Verden

Større og mer langvarige branner

Det brenner også i Afrika og i Indonesia. Brannene blir større og varer lenger verden over, men årsakene varierer, sier Regnskogfondet.

– Branner har vært vanlige, og til en viss grad sesongbaserte. Nå ser vi stadig oftere at brannene blir større og varer lenger enn det som er meningen, sier generalsekretær Øyvind Eggen i Regnskogfondet.

Det vanlige bildet av branner i regnskogen har vært knyttet til bønder som fjerner skog for å dyrke. Det har endret seg nå, forklarer Eggen overfor Dagsavisen.

Det gjelder hele verden, ikke bare i Brasil, der det så langt i år er registrert rekordmange branner, de fleste av dem i Amazonasregnskogen.

Les også: Kommentar: Hvordan kan vi redde Amazonas?

– Brenner ofte

Verdens øyne har vært rettet mot Brasil og Amazonas den siste uka.

Romfartsorganisasjonen NASAs Fire Information for Resource Management System (FIRMS)-kart viser samtidig hvor mange andre branner som er registrert i verden på samme tid. Særlig i Afrika sør for Sahara ser det dramatisk ut på kartet, der en prikk betyr en brann.

FIRMS-kartet skiller imidlertid ikke mellom størrelsen på branner. Satellittdata fanger opp både små bål og store skogbranner, som de som nå herjer i Amazonasregnskogen.

Det er likevel et godt kart å bruke, sier Eggen i Regnskogfondet.

– Vi vet at det ofte brenner i verdens regnskoger, sier han, og omtaler brannene i regnskoger som klodens største naturkatastrofe.

Les også: Regjeringens Amazonas-politikk får skarp kritikk

Afrika

– Skogen brenner også i Afrika sør for Sahara, skriver Frankrikes president Emmanuel Macron på Twitter.

Den franske presidenten sa mandag at et lignende initiativ som G7 lanserte for Amazonas, vurderes for Afrika.

French President Emmanuel Macron walks to the rostrum to deliver a speech during the annual French ambassadors conference at the Elysee Palace in Paris, France August 27, 2019. Yoan Valat/Pool via REUTERS

Emmanuel Macron tok opp branner i Afrika også denne uka. Foto: Yoan Valat/NTB scanpix

Eksperter og analytikere advarer samtidig mot å sammenligne situasjonen på de to kontinentene, skriver nyhetsbyrået AFP.

De fleste brannene sør for Sahara er ikke i regnskog, advarer Afrika-ekspert Guillaume Lescuyer ved det franske senteret for landbruksforskning og utvikling (CIRAD).

Myndighetene i Angola påpeker det samme, og sier branner er vanlig i landet mot slutten av tørkeperioden mens bønder forbereder jorda på regnsesongen.

Les også: G7 lover fly og millioner til Amazonas

– Syklus

– Spørsmålet er i hvilken grad vi kan sammenligne. Brann er ganske vanlig i Afrika. Det er en del av en syklus, og i tørkeperioden tenner folk på busker, heller enn på tett og fuktig regnskog, sier Greenpeace-aktivisten Philippe Verbelen.

Han jobber med Kongobassenget, som er verdens største neste regnskog.

Hasani, a six-month old western lowland gorilla, rides in the back of his surrogate mother Bawang at the San Francisco Zoo in San Francisco, Friday, June 5, 2009. Hasani, who's name means "handsome" in Swahili, is the first gorilla born in captivity at the zoo in 11 years.  Bawang, who's 29 years old, became the baby gorilla's surrogate mother after his birth mother Monifa showed no interest in raising him. The western lowland gorilla's natural habitat is in Central Africa. It is currently on the critically endangered list.   (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)

Den utrydningstruede vestlige lavlandsgorillaen lever egentlig i Kongobassenget. Disse to er i dyrehagen i San Francisco. Foto: Marcio Jose Sanchez/NTB scanpix

Samtidig er avskoging en risiko i både Gabon og Kongo, som i Brasil. Det samme er skader på naturen på grunn av gruvedrift.

Les også: – Folk tar seg mer til rette nå

Indonesia

På kartet til FIRMS dukker flere prikker opp i Indonesia. Enorme branner herjet landet i 2015, og røyken lå tjukt.

– Da var verdens oppmerksomhet rettet mot skogbrann i regnskogen, og det endret den politiske retningen i Indonesia. Jeg har et håp om at noe lignende vil skje i Brasil, sier Eggen.

Mange av brannene som daglig registreres i verden er mer forutsigbare og knyttet til bestemte sesonger.

Eggen sier at selv om årsakene til brannene ikke kan sammenlignes, har de et felles overordna bilde.

– Brannene er stort sett påsatt, og de blir større og mer omfattende enn før fordi skogen allerede er degradert, sier han.

Det kan være fordi skogen allerede er tynnet ut så mye at den tørker, og på den måten blir mer brennbar.

Les også: Ber Norge sette hardt mot hardt i Amazonas

Amazonas

Samtidig skiller Amazonas, og særlig den delen som ligger i Brasil, seg ut.

– Det som skjer der er dramatisk siden omfanget er mye større enn vanlig. Men det er mest dramatisk fordi det skjer samme år som landet har fått ny politikk, sier Eggen, som mener det er grunn til å tro at årets hendelser bare er starten på en ny utvikling.

An aerial view shows smoke rising over a deforested plot of the Amazon jungle in Porto Velho, Rondonia State, Brazil, in this August 24, 2019 picture taken with a drone. Picture taken August 24, 2019. REUTERS/Ueslei Marcelino     TPX IMAGES OF THE DAY

Flyfoto av en brann ved et avskoget område i Amazonasregnskogen i Brasil. Foto: Ueslei Marcelino/NTB scanpix

I fjor ble høyrepopulisten og klimaskeptikeren Jair Bolsonaro valgt til ny president i Brasil.

– Det som skjer i andre regnskoger er tragisk, men det er utviklingen fra et år til et annet som gjør Brasil spesielt, sier Eggen, som samtidig ser noen lyspunkter i situasjonen.

– Vi har sett med fortvilelse på utviklingen i Brasil i månedsvis, og følt oss aleine. Den siste uka har jeg blitt mer optimistisk om at det kan gå an å snu den politiske utviklingen i Brasil, sier han.

Les også: Valgt til president: Slik vil Bolsonaro endre Brasil

---

NASA og FIRMS

  • NASAs Fire Information for Resource Management System (FIRMS) tilbyr kart over branner verden rundt.
  • Informasjonen kommer fra instrumenter på satellitter som observerer jorda.
  • FIRMS sørger for kontinuerlig informasjon om branner gjennom hyppige oppdateringer.
  • En prikk på kartet står for en såkalt hotspot som er observert.

Kilde: NASA

---

Mer fra Dagsavisen