Verden

Stormer fram

Hun er blitt kalt «landets farligste kvinne» av motstandere. Nicola Sturgeon er på alles lepper foran valget.

GLASGOW (Dagsavisen):

– Nicola? Hun er fantastisk.

Lovordene hagler når Dagsavisen spør flere skotter på gaten i Glasgow hva de syns om Nicola Sturgeon (44).

På få måneder er hun blitt kvinnen som leder an i den mest omfattende politiske endringen i Skottland på lang tid. Skottlands førsteminister og leder av Det skotske nasjonalistpartiet har fått beundrerne til å juble og motstanderne til å ta fram sine sterkeste ord for å advare.

Farlig?

– Vi er alle sturgeonettes nå, skrev en kommentator i avisen The Independent for en stund siden.

Den skotske politikeren har fått et navn mediene og politikerne langt utenfor Skottland nå må forholde seg til – fordi hennes parti kan bli viktig for hvem som danner regjering i London etter valget i Storbritannia i mai.

Paradoksalt nok stiller ikke Nicola Sturgeon selv som kandidat til det britiske parlamentet i Storbritannia – hun er førsteminister i den regionale regjeringen i Skottland. Men det hun som fronter SNP i valgkampen.

Briter utenfor Skottland fikk for alvor øynene opp for Sturgeon da hun deltok i den eneste TV-debatten som er holdt med alle de viktigste partilederne. Etter debatten var hennes navn det mest googlede av alle de sju deltakerne. Hun er den politikeren som får best personlig rating, også utenfor Skottland.

Framgangen har skremt motstanderne. I en kommentar i den konservative avisen The Daily Mail ble Sturgeon kalt «den farligste kvinnen i Storbritannia». Årsaken er at SNP nå kan få en sentral rolle, og selv om de ikke snakker mye om det nå, har ikke de skotske nasjonalistene gitt opp håpet om å bryte opp unionen, til tross for at det ble nei til uavhengighet i folkeavstemningen.

Nytt ansikt

Bare siden november har Nicola Sturgeon vært skotsk førsteminister og SNP-leder. I mange år var Sturgeon nestleder under Alex Salmond, og hun var viseførsteminister fra 2007. Hun var derfor en naturlig etterfølger da Salmond gikk av etter folkeavstemningen om uavhengighet i fjor høst. Alex Salmond hadde vært partiets ansikt i mange år.

Professor Michael Keating ved Universitetet i Aberdeen mener SNP hadde godt av et lederskifte, selv om Salmond var populær.

– Surgeon er et nytt ansikt, hun er yngre og har godt rykte. Hun er dessuten en mer tydelig sosialdemokrat enn Salmond, og det trekker velgere fra Labour. Jeg tror ikke de ville gjort det like bra med Salmond, sier Keating til Dagsavisen.

Sturgeon har lett for å snakke med folk, sier de som har fulgt henne. Hun snakker rett fra levra og er poengtert. Hun har en uformell omgang med folk, fordi hun er vant til å snakke med folk på grasrota, ikke bare på toppen.

Mens SNP først de siste årene virkelig har vokst i Skottland, var Nicola Sturgeon en av dem som fant sin plass i partiet svært tidlig. Allerede som 16-åring på 80-tallet ble hun medlem av partiet. Daværende statsminister Margaret Thatcher var en viktig faktor.

Thatcher provoserte

– Thatcher var statsminister, økonomien var ikke i særlig god stand, og mange rundt meg hadde et liv eller en framtid med arbeidsledighet foran seg, har Sturgeon fortalt på et radioprogram på BBC.

– Jeg tror det ga meg en sterk følelse for sosial rettferdighet, og en sterk følelse av at det var feil for Skottland å bli styrt av en toryregjering vi ikke hadde valgt, fortalte Sturgeon.

En del år senere var det knapt noen som stemte på De konservative i Skottland. Labour tok alle stemmene. Nå er det SNP som dominerer, og Nicola Sturgeon skal lede partiet i det som trolig vil bli den mest innflytelsesrike perioden partiet har opplevd.

Mer fra Dagsavisen