Verden

Stille sorg over Paris

Paris (DAGSAVISEN): Natt til søndag samlet pariserne seg ved de stedene terroristene slo til fredag kveld. Søndag våknet de til en by som fortsatt var preget av sorg.

Alakesan Mariyathas setter knærne ned i asfalten, tenner et lys, og lar det slutte seg til havet av små flammer som lyser opp sperringene utenfor Bataclan.

Ils sont morts pour rien, sier han med et dypt alvor.

– De døde for ingenting.

Det er sent lørdag kveld når jeg kommer til Paris, og sperringene utenfor Bataclan. I likhet med så mange andre har 38-åringen Mariyathas trosset rådet fra franske myndigheter, om å holde seg innendørs.

Mens lørdag glir over i søndag fortsetter de å komme hit til hjørnet av Boulevard Voltaire og Boulevard Richard Lenoir, i den franske hovedstadens 11e arrondissement, slik de også har samlet seg i alle de andre gatene der terroristene slo så brutalt til fredag kveld.

Andre har tatt veien til Place de la Republique, for å tenne lys ved statuen som fortsatt er merket av graffitien den ble ikledd i dagene etter terrorangrepene mot Charlie Hebdo og en jødisk forretning.

LES OGSÅ: Stoltenberg: – Svaret på terroren er å ikke gi opp kampen

Stille sorg

Det er stille i Paris. Rapporter om tomme gater stemmer ikke. Det er folk ute, også på kafeene. På bistroene. Og på restaurantene. Men det er langt færre ute i gatene enn på en vanlig lørdag. Og det har lagt seg et alvor over byen. En stille sorg.

Fredagens terrorangrep skjedde i et av de mest levende bydelene i Paris. Kjent for et mylder av kafeer og barer. Et samlingssted for hele byen. Et sted folk trekkes til i helgene, en bydel som for alvor våkner når roen senker seg i andre deler av byen. Dessuten en av de mest radikale bydelene. En av de rauseste områdene i Paris. En av de mest progressive og tolerante lommene av byen.

Et område som er rammet av terror for andre gang på ett år.

Et område jeg selv har et nært forhold til.

LES OGSÅ: Slik var dramaet i Paris – her skjedde angrepene

Det var i dette nabolaget jeg og min familie bodde de meste av de årene vi bodde i Paris. Det var her barna gikk på skole. Her de lærte seg fransk. Her de fikk venner og lærte pariserlivet å kjenne. Det er til barene i disse gatene vi selv har søkte ly så mang en sen høstkveld. Inkludert Bataclan. Et sted vi gjerne tok med venner som besøkte byen. Et sted som fredag var åsted for et ufattelig blodbad.

Det har alltid vært forbundet med stor glede å komme tilbake til disse gatene. Lørdag var det tungt.

Fredag var disse gatene fulle av liv, slik de alltid er det på fredager. Når jeg kommer hit sent denne lørdagen er gatene stillere enn jeg noen gang kan huske dem. Noen av de mest populære utestedene i bydelen holder stengt.

LES OGSÅ: Stoltenberg: – Svaret på terroren er å ikke gi opp kampen

Fra Stade de France til Bataclan

Mariyathas forteller meg at han var på jobb med kompisen Kunatheepan da de første meldingene om terroren tikket inn fredag kveld. De to jobber på en kafe nede på Place de la Bastille ikke langt unna, da franske medier rapporterte om skyting mot kafeer ikke langt unna.

– Det var ikke til å tro, sier han.

I løpet av en halvtime ble det iverksatt angrep åtte forskjellige steder. Det starter i Rue Bichat, i 10e arrondissement, nord for Bataclan. Like etter at lyden fra den første bomben kan høres utenfor Stade de France, stanser en mørk bil, ifølge statsadvokat Francois Molin av merket Seat. En bil det i morgentimene søndag meldes at skal være funnet i forstaden Montreuil.

Bilen stanser utenfor Carillon, en populær bar åpnet tilbake i 1913. Et symbol på endringene i nabolag, slik det beskrives i avisa Libération. Et sted der de som alltid har bodd i det gamle arbeiderstrøket møter alle de som har flyttet inn i takt med gentrifiseringen av området. Terroristene åpner ild mot Carrillon og Le Petit Cambodge, på den andre siden av gaten. Det skal ha pågått i bare ett minutt eller to. 15 personer døde.

Så fortsetter bilen til Rue du Faubourg du Temple, der den 21.32 stanser utenfor kafeen Bonne Bière. De åpner ild på nytt. Fem personer blir skutt og drept før bilen fortsetter mot neste mål. Rue Charonne. En av de mest levende gatene i bydelen. Der barene og restaurantene ligger tett. Et sted som yrer av liv i helgene. 21.36 stanser bilen utenfor brasseriet La Belle Equipe. Nok en gang åpner de ild. Denne gangen mister 19 mennesker livet. Noen minutter senere, klokka 21.40, sprenger en mann seg selv i lufta i baren Comptoir Voltaire i Boulevard Voltaire. Ingen andre mister livet.

Så starter det dødeligste angrepet. Like før klokka 22 høres skudd fra Bataclan, der California-bandet Eagles of Death Metal holder konsert. Overlevende beskriver i ettertid et ufattelig blodbad fra konserthallen jeg står og ser mot mens jeg snakker med Mariyathas og Kunatheepan denne lørdagskvelden.

Minst 89 mennesker mister livet i Bataclan. Samlet mistet minst 129 mennesker livet. 352 personer er skadet. 99 er alvorlig skadet. Ekstremistgruppen Den Islamske Stat har tatt på seg ansvaret.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Aviser i svart

Søndag våknet pariserne til en by som fortsatt er preget av sorg. Det er også sorgen som preger franske aviser. Le Monde. Borgerlige Le Figaro. Radikale Libération. De har alle gått i svart.

Spørsmålene er fortsatt mange etter fredagens blodbad. Samtidig begynner det å tegne seg et tydeligere bilde av det som skjedde. Ifølge statsadvokat Francois Molin skal sju personer ha deltatt i terrorangrepet, fordelt på tre team av terrorister.

Så langt er bare en av dem identifisert. 29 år gamle Omar Ismail Mostefai. Født i forstaden Courcouronnes i 1985, men bosatt i Chartres, flere mil sørvest for hovedstaden. Mostefai har flere dommer for småkriminalitet bak seg, og var ifølge statsadvokaten i Paris satt på en liste over personer som kunne bli radikalisert. Han skal ha blitt identifisert gjennom en avrevet fingertupp som ble funnet inne på Bataclan, etter at Mostefai og de to andre angriperne sprengte seg selv i luften. Seks av Mostefais familiemedlemmer er nå arrestert.

Mens president Francois Hollande varsler et «nådeløst» svar på det han kaller «en krigshandling begått av en terroristhær», blander sorgen seg med frykt hos de som er samlet utenfor Bataclan og andre steder. Ikke bare frykt for nye angrep, men også for hva som skal skje med landet. At det skal bli mer lukket.

Kunatheepan sier han ikke har noe godt svar på hva som vil skje med landet.

– Men jeg er mer redd nå enn jeg var før fredag, sier ha.

KOMMENTAR: Terroren i Paris er et angrep på oss alle (Mode Steinkjer)

Mer fra Dagsavisen