Starter jakten mot presidentvalget

MOT 2016: Med mellomvalgene bak seg vender USAs politikere nå blikket mot presidentvalget i 2016. Det republikanske partiet begynner å få dårlig tid med å finne gode kandidater.

NEW YORK (Dagsavisen): Republikanerne må legge gårsdagens mellomvalg bak seg med rekordfart og finne gode kandidater til presidentvalget i 2016.

- Amerikansk politikk er en fulltidsjobb. Vi forventer å se de mest seriøse kandidatene stå fram i løpet av de neste månedene, sier David Boaz, visepresident i den libertarianske tenketanken the Cato Institute, til Dagsavisen.

For mens alt tyder på at tidligere utenriksminister og førstedame Hillary Clinton vil lede demokratenes kamp om Det hvite hus i 2016, er den republikanske siden alt annet enn klar.

Partiet har et rekordstort antall mulige kandidater, men ingen som peker seg ut som noen åpenbar og samlende presidentkandidat.

 

Lang liste

På en meningsmåling utført for Washington Post og ABC, kommer Jeb Bush, broren til tidligere president George W. Bush, høyest opp på lista, med 15 prosent. Det er ingen kvinner blant de 15 navnene som er aktuelle. Etter Bush får libertarianeren Rand Paul 12 prosent, fulgt av tidligere guvernør i Arkansas, Mike Huckabee, med elleve prosent. Huckabee stilte som presidentkandidat i 2008, og er et kjent TV-fjes, noe som er en klar fordel så tidlig i racet. Også Florida-senator Marco Rubio og New Jerseys omstridte guvernør Chris Christie er høyt opp på lista med henholdsvis åtte og sju prosent.

Mangelen på et par sterke navn med høy oppslutning, gjør at enhver kandidat med ambisjoner kommer til å erklære sitt kandidatur, skriver Chris Cillizza, kommentator i The Washington Post.

 

Tea Party-trøbbel

Den høyrepopulistiske Tea Party-bevegelsen har splittet det republikanske partiet de siste årene, og skapt bred bekymring blant de mer moderate og etablerte kreftene på amerikansk høyreside.

- På grunn av det tydelige skillet, kan vi forvente et tett løp mellom én kandidat fra etablissementet i partiet og en mer konservativ eller høyrepopulistisk kandidat, spår David Boaz, og trekker fram en håndfull navn. Blant dem Jeb Bush, Chris Christie og den uoffisielle lederen av Tea Party-bevegelsen, senator Ted Cruz fra Texas.

Under mellomvalgene i 2010 gjorde den høyrepopulistiske bevegelsen et brakvalg. Men flere utagerende kandidater og en politikk som av mange blir sett på som ekstrem, har gjort at Cruz og hans tilhengere har mistet noe av kraften de siste par årene. Flere kommentatorer spår en tøff kamp om det republikanske partiets sjel framover. David Boaz er langt mindre dramatisk.

- Jeg er sikker på at republikanerne fortsatt vil krangle om en rekke saker. De vil finne en midlertidig løsning da de enes om en kandidat i midten av 2016, sier Boaz til Dagsavisen.

 

- Sterk Clinton

Det er en fordel å enes rundt noen kandidater i god tid før partienes primærvalg, som starter i begynnelsen av 2016. Det er da partiene selv avgjør hvem som blir deres presidentkandidat. Innen juni skal republikanernes presidentkandidat være klar, ifølge partiets valgplan.

Hos demokratene har Hillary Clinton fortsatt ikke offisielt erklært at hun vil stille, men de aller fleste regner med Clinton i front om to år. At hun stiller, betyr ikke nødvendigvis at hun blir demokratenes presidentkandidat, understreker Boaz ved the Cato Institute.

- Clinton er en veldig sterk kandidat. Men hun kan selvfølgelig tape mot en nykommer, slik hun gjorde i 2008, sier Boaz.

Han trekker også fram visepresident Joe Biden, New Yorks guvernør Andrew Cuomo og den venstreradikale senatoren fra Massachusetts, Elizabeth Warren, som mulige demokratiske navn mot 2016.

Barack Obama kom overraskende inn fra siden og vant mot Hillary Clinton i demokratienes primærvalg i 2008. At Obama siden ga henne jobben som utenriksminister skal ha leget de verste sårene fra den bitre kampen.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no