Verden

Steile fronter for Merkel

ETTER VALGET: Angela Merkel starter de vanskelige regjeringssonderingene i Berlin. På flere viktige saker står de mulige koalisjonspartnerne steilt imot hverandre.

Som valgets store vinner frir kansler Angela Merkel nå til sine mulige regjeringspartnere, men de gjør seg kostbare. Regjeringsforhandlingene i Tyskland er ventet å bli så vanskelige at det kan bli nyttår før landet har en ny regjering på plass.

I går møttes 21 toppolitikere fra Merkels kristenkonservative CDU og sosialdemokratene i SPD til de første sonderingssamtalene. SPD gikk til valg på å regjere med miljøpartiet De Grønne, men de fleste valganalytikere tror likevel en ny storkoalisjon mellom høyrepartiet CDU og venstrepartiet SPD er det mest sannsynlige alternativet.

Sterkt uenige

Sonderingssamtalene anses som en forsiktig start på veien mot en ny regjering. De reelle forhandlingene vil komme senere, men begge partier streker allerede nå opp røde linjer der de står steilt imot hverandre: Mens SPD gikk til valg på økte skatter for de rikeste, har CDU avvist alle skatteøkninger.

I tillegg vil SPD sannsynligvis gjøre sin store valgkampsak - en lovfestet minstelønn - til et krav for å bli med i en regjeringskoalisjon, men Merkel går imot en generell minstelønn og vil heller ha bestemmelser om et nedre lønnsgulv for ulike regioner eller bransjer.

Både SPDs medlemmer og toppledelse er skeptiske til en ny regjering med CDU. SPD kom sterkt svekket ut av den første regjeringsperioden med Angela Merkel i 2005 til 2009, og partiet har fortsatt ikke greid å hente seg inn. Valget 22. september var det nest dårligste resultatet noensinne for sosialdemokratene.

SPDs partileder Sigmar Gabriel sier partiet er klar for å ta seg god tid i samtalene med CDU, de politiske sakene er viktigere enn at det går fort.

- Men partiene bør likevel ikke spille spill og trekke forhandlingene ut med vilje, sier han til avisen Süddeutsche Zeitung.

Så fort de foreløpige sonderingene er avsluttet skal 200 av de øverste medlemmene i SPD gi grønt lys før de formelle koalisjonsforhandlingene kan starte. Når en eventuell regjeringsplattform er klar skal alle SPD-medlemmene få si ja eller nei til en endelig regjering i en egen avstemning, trolig i november.

Men selv om partiet er skeptisk, er velgerne langt mer positive til ideen om en ny storkoalisjon. Det store flertallet foretrekker en slik løsning.

Viktig for Europa

Mot slutten av neste uke skal Merkel i sonderingssamtaler med den andre mulige koalisjonspartneren, miljøpartiet De Grønne. Men også her er motstanden mot å regjere med de kristenkonservative stor og de to partiene står lenger fra hverandre politisk enn SPD og CDU.

Valganalytikere tviler på at forhandlingene vil bli så harde og langvarige som SPD og De Grønne nå skisserer. En viktig grunn til at det trolig vil gå raskere er Tysklands sentrale rolle i Europa og krisen i eurosonen. Tyskland er helt avgjørende for at videre tiltak kan komme på plass i EU, og de andre EU-landene har allerede ventet i månedsvis på at den tyske regjeringen og Merkel skulle bli ferdig med egen valgkamp, for igjen å kunne konsentrere seg om EU.

Før samtalene startet i går minnet Merkel om at det også har betydning utenfor Tyskland at partiene greier å stable på beina en stabil regjering.

- Europa ser til oss, verden ser til oss, sa hun.

iselin.moller@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen