Verden

Spår langvarig republikansk kamp

Kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat er langt fra over. Valget i Mississippi og Alabama bekrefter den dype splittelsen i partiet, mener ekspert.

WASHINGTON: Konservative Rick Santorum tok innersvingen på både Mitt Romney og Newt Gingrich i de to viktige sørstatene under tirsdagens nominasjonsvalg. Likevel skal det mye til for at Santorum greier å slå Romney i kampen om å bli Barack Obamas hovedutfordrer i høstens presidentvalg.

– Mitt Romney er stadig storfavoritt, men valget bekrefter den dype, grunnleggende splittelsen i det republikanske partiet, sier den danske USA-kjenneren og redaktøren Michael Ehrenreich til Ritzau.

Få tror at Gingrich har reell sjanse til å gå seirende ut av nominasjonsprosessen, men han vil likevel ikke gi seg. Det er dårlig nytt for Santorum. For med to konservative kandidater som kjemper om de samme velgergruppene, fortsetter splittelsen i partiets konservative fløy.

– Det ville vært større sjanse for Rick Santorum hvis Gingrich valgte å trekke seg, Men det gjør han ikke, så alt peker fortsatt på at Romney vinner, sier en av CNNs valgeksperter, John King. Han utelukker imidlertid ingenting og sier at det allerede har skjedd mye overraskende under valgkampen.

– Må samle oss

Santorum mener Gingrich nå bør trekke seg.

– Tiden er kommet til at vi konservative står sammen. Hvis vi nominerer en konservativ til presidentposten, kan vi slå Barack Obama på alle punkter, sa Santorum etter at seieren var klar i Alabama.

Han forsikrer om at han nå vil drive valgkamp «over alt» for å ta igjen Romneys forsprang. Ehrenreich mener at det først går mot en avklaring i midten av mai. I verste fall vil seiersherren først være klar under Republikanernes landsmøte i august.

Også Romney står overfor en vanskelig prosess framover.

– Han står overfor en stor utfordring. Hans kampanje har mest penger. Den har den beste staben. Men spørsmålet er om den også har den beste kandidaten, sier King.

– Problemet for Romney er at han ser ut til å få problemer med å slå Obama. Han ser ikke ut til å ha større sjanse mot Obama enn hva Santorum har, føyer han til.

Kamp om delegater

Santorum vant Mississippi med en oppslutning på 33 prosent. Gingrich fikk 31 prosent, mens Romney endte på tredjeplass med 30 prosent.

I Alabama fikk Santorum 35 prosent av stemmene, mens Gingrich og Romney fikk 29 prosent hver.

Noe senere ble det klart at Romney vant klart på Hawaii. Han fikk 45 prosents oppslutning, viser tall som ble offentliggjort etter at 82 prosent av distriktene hadde rapportert inn sine resultater. Santorum, kapret 25 prosent av stemmene. På tredje plass kom liberalistiske Ron Paul med 18 prosent, mens Gingrich ble fjerdemann med 11 prosent. Romney vant også valget i det selvstyrte territoriet Amerikansk Samoa.

Mitt Romney har fortsatt en betydelig ledelse i nominasjonskampen på landsbasis. Men ledelsen er ikke stor nok til å sikre flertall på Republikanernes landsmøte i august.  Han har skaffet seg 40 prosent av de 1.144 delegatene han trenger for å bli partiets presidentkandidat når 27 delstater har valgt delegater. (NTB)

Mer fra Dagsavisen