Sterke reaksjoner på Trumps Puerto Rico-skryt

Reaksjonene er sterke etter Donald Trumps skryt av egen innsats da Puerto Rico ble rammet av orkanen Maria i fjor. Nesten 3.000 mennesker mistet livet.

 

– Dersom han mener at 3.000 døde er en suksess, så Gud hjelpe oss, tvitrer borgermesteren i San Juan, Carmen Yulín Cruz.

Presidenten omtalte tirsdag sin egen administrasjons innsats før, under og etter fjorårets orkan på Puerto Rico som «en utrolig suksess».

Orkanen Maria slo over Puerto Rico 17. september i fjor, tok ifølge myndighetene 2.975 menneskeliv og forårsaket skader for rundt 750 milliarder kroner.

Først elleve måneder etter orkanen var strømforsyningen gjenopprettet, og en ny rapport viser at mange mistet livet som følge av manglende helsetilbud og andre tjenester som ble ødelagt av orkanen.

Ifølge rapporten har 8 prosent av innbyggerne forlatt Puerto Rico siden orkanen rammet, og Trumps beskrivelse av redningsarbeidet og gjenoppbyggingen vekker derfor stor harme, melder BBC.

– Suksess

– Jeg syns Puerto Rico var en utrolig suksess. Puerto Rico var faktisk den tøffeste av dem alle, fordi det er en øy. Ting kan ikke fraktes inn med lastebil. Alt må skje med båt, sa Trump tirsdag.

– Jeg mener faktisk at dette var en av de beste jobbene som noensinne er gjort, med tanke på hva dette dreier seg om, sa han.

Overfor CNN kaller San Juans borgermester Trump-administrasjonens innsats en «forkastelig forsømmelse».

– Skam deg

– Unnskyld meg, skam deg. Du gjorde ikke en god jobb i Puerto Rico, sier hun, henvendt til Trump.

– Om Trump ikke lærer av sine feil, kommer han til å gjøre dem igjen, og folk vil fortsette å dø, sier Carmen Yulín Cruz.

Puerto Ricos guvernør Ricardo Rossello kritiserer også Trumps uttalelse.

– Orkanen Maria var den verste naturkatastrofen i vår moderne historie. Grunnleggende infrastruktur ble ødelagt, tusenvis av mennesker mistet livet og mange andre kjemper fortsatt, sier han i en kunngjøring. (NTB)