Verden

Spionerte selv

Anklagene om at tysk etterretning har hjulpet amerikanerne med å spionere på Frankrike og EU legger press på den tyske regjeringen.

– Å spionere på venner. Det gjør man bare ikke.

Med disse ordene ga Tysklands kansler Angela Merkel klar beskjed til USA og president Barack Obama for to år siden om at hun ville ha seg frabedt å bli overvåket av sine nærmeste allierte.

Edward Snowdens avsløringer avdekket at det amerikanske etterretningsbyrået NSA hadde drevet massiv overvåking av vanlige folks data- og telefontrafikk, og til og med Merkels egen mobiltelefon.

Tyskland var blant landene som reagerte aller sterkest på opplysningene som kom fram i kjølvannet av Snowden-saken.

Nettopp derfor er anklagene som er kommet fram de siste to ukene mot det tyske etterretningsbyrået så pinlige, både for den tyske regjeringen og for Merkel selv.

Politisk skandale

Ifølge anklagene skal etterretningstjenesten Bundesnachrichtendienst (BND) ha hjulpet USA og NSA med å spionere på høytstående tjenestemenn i det franske utenriksdepartementet, Elysees-palasset og EU-kommisjonen, i tillegg til firmaer i Europa.

Torsdag skal trolig sjefen for BND, Gerhard Schindler, forklare seg i den tyske nasjonalforsamlingen Bundestag. Innenriksminister Thomas de Maizière er også i hardt vær. Som tidligere leder for kanslerens kontor hadde de Maizière ansvaret for etterretningstjenesten fra 2005 til 2009.

For to uker siden forsikret de Maizière overfor Bundestag at regjeringen ikke var kjent med at NSA eller andre amerikanske tjenester har drevet industrispionasje mot europeiske selskaper. Men sannheten er at regjeringen i flere år skal ha visst at USA har forsøkt å spionere på europeiske politikere og bedrifter, skriver Der Spiegel.

Senest i midten av mars skal kanslerens kontor ha fått beskjed om at NSA forsøker å misbruke samarbeidet med den tyske etterretningstjenesten.

Det ytterste venstrepartiet Die Linke anklager nå regjeringen for bevisst å ha feilinformert nasjonalforsamlingen.

Hvem visste hva?

Amerikanerne skal, ifølge avsløringene i tyske medier, ha gitt tyskerne lister med spionmål. BND skal så ha utformet bestemte søkekriterier som ble brukt for å styre overvåkingen av telefon, e-post og sms.

Der Spiegel lister opp fire spørsmål de mener det er helt avgjørende at tyske politikere må gi svar på de neste ukene:

  • Hvem ble spionert på?
  • Hvorfor har BND samarbeidet med NSA?
  • Hvorfor har ikke innenriksminister de Maizière sagt sannheten?
  • Hvor mye visste kansleren og kanslerens kontor?

Riksadvokaten bekreftet i helgen at den har satt i gang etterforskning av anklagene mot BND.

Mer fra Dagsavisen