Verden

Sparker i gang valgkampen

Alle som vil bli USAs neste president er samlet i Maryland denne helgen. Det er høyresiden i partiet som stjeler showet.

Bilde 1 av 2

MARYLAND (Dagsavisen): «Run, Scott, Run! Run, Scott, Run!» Det er den omstridte guvernøren fra Wisconsin Scott Walker som virkelig setter de konservatives hjerter i brann, idet han går av scenen foran tusenvis av frammøtte på den årlige storsamlingen CPAC i Maryland.

– Scott Walker er best, han er ærlig og artikulert. Jeg er enig i absolutt alt han sier, forteller 20 år gamle Grant Breit, som har reist fra Itchaca i New York for å delta på sitt første konservative stormøte.

I Wisconsin har Walker markert seg som en beinhard motstander av delstatens fagforeninger. Nå vurderer han, i likhet med minst 18 andre, å satse mot presidentvalget i 2016. Så godt som alle som har vist interesse for å stille som republikanernes presidentkandidat neste år er til stede på det årlige møtet, som særlig tiltrekker seg unge, veldig engasjerte konservative til høyre i det republikanske partiet.

Bredt løp

Og selv om Scott Walker ser ut til å være et av de hete navnene blant årets deltakere, er det svært mange om beinet. Aldri før har så mange republikanske kandidater vært aktuelle så nær et presidentvalg.

På storscenen er senator Ted Cruz fra Texas i kjempeslag. Han vitser om Barack Obama, og legger bredsiden til mot Hillary Clinton. Jubelen er høy, mange reiser seg for å vise støtte til representanten for den høyrepopulistiske Tea Party-bevegelsen. Cruz er en helt for mange her, som avskyr det de kaller det etablerte Washington.

– Hillary Clinton er selve inkarnasjonen av alt som er galt med Washington, sier Cruz til høylytt jubel.

71 år gamle Lee Havis er en standhaftig tilhenger av senatoren fra Texas. – Cruz er den beste kandidaten, han er artikulert, erfaren, prinsipiell og han har til og med humor, sier Havis til Dagsavisen.

Trøbbel for Bush

– Pengemaskinen Jeb Bush. Han har hauger av penger, og det er viktig. Men konservative amerikanere vil ha prinsipper og ærlighet, sier Havis.

Florida-guvernøren Jeb Bush har mye å slekte på i amerikansk politikk, både broren George W. Bush og faren George Bush harvært presidenter før ham.

For den mer moderate Jeb Bush er møtet med CPAC som å trå inn i løvens hule. Men hvis han for alvor skal feste blikket mot 2016, har han ikke noe valg.

Det er ikke her de framtidige kandidatenes framtid blir avgjort, men konferansen fungerer som en god pekepinn for både grasrota og de mange kandidatene som deltar.

I tillegg til den sedvanlige kampen mot Obamas helsereform, mindre skatter og mindre regulering, dominerer kampen mot de ekstremistiske islamistene i IS debatten om utenrikspolitikk. Savnet av et sterkt USA er tydelig på så godt som alle større og mindre debatter.

– Jeg vil ha en president som ikke lar seg skremme av terroristene, som viser verden at USA er en supermakt. Det har vi ikke nå, sier Grant Breit til Dagsavisen.

«Elsker olje»

På utstillingsområdet i konferansesenterets kjeller, spiller et ivrig countryband en gammel låt av gruppa Bon Jovi. En mann i dress deler ut små dukker med budskapet «Jeg elsker olje». En ung brite har satt opp en støttestand for Storbritannias tidligere statsminister Margaret Thatcher, «for å bedre Thatchers ettermæle, som Europas venstreside har tilsølt», forteller hun. Støtten fra USAs konservative er så langt unison.

Midt i rommet deler en gruppe unge aktivister ut plakater med den populære politiske serien «House of Cards», der den kyniske og maktkåte demokraten Frank Underwood manipulerer Washingtons aktører som han vil, med brutalt press og rå presisjon.

Satser på unge

– Vi er nødt til å bruke populærkultur for å nå ut til unge folk, sier 18 år gamle Carmen Foskey, som har tatt seg et friår etter videregående for å jobbe for de konservatives sak.

Hun er den eneste hun kjenner som håper Jeb Bush blir USAs neste republikanske president.

– Jeg setter faktisk pris på at han er moderat. Han kan hjelpe alle amerikanere, både demokrater og republikanere, sier Foskey engasjert. Hun tror ikke Bush-navnet vil gjøre det vanskeligere å vinne, snarere tvert imot.

– Bush-familien har bevist at de har karakter. De er ærlige mennesker med integritet, sier Foskey, som selv var seks år da Irak-krigen startet.

Mer fra Dagsavisen