Verden

Splittet og 
med ulike mål

BROKET GRUPPE: Demonstrantene i Ukraina består av ulike grupper med ulike mål.

Deltakerne i protestene i Ukrania er hovedsakelig fra hovedstaden Kiev og fra det vestlige Ukraina. Protestene begynte i november da regjeringen annoserte at den likevel ikke ville underskrive en handelsavtale med EU. Europa-tilhengere strømmet ut i gatene for å vise sitt sinne. Men det er ulike grupperinger med forskjellige beveggrunner til å demonstrere som samler seg i gatene i Ukraina nå.

- Protestbevegelsen er en slags makttallianse som har et felles kortsiktig mål om å bli kvitt Janukovitsj og den sittende makteliten, men mange av gruppene er helt uenige om veien videre etter at det målet er oppnådd, sier seniorforsker Jakub Godzimirski.

Han mener de viktigste grupperingene i protestbevegelsen kan deles inn slik:

EU-entusiastene

Ukrainere som føler langt mer tilhørighet til Europa enn til Russland. Mange av dem som begynte å demonstrere i november var studenter og aktivister som ønsket å vise hvor uenig de var i regjeringens beslutning om ikke å skrive under avtalen med EU. De mener en tilnærming til EU vil ha langsiktige positive konsekvenser for Ukraina, og at det på sikt vil gi et mer demokratisk Ukraina. Den mest kjente protestlederen blant EU-entusiastene er Vitalij Klitsjko, den tidligere tungvektsbokseren som leder Udar-bevegelsen. Han ønsker å stille som presidentkandidat i 2015.

Les også: Protestlederne mister kontrollen

De som vil ha helt nye koster

Demonstranter som ønsker en helt ny utskiftning i det politiske systemet, og som ønsker helt nye politiske krefter som ikke har vært med på å bygge opp det ekstisterende systemet i Ukraina. Vitalij Klitsjko er også en reprsenant for mange av disse.

- Jeg tror at grensene mellom disse to gruppene er uklare - det kan godt være at folk identifiserer seg med forskjellige saker og Klitsjko er bare en frontfigur for dem som vil bli kvitt Janukovitsj og hans støttespillere og forandre hele det politiske systemet. Mange har fått nok av den ukrainske politiske klassen som har skapt dette korrupte systemet, og de kan identifisere seg med Klitsjko fordi han er en nykommer som ikke kan bebreides for måten landet har utviklet seg, sier Godzimiriski.

De som vil ha Janukovitsj ut

Dette er dem som først og fremst vil bli kvitt Janukovtisj og få på plass folkene som styrte før han. En viktig leder for disse er Arsenij Jatsenijk, parlamentarisk leder for landets nest største parti og alliert av tidligere statsminister Julia Timosjenko, som nå sitter i fengsel.

-De vil ha det samme systemet men med nye folk på toppen. De bruker EU-saken først og fremst som et instrument for å bli kvitt Janukovitsj, sier Godzimirski.

Nasjonalistene

Ultranasjonalister som mener Russland og den russiskvennlige regjeringen til Janukovitsj er en trussel mot ukrainsk identitet og statsdannelse. De ønsker å bygge et sterkt Ukraina med vekt på ukranisk identitet. Her er partier som det nasjonalistiske Svoboda, men også den mer ytterliggående grupperingen Pravyj Sector, som inkluderer flere grupperinger fra ytre høyre.

asne.gullikstad@dagsavisen

Mer fra Dagsavisen