot sivile, sier Philip Luther, ansvarlig for Midtøsten i Amnesty International.

- Folk har ikke noe annet valg enn å spise hunder og katter, og andre blir skutt av snikskyttere mens de forsøker å samle mat, forteller han.

Ifølge Amnesty dør folk i Syria i dag av sult og ernæringsmangel. Sykehus har heller ikke lenger kapasitet til å ta seg av skadde eller utsultede. Spesielt den palestinske flyktningleiren Yarmouk i utkanten av hovedstaden Damaskus blir utpekt som et sted der syriske styrker beleirer området og utsulter sivilbefolkningen.

Voksende problem

Allerede i september i fjor rapporterte Dagsavisen at sult var i ferd med å bli et stadig større problem.

- Fortell hele verden at vi sulter. Vi har ingenting å spise, vi har ingenting å gi våre barn. Vi kommer til å dø av sult, fortalte da en ung lege til Dagsavisen. Walid var fra nettopp Yarmouk-leiren.

Dette var en måned etter at de syriske myndighetene hadde brukt kjemiske våpen mot sivile i et annet område i Damaskus, i Ghouta-området. Opp til 1.300 mennesker ble drept av masseødeleggelsesvåpnene. I de dager vurderte USA å «straffe» regimet med et luftangrep. Og Walids liv var så ulevelig at et slikt angrep var hans drøm.

- Vi venter på et amerikansk angrep. Det vil hjelpe oss. Men Obama er ikke en bra president, sa Walid. Han advarte om at hvis Vesten ikke griper inn, vil islamistene styrkes.

Siden er situasjonen i den palestinske flyktningleiren kun blitt verre. Mens leiren var omringet fra utsiden, har syriske fly bombet befolkningen fra lufta. Mer enn 20.000 mennesker er antatt å befinne seg inne i leiren.

I går ettermiddag hørte Dagsavisen igjen fra Walid, legen fra Yarmouk-leiren.

- Jeg har det dårlig, sa han.

- Min venn døde for to dager siden.

Han ble drept av Assads bomber, forteller legen. Dødsfallet kunne ikke bekreftes av uavhengige kilder. Men minst 140.000 andre har allerede mistet sine liv bare de siste tre årene, mens åtte millioner er på flukt.

Flere steder

Men Yarmouk er langt ifra det eneste området under beleiring og utsulting. Ved årsskiftet anslo Human Rights Watch at hele 280.000 mennesker i Syria lever inne i slike beleirede områder, i og rundt Damaskus, i byen Homs og andre byer. En lege i Homs forteller FN at han, på grunn av manglende utstyr, ikke kan gjennomføre enkle prosedyrer, og ender opp med å måtte amputere folks lemmer. I Moadamiya, et annet nabolag utenfor Damaskus, måtte folk spise gress og koke løv for å holde liv i seg selv, ifølge kilder Dagsavisen har snakket med.

I går erklærte imidlertid opposisjonslederen Ahmad Jarba at forhandlingene med regimet ikke vil fortsette.

- Ord kan ikke stanse massakrene begått av vår tids slakter, sa han til Den arabiske ligaen i Kairo. Men Jarba representerer kun en begrenset del av opposisjonen. De mer ekstreme islamistene, som har etablert lommer av fundamentalistisk styre i Syria, kjører sitt eget, separate løp.

Tortur

Assad-regimet begrenser heller ikke krigstaktikken til utsulting. I januar smuglet en regimeavhopper unike fotografier ut av et militærsykehus. Mannen ble gitt kodenavnet «Caesar», og hans jobb skal ha vært å ta bilder av mennesker som døde i syriske fengsler. Han hevder å ha tatt opp til femti bilder daglig.

De mange tusen fotografiene Caesar hadde med seg viste omfattende tortur. De fleste av likene var tynne av utmagring, og mange hadde dype sår. Bildene ble overlevert til eksperter på krigsforbrytelser og rettsmedisin i Sveits.

- Dette er en «smoking gun», sa David Crane, en aktor med bakgrunn i rettssakene tilknyttet Sierra Leone, og beskrev bildene som «autentiske og skrekkelige». Hele 11.000 mennesker kan ha blitt drept i Assads fengsler siden borgerkrigen startet for tre år siden. Regimets motstandere trodde opprinnelig at bildene ville utløse en storm, og føre til at verdenssamfunnet ville gripe inn på samme måte som avsløringene om de serbiske massakrene i Srebrenica i 1995 førte til NATO-bombarderinger.

roger.hercz@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen