Verden

Stoppes med hard hånd

Statsminister David Cameron vil stanse flyktningstrømmen ved å gjøre det vanskeligere å bli for dem som allerede er kommet.

Bilde 1 av 8

Storbritannia skal ikke være en trygg havn for innvandrere, lover statsminister David Cameron.

– Vi må hindre at så mange reiser over Middelhavet i jakten på et bedre liv. Og så må vi gjøre det vanskeligere for ulovlige innvandrere å bli værende i landet, sier Cameron til BBC.

Han viser til flere nylige lovvedtak som gjør livet som innvandrer uten papirene i orden i Storbritannia, tøffere.

– Vi har allerede sikret at de ikke får førerkort eller bankkonto, og de får ikke leie hus. I tillegg skal vi sørge for å sende flere ulovlige innvandrere tilbake, sier han.

Bakgrunnen for statsministerens beinharde reaksjon er den siste tidens desperate flyktningkrise i Calais ved kanaltunnelen mellom Frankrike og Storbritannia.

Bygger gjerde

De siste dagene har om lag 3.500 flyktninger stormet tunnelen i forsøk på å komme seg fra den franske havnebyen over til Storbritannia. Økte og strengere sikkerhetstiltak hindrer ikke flyktningene fra å prøve på nytt.

– Sikkerheten blir strengere og strengere, men vi forsøker likevel hver dag, sier Carlos Abraham (28) til Financial Times.

Han har betalt rundt 24.000 kroner for reisen fra Eritrea gjennom Somalia, Libya og Italia.

Et nytt gjerde som vanligvis brukes for å beskytte høysikkerhetsarrangementer som NATO-toppmøter, bygges nå rundt tunnelåpningen i Calais.

Flere risikerer den farefulle ferden gjennom tunnelen før det fire kilometer lange gjerdet kommer opp, ifølge en britisk tjenestemann avisen Financial Times har snakket med.

Storbritannia og Frankrike samarbeider om de økte sikkerhetstiltakene. Frankrike har sendt 120 bevæpnede politifolk, mens Storbritannia betaler for bygging av det nye gjerdet.

– Alt som kan gjøres vil bli gjort for å sørge for at våre grenser er sikre og sørge for at britiske turister får reist på ferie, sier Cameron til BBC.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Teltleir

I Storbritannia får Cameron kritikk for den harde språkbruken fra både flyktningorganisasjoner og opposisjonspolitikere, og for at krisetiltakene først og fremst handler om å sikre Storbritannia, og ikke om å hjelpe flyktningene.

Flyktningkrisen i Calais er ikke ny, men den har bygd seg kraftig opp i takt med at antallet flyktninger som tar seg over Middelhavet til Europa har økt. Mellom 3.000 og 5.000 mennesker fra krigsområder i Syria, Libya, Sudan og Eritrea bor nå i midlertidige og dårlige teltleire rundt Calais. Selskapet Eurotunnel mener de har stoppet 37.000 forsøk på å reise over til Storbritannia i år. Ni mennesker er blitt drept den siste måneden, ifølge BBC.

EU jobber nå med en plan for å håndtere alle flyktningene som har kommet til Europa i år.

Mer fra Dagsavisen