Verden

Store håp om forandring

De klarer ikke å slutte å smile, men Barack Obamas lykkelige tilhengere vet også at det kan ta tid før den nye presidenten klarer å innfri løftene om endring.

Se karikaturer: USA har valgt ny president Se karikaturer: USA har valgt ny president

WASHINGTON D.C. (Dagsavisen): Byens drosjesjåfører skrudde opp volumet på radioen da Barack Obamas seierstale fra kvelden før ble kringkastet igjen og igjen i går. Lærere dro med seg skoleklassene sine foran Det hvite hus der de foreleste engasjert om den historiske betydningen av at USA nå har valgt sin første afroamerikanske president med overveldende flertall. Foran hoteller og kontorbygninger fortalte folk høylytt på mobiltelefon om festen de hadde deltatt på bare timer tidligere, da venner og fremmede kastet seg om halsen på hverandre i Washington DCs gater.

– Kan bli skuffet

I den amerikanske hovedstaden var det ikke mulig å finne en eneste innbygger som ikke gikk rundt med et smil om munnen i går. 93 prosent av velgerne her stemte på Demokratene tirsdag. Selv i bydelen Georgetown, som er kjent som byens republikanske område, var det ikke lenger en eneste «McCain og Palin»- plakat å se i vinduene. Alt handler nå bare om Obama – og hva han betyr for framtida.

Sable Tempest Sweeper tok på seg Obama-T-skjorte og gikk som i lykkerus til Georgetown University, der hun studerer engelsk og sosiologi, i går formiddag.

– Dette er bare så spennende! smiler hun.

Men Sweeper vet også at det kan ta tid før Obamas løfter om bedre økonomi, helseforsikring til alle, økte lønninger til lærere og slutt på krigen i Irak, kan innfris.

– Jeg tror folk kan bli skuffet, for mange tror nok at Obama kan få til endring med en eneste gang. Men endring tar tid. Jeg tror dette blir en tålmodighetsprøve, sier hun.

Økonomi viktigst

I likhet med svært mange andre amerikanere, mener Sweeper at Obama først og fremst må kaste seg over USAs økonomiske utfordringer. Ifølge en meningsmåling gjort for Politico.com, var økonomi den viktigste saken i dette valget for 62 prosent av velgerne. Krigen i Irak, helseforsikringer og terrorisme var til sammenligning viktigst bare for 9 og 10 prosent.

– De to viktigste områdene han må levere på er økonomi og krigen i Irak. Men jeg stoler på at han er en klok beslutningstaker og at han vil sette sammen en god regjering, sier Sweeper.

Endelig stolt

Festen i Washington D.C. valgnatten var et ekstatisk vitnesbyrd om hvilke forventninger flertallet av USAs befolkning har til president Obama. I byens U Street, populært kalt «Jazz Street», klatret lykkelige innbyggere opp på biltak og kastet seg ut i gatefest med taktfaste rop: «Obama! Obama!» og «Yes we can!». Denne delen av Washington D.C. har tradisjonelt vært befolket av afroamerikanere, men har i dag en etnisk blandet befolkning.

– Denne gleden handler ikke bare om at Obama er afroamerikaner, forteller Pedro Redman som i likhet med mange tusen andre feiret på bar.

– Jeg tror dette betyr en fantastisk endring for Amerika, og det trenger vi så desperat, sier Redman.

Det samme sier også Suzi Emmerling som feiret med venner og kolleger gjennom natten. Under Obamas tale, som ble vist på storskjerm fra Chicago, rant tårene.

– Jeg håper at når vi har Obama som president og alle får helseforsikring, så vil de tenke: «Å, så bra dette er!» Og så vil de aldri stemme mot noe sånt igjen. Dessuten kan jeg nå endelig være stolt av å være amerikaner igjen. De siste åtte årene, når jeg har reist til utlandet, har jeg følt at jeg må skamme meg fordi jeg er amerikaner. Nå er det ikke sånn lenger, for vi er det landet som valgte Barack Obama til president! ropte hun lykkelig før hun hev seg om halsen på Dagsavisens utsendte.

Nytt budskap

Obamas valgstab har for lengst begynt å jobbe med et budskap til de euforiske tilhengerne om at den nye presidenten ikke er noen magiker, og at endringen ikke kommer over natten. I valgkampens siste del understreket Obama selv dette poenget i talene sine over hele landet.

– Jeg skal ikke late som at dette blir lett. Og det vil kreve en del ofre, sa han til de 80.000 menneskene som lyttet til hans siste valgkamptale i Virginia mandag. Dagen etter ble han valgt til USAs 44. president.

Mer fra Dagsavisen