Verden

Splittet i synet på Nobel-vinnere

NOBELS FREDSPRIS: Pakistans første nobelprisvinner ble aldri omfavnet i sitt konservative hjemland, og noen frykter at fredsprisvinner Malala Yousafzai vil lide samme skjebne.

Mohammad Abdus Salam var Pakistans første nobelprismottaker, er kjent i store deler av verden for å ha vært den første muslimen til å vinne en nobelpris i vitenskap.

Men få unge pakistanere har hørt om mannen som ble tildelt den prestisjetunge nobelprisen i fysikk i 1979. Den pakistanske staten støtte Salam fra seg ettersom han tilhørte Ahmadiyya-minoriteten, en reformvennlig minoritet som ble erklært ikke-muslimsk av landets nasjonalforsamling fem år tidligere.

Anerkjennelse hjemme

Det tradisjonelle samfunnet i Pakistan er på mange måter det samme i dag som det var den gang. Og da Nobels fredspris fredag gikk til Malala Yousafzai, var mange skeptiske til om tenåringsaktivisten kom til å bli anerkjent i hjemlandet.

– Jeg håper at det som skjedde med Salam, ikke skjer igjen med den modige jenta, sier Saleem Uddin, talsmann for den undertrykte Ahmadiyya-menigheten i Pakistan.

Medlemmer av pakistanske Taliban forsøkte for to år siden å drepe 17 år gamle Malala i hjembyen Swat nordvest i Pakistan. Siden har hun stått opp mot ekstremistene og kjempet for jenters rett til utdanning.

Les også: - Dette er starten på noe nytt

Stemplet som vestlig agent

Selv om mange anerkjenner Malalas mot, stempler fortsatt religiøse konservative i Pakistan henne som en vestlig agent som forsøker å forderve deres ideologi. Noen av hennes motstandere har gått så langt som til å antyde at Malala har en antiislamsk agenda konstruert av utlendinger.

Maulana Samiul Haq, en ledende geistlig i Pakistan, hevder 17-åringen er blitt kapret av Vesten i et forsøk på å fremme onde hensikter.

Umiddelbart etter at Nobelkomiteens valg ble kjent, dukket det opp en haug med kritiske meldinger på sosiale medier som stilte spørsmål ved motivet bak tildelingen.

Les Hege Ulsteins kommentar på Nyemeninger.no

Avmålt hyllest

Feiringen både på offisielt nivå og i private kretser var dempet. Pakistans statsminister var raskt ute med en hyllest av en gratulasjon, men for øvrig sto verken enkeltpersoner eller organisasjoner fram med støtte til Malalas arbeid fredag.

Jenters bragder blir ikke ordentlig anerkjent i hennes hjemland, forklarer antropolog Samar Minallah.

– Pakistan setter ikke like stor pris på henne som resten av verden. Noen sprer forvirring om motivene hennes, sier Minallah.

Smerter familien

Mubarak Ali, som er en ledende pakistansk historiker, beklager at 17-åringen ikke ble hedret tilstrekkelig verken på offisielt nivå eller i samfunnet for øvrig.

– Det er bare en håndfull liberale enkeltpersoner og grupper som støtter Malala, hevder Ali.

– Jeg frykter at det som skjedd med Salam, også kan komme til å hjemsøke jenta, sier historikeren.

Malalas fetter, Fakhar-ul-Hassan, sier det gjør vondt for familien å se at folk motsetter seg jenta som turte å heve stemmen da alle andre tiet.

– Det er uheldig, og det gjenspeiler en negativ tenkemåte, sier Hassan, som er doktorgradsstudent i Malalas hjemby.

Malala Yousafzai deler årets fredspris med den indiske barnerettsaktivisten Kailash Satyarthi.

Tidligere talibangruppe truer Nobel-vinner

En utbrytergruppe fra Taliban i Pakistan truet den pakistanske tenåringsaktivisten Malala Yousafzai med «skarpe og skinnende kniver» bare timer etter at hun ble tildelt Nobels fredspris.

Opprørsgruppen Jamaat ul Ahrar brøt ut fra pakistanske Taliban, Tehreek-e-Taliban (TTP), i august, og en talsperson har kommentert fredspristildelingen på Twitter.

– Personer som Malala burde vite at vi ikke frykter propaganda fra ikke-troende. Vi har forberedt skarpe og skinnende kniver for fiender av islam, skriver talsperson Ehsanullah Ehsan.

Han spør videre om Malala, som er motstander av våpen og væpnede konflikter, ikke vet at grunnleggeren av prisen fant opp dynamitt. TTP har ikke kommentert tildelingen, ifølge nyhetsbyrået DPA. (NTB)

Malala hylles og kritiseres i hjembyen

Malala Yousafzais gamle klassekamerater i Pakistan håper fredsprisen vil føre til at flere jenter får gå på skole. Men ikke alle i hjembyen Swat gleder seg over prisen.

– Jeg er så glad for at hun vant. Malala har gjort en fantastisk jobb for oss, sier Sabina Khanam, som går på samme skole som Malala gikk på i Pakistan, til VG.

– For innbyggerne i Swat er fredsprisen til Malala et tegn på utvikling. Jeg håper Malala vil fortsette å være like engasjert i kvinners rettigheter. Jeg håper også hun vil fortsette å sette sitt søkelys på Swat, byen vår her i Pakistan, sier læreren Nazeer.

Men ikke alle avisen snakket med i Swat mener Malala fortjente prisen. Bilala Shah er blant dem som tror 17-åringen er en amerikansk agent.

– Nobels fredspris er Vestens måte å belønne Malala og hennes far for tro tjeneste som CIA-agenter. Prisen er ikke noe annet enn en oppmuntring for å få dem til å fortsette der, sier han. (NTB)

Mer fra Dagsavisen