Verden

Stenger deler av offentlig sektor

ØKONOMI: Det ble ingen løsning på den amerikanske budsjettstriden før fristen. Regjeringen har begynt å stanse deler av USAs offentlige virksomhet.

WASHINGTON: Kongressen klarte ikke å vedta et midlertidig budsjett før fristen utløp ved midnatt natt til tirsdag lokal tid.

Det hvite hus ga derfor ordre om å stenge store deler av USAs statsapparat. Om lag 800.000 offentlige ansatte blir trolig permittert.

I et eget TV-sendt budskap til USAs militære sa president Barack Obama at landets soldater vil bli på post som vanlig. Men sivile ansatte i forsvarsdepartementet kan bli rammet av permitteringer.

– Jeg vet at dagene framover kan innebære mer usikkerhet, sa Obama.

Samtalene fortsetter

Selv om Republikanerne og Demokratene ikke klarte å bli enige før fristen, fortsetter samtalene og forhandlingene om et midlertidig budsjett. Lederen for Det hvite hus' budsjettkontor ber partene om å bilegge striden så raskt som mulig.

Allerede ti minutter før fristen beordret kontorets direktør Sylvia Mathews Burwell stans i store deler av offentlig sektor.

– Etatene bør nå iverksette planene for en ordnet nedstengning som følge av manglende bevilgninger, sa Burwell.

Det er første gang på 17 år at mange føderale kontorer og institusjoner må stenge dørene. Romfartsorganisasjonen NASA vil måtte permittere nesten alle sine ansatte, og USA nasjonalparker blir stengt.

Dødfødte vedtak

Mens Republikanerne har flertall i Representantenes hus, kontrolleres Senatet av Det demokratiske partiet som Obama tilhører.

Kort tid før fristen fortsatte de to kamrene i Kongressen å sende dødfødte budsjettvedtak fram og tilbake. Konflikten virket like fastlåst som før, og det var få tegn som pekte i retning av et kompromiss.

For tredje gang på rad vedtok Representantens hus et budsjettforslag som stakk kjepper i hjulene for Barack Obamas helsereform. Som ventet ble forslaget skutt ned av demokratene i Senatet kort tid senere.

– Vil gi etter

Selv om det var få lyspunkter rett før fristen utløp, begynte enkelte republikanere å tvile på partiets strategi.

Kongressrepresentant Thomas Massie spådde at hans parti til slutt ville gi etter og droppe forsøkene på å bruke budsjettbehandlingen til å stanse helsereformen.

– Det er det logiske resultatet av forhandlingsstrategien vår. Vi fortsetter å senke prisen, mens Demokratene ikke har beveget seg, sa Massie.

Litt senere foreslo Representantenes hus å opprette en tverrpolitisk forhandlingsgruppe som kunne forsøke å finne en løsning. Men også dette forslaget ble avvist av demokratene i Senatet.

– Reell betydning

På en pressekonferanse tidligere på dagen gikk president Obama hardt ut mot sine republikanske motstandere. Han beskyldte dem for å sette landets økonomi på spill for å oppfylle krav fra partiets ytterste høyre fløy.

En viktig årsak til konflikten er Republikanernes ønske å stanse Obamas helsereform, men presidenten forsikret at den uansett vil tre i kraft tirsdag. Samtidig advarte han om konsekvensene av en såkalt nedstengning av den amerikanske staten.

– En nedstengning vil få høyst reell økonomisk betydning for virkelige mennesker med en gang, sa Obama.

Økonom David Kotok i rådgivningsfirmaet Cumberland Advisors tror ikke amerikanere flest vil merke mye til stansen i den statlige virksomheten hvis den bare varer noen dager. Men konsekvensene blir verre hvis det går lengre tid før situasjonen normaliseres.

– Hvis det går tre-fire uker eller lenger, vil det gjøre stor skade på økonomien, sier Kotok til Politico.

Mange turistattraksjoner stenger i USA

Norske turister vil merke at mange amerikanske turistattraksjoner er stengt, men eller vil det meste fungere som normalt i amerikanske storbyer.

At republikanerne og demokratene ikke kom til enighet om et budsjett innen tidsfristen, fører til at opp mot en million offentlige ansatte i USA må legge ned arbeidet.

Blant annet stenger alle USAs 401 nasjonalparker, noe som rammer 750.000 daglige besøkende. Også kjente turistattraksjoner som Frihetsstatuen, Ellis Island og fengselsøya Alcatraz vil bli stengt.

Den byen som rammes hardest, er trolig Washington. Der stenger de mange offentlige museene som er en del av Smithsonian. Omvisninger i Det hvite hus og Kongressen blir avlyst, og Lincoln-monumentet, kongressbiblioteket og nasjonalarkivet stenger.

Fly- og togtrafikken rammes ikke av budsjettproblemene, og både flygeledere og vektere i sikkerhetskontrollen på flyplasser går på jobb som normalt. Det samme gjør visumseksjonen i det amerikanske utenriksdepartementet.

Siden kollektivtransport ikke er en føderal oppgave, vil ikke offentlig transport rammes. Dermed går undergrunnsbaner og busser i for eksempel New York, San Francisco og Washington som normalt. (NTB)

Mer fra Dagsavisen