Verden

Splid om brexit

Flere Labour-politikere i parlamentet vil trolig stemme imot at brexit-forhandlinger begynner. I så fall trosser de partileder Jeremy Corbyn.

Bilde 1 av 2

I dag avgjør britisk høyesterett om det britiske parlamentet skal få lov til å stemme over at Lisboa-traktatens artikkel 50, som formelt iverksetter utmeldingen av EU, utløses.

Statsminister Theresa May mener regjeringen har rett til å utløse artikkel 50 uten godkjennelse av parlamentet, men tapte en avgjørelse om dette i en domstol før jul. Det er anken fra regjeringen Høyesterett nå har behandlet, og det er ventet at regjeringen vil tape når Høyesterett kunngjør sin avgjørelse i dag.

Vil beordre

Om regjeringen taper blir det avstemning i parlamentet. Men i opposisjonspartiet Labour ligger det an til splittelse i spørsmålet. Partileder Jeremy Corbyn har sagt han vil beordre sine partikolleger i Underhuset til å stemme for artikkel 50.

– Jeg har gjort det veldig klart at Labour aksepterer og respekterer avgjørelsen til det britiske folk. Vi vil ikke blokkere artikkel 50, sa Corbyn nylig til Sky News.

Men om lag 30 partirepresentanter kan tenkes å gå imot, skriver The Guardian.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vanskelig

Spørsmålet setter en rekke Labour-representanter i et dilemma, særlig de som representerer valgkretser der flertallet stemte for å bli i EU – mange av dem fra byer.

For dem er det blitt enda vanskeligere å stille seg bak iverksettelsen av artikkel 50 etter at statsminister Theresa May i forrige uke la fram sin brexit-plan. Den innebærer et hardt brudd med EU der Storbritannia ikke fortsetter som en del av det indre markedet – en svært kontroversiell plan som møter motstand fra dem som ønsker en viss tilknytning til EU også etter at Storbritannia går ut som medlem. En gruppe på 43 Labour-representanter har skrevet protestbrev til May etter at planen ble kjent.

Vil ha endringer

Det er uansett ventet at det blir et klart flertall for artikkel 50 i parlamentet, siden de fleste av De konservative og de fleste i Labour vil stemme for. Men både Det skotske nasjonalistpartiet (SNP) og Liberaldemokratene kommer til å stemme imot – begge partier er entusiastiske EU-tilhengere, og SNP viser til at det skotske flertallet stemte for å bli.

For Labour er saken svært vanskelig – å stemme imot artikkel 50 er også svært kontroversielt fordi det sender et signal om at man ikke følger folkets vilje. Om det blir en avstemning i parlamentet, vil Labour trolig presse på for en del betingelser og tillegg i lovforslaget som regjeringen vil legge fram i parlamentet rundt artikkel 50. Labour ønsker blant annet å sikre seg at parlamentet får innsyn og anledning til å følge brexit-prosessen med et kritisk blikk underveis mens brexit-forhandlingene pågår. Endringer kan gjøre det litt lettere for en del Labour-representanter å godta iverksettelsen av artikkel 50. Clive Lewis, en av Labour-representantene som er skeptiske til Mays brexit-plan, sier det nå gjelder å trekke så mange garantier ut av regjeringen som mulig.

– Ja, 17 millioner stemte for å gå ut av EU. Men å gå ut til hva – det er seks-millionerdollar-spørsmålet. Så langt er regjeringen totalt uansvarlig, sier Lewis, ifølge The Guardian.

Mer fra Dagsavisen