Verden

Strid om antisemittisme: – Corbyn må endre seg

Partifolk i Labour frykter at antisemittisme-striden rundt Jeremy Corbyn er i ferd med å gjøre massiv skade på partiet.

Tidligere statsminister Gordon Brown er sist ute i debatten om antisemittismebeskyldningene mot Jeremy Corbyn og andre i hans krets. Brown mener Corbyn må forandre seg dersom ikke Labour skal bli sittende med stempelet som et parti som lar antisemittisme råde. Corbyn må vise med handling, ikke bare ord, at han tar avstand til antisemittisme, mener den tidligere Labour-statsministeren.

Former British Prime Minister Gordon Brown listens to speeches at a 'Labour IN' event promoting the case to remain in the EU, in The Union building of Manchester Metropolitan University in Manchester, northern England on June 16, 2016.  / AFP PHOTO / OLI SCARFF

Gordon Brown. FOTO: NTB scanpix

– Dette kan ikke fortsette å gnage – ikke fordi det er pinlig, men fordi det rett og slett er galt, sa Brown på et arrangement denne uka.

Les også: Corbyn presses av sine egne på brexit

Kransebråk

Bakgrunnen er denne: Siden Corbyn ble leder for snart tre år har partiledelsen blitt kritisert for ikke å gjøre nok for å slå ned på anitsemittitiske holdninger blant personer i partiet.

I det siste har det også vært viet stor oppmerksomhet rundt en hendelse i 2014, før Corbyn ble partileder, da han var til stede på en kransnedleggelsesseremoni i Tunisia. Corbyn sier han tok del i en minnemarkering for personer i PLO som ble drept i et israelsk luftangrep i Tunis i 1985, og at han deltok i en kransenedleggelse for disse. Men han er samtidig blitt beskyldt for å deltatt i en minnemarkering for avdøde personer som var anklaget for å ha vært knyttet til terrorangrepet i OL i München i 1972, da israelske gisler ble tatt i et forsøk på å tvinge fram en løslatelse av palestinere i israelsk fangenskap. Det strides om hvor tett involvert Corbyn har vært i den siste minnemarkeringen.

Striden rundt antisemittisme ser ut til å være en sak som ikke legger seg rundt Labour.

– Debatten har pågått lenge, sier Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder.

– Labour-ledelsen har ikke tatt et skikkelig oppgjør med antisemittsiem. Gordon Brown har nå påpekt at Corbyn ikke bare må endre kurs, men endre seg selv for å skape tillit i jødiske miljøer. Corbyn må vise at antisemittisme ikke finnes i Labour, sier han.

Les også: Corbyn skaper Russland-strid

Må endre

Det er blitt foretatt en gransking rundt beskyldninger om antisemittiske holdninger i Labour, og Corbyn har sagt han tar full avstand fra det.

– Likevel har han ikke gjort nok for å endre inntrykket, og han blir ikke trodd, på grunn av hans bakgrunn fra ytre venstre. Én ting hva du sier, noe annet hva du gjør. Han må delta på markeringer og praktisk bidra for å vise offentligheten at han tar avstand, sier Mustad.

Striden har også skapt kraftig internt debatt innenfor Labour. En kilde sentralt i Labour sier til Politico at lederen må løse striden eller risikere opprør i partiet.

– Saken har skadet Labour ganske sterkt, sier Mustad.

Burkabråk

Hovedmotstander, Det konservative partiet, har på sin side sin egen strid som har vekket oppmerksomhet, etter at avgåtte utenriksminister Boris Johnson nylig skrev om burkaer i sin spalte i The Telegraph, der han skrev at kvinner som går med plagget ser ut som bankranere eller postkasser.

Utspillet var nøye gjennomtenkt, og vil neppe skade Johnson særlig, selv om det har vekket reaksjoner, tror Jan Erik Mustad.

– Dette var noe han skrev som en svært bevisst handling. Sammenligningen var svært uheldig og nedlatende, men samtidig er dette et klesplagg som er svært problematisk, og som mange ikke liker, så jeg tror Johnson slipper unna med dette, sier Mustad.

I BURKABRÅK: Boris Johnson, tidligere utenriksminister for DR konservative. FOTO: NTB SCANPIX

Boris Johnson, nylig avgått utenriksminister. FOTO: NTB scanpix

Mange mener Johnson med utspillet først og fremst henvendte seg til en del av et eget parti som kan tenkes å støtte ham dersom det skulle bli en ny lederkamp i partiet. Det tror Mustad kan være sannsynlig.

– Det er alltid personlige ambisjoner som ligger bak det Johnson gjør, sier han.

Johnson trakk seg som utenriksminister i sommer fordi han mente plattformen Theresa May har lagt seg på i brexit-forhandlingene i EU ikke tar sikte på et radikalt nok brudd med EU.

Les også: Johnson og Davis ute: - Det begynner å haste med en brexit-avtale

Mer fra Dagsavisen