Verden

Stoltenberg vil styrke NATO

Mens Europa gjennomgår en av de verste økonomiske krisene på flere tiår, ønsker statsminister Jens Stoltenberg å styrke NATO.

CHICAGO: Økonomi og bruk av penger på militære formål er et hett tema på NATO-toppmøtet som begynte i Chicago i går. En rekke europeiske land sliter tungt og mange kutter i forsvarsbudsjettene, deriblant USA.

- Det urovekkende er de store kuttene i europeiske forsvarsbudsjetter, som mange land nå snakker om. Jeg er redd forsvarsevnen kan svekkes drastisk om det kuttes for eksempel 20 prosent i et militært budsjett, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

- God utvikling

Kuttene vil komme i en tid med stor sosial uro i EU og resten av verden. Ifølge Stoltenberg er det derfor ekstra viktig med et sterkt NATO.

- NATO kan virke stabiliserende. Vi ser nå en god utvikling der vi går litt tilbake til det gamle systemet, sier Stoltenberg som mener forsvarsalliansens oppmerksomhet i større grad vil bli vendt mot Europa.

Også utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er enig i at blikket bør vendes innover.

- NATO skal forsterke fokuset på kjerneområdene og medlemslandenes sikkerhet, sier han til NTB.

Samtidig som Norge forbereder en exit fra Afghanistan, vil regjeringen øke bidraget til landets forsvar og politi.

- Vi vil øke det norske økonomiske bidraget fra rundt 100 millioner til 150 millioner norske kroner fremover, sier Stoltenberg, som understreker at Norge vil spare store summer på tilbaketrekningen.

- Vi vil spare inn i overkant av 1 milliard kroner i året når vi nå trekker oss ut, så denne økningen vil ikke føre til økte utgifter totalt sett.

Trening av politi

Forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) opplyser at den norskledede styrken i Maimana i Afghanistan skal være avviklet innen utgangen av oktober. Tidligere har regjeringen bare opplyst at norske soldater skal ut av fra Faryab-provinsen i løpet av høsten. Uttrekningen skjer etter anmodning fra NATO og har full støtte på Stortinget.

Norge vil fortsatt støtte ISAF med enkelte etterspurte kapasiteter også i 2013, sier Barth Eide. Blant bidragene er et Hercules transportfly som fra høsten av stilles til rådighet for ISAF. Norge skal også fortsette med trening og opplæring av afghanske sikkerhetsstyrker. Arbeidet med å drive opplæring av afghanske politistyrker i Kabul vil vare ut neste år.

- Vi viderefører vårt nåværende styrkebidrag til mentorering av det afghanske spesialpolitiet CRU i Kabul også i 2013, sier han.

Syria på dagsorden

Mens alliansen diskuterer NATOs framtid er også pågående konflikter høyt på dagsorden.

- Det blir naturlig å diskutere Syria med utenriksministrene. Men ingen jeg har snakket med tror eller mener at NATO vil innta en lignende rolle i Syria som vi gjorde i Libya, sier Stoltenberg.

Han viser til at det er naturlig å diskutere konflikten fordi Tyrkia, som grenser til Syria, er medlem av alliansen.

Tyrkia har allerede varslet at de er villige til å benytte seg av Artikkel 4 i forsvarspakten, der de heter at et land kan kreve samtaler på høyeste nivå om det føler at suvereniteten er truet. Dette skjedde i april, etter flere episoder der det ble skutt fra Syria og over grensen til Tyrkia.

Protestene fortsetter

Chicago har hele uka vært preget av toppmøte, med både demonstrasjoner og stort sikkerhetsoppbud. Lørdag ble det kjent at tre menn ble pågrepet, mistenkt for terrorplanlegging i Chicago. De tre skal ha laget brannbomber de planla å bruke mot politiet, politistasjoner og Barack Obamas valgkamphovedkvarter i byen.

Senere samme dag ble nok en mann pågrepet og siktet for noe tilsvarende.

Det var en rekke protester i byen lørdag kveld og natt, men ingen utviklet seg til voldelige sammenstøt.

På sosiale medier varslet den kjente hackergruppen Anonymous at protester som skulle starte sent i går kveld norsk tid, vil bli langt røffere. (NTB)

Mer fra Dagsavisen