Verden

Spania ønsker flyktninger velkommen

Italias høyrepopulistiske regjering stenger havna for migrantbåter. Spanias sosialistiske regjering ønsker flyktningene velkommen.

Bilde 1 av 0

Noe av det første den høyrepopulistiske regjeringen i Italia gjorde da den kom på plass 1. juni var å gå til angrep på innvandrere og flyktninger.

Italia er ikke lenger Europas flyktningleir, sa innenriksminister Matteo Salvini noen dager inn i sin nye jobb. Så stengte han havnene for hjelpeorganisasjoner som redder migranter fra drukningsdøden i synkeferdige gummibåter i Middelhavet. Redningsskipene får ikke engang lov til å fylle drivstoff eller skaffe forsyninger i Italia.

Noe av det første den sosialistiske regjeringen i Spania gjorde da den startet i jobben 7. juni var å ønske migranter og flyktninger velkomne og åpnet armene for båtene Italia nekter å gå i land.

Les mer: Spanias første feministregjering

Tar imot redningsbåter

Da redningsskipet Aquarius med 629 mennesker om bord ble avvist på Sicilia 11. juni, åpnet statsminister Pedro Sánchez i Spania havna i Valencia for dem.

– Det er vår plikt å unngå en humanitær katastrofe og tilby en trygg havn for disse menneskene, sa Sánchez.

Blant de 629 migrantene var det over 120 barn, mange reiste alene, og sju gravide kvinner, ifølge nyhetsbyrået AFP. Skipet gikk i tillegg tom for mat og forsyninger.

I ukene etterpå har Spania tatt imot flere båter som er blitt nektet å legge til i nærmeste havn i Italia eller Malta.

Reisen til Spania kan ta flere dager og omveien gjør at redningsbåtene i Middelhavet får reddet færre. Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) meldte tidligere i uka at antallet som dør eller forsvinner i Middelhavet har økt den siste tida.

Les mer om redningsarbeidet som hindres i Middelhavet: – Folk sendes til helvete på jord

Innvandringsvirus

Den spanske regjeringen fikk makt da høyrepolitikeren Mariano Rajoy måtte gå av på grunn av en korrupsjonssak, og har markert seg som en forsvarer av felleseuropeiske løsninger i innvandring- og asyldebatten som nå splitter Europa. Innvandringsmotstanderne står sterkt i en rekke EU-land, spesielt i Øst- og Sentral-Europa, og løftene fra den nye spanske regjeringen skiller seg ut.

– Alle i Europa er smittet av dette viruset, frykten for innvandring. Det er ikke tilfellet for Spania, sa den ferske utenriksministeren Josep Borrell til Washington Post da han besøkte Washington DC i juni.

I tillegg til å åpne havnene for migrantbåter har regjeringen lovet flere endringer for å styrke migranters rettigheter:

* Helsetjenester blir igjen gratis for papirløse innvandrere. Rajoys konservative regjering kuttet denne rettigheten i 2012, skriver Reuters.

* Piggtrådgjerdene langs grensen på de to spanske enklavene Ceuta og Melilla, to autonome byer som grenser til Marokko i Nord-Afrika, skal fjernes.

Statsminister Pedro Sánchez har gang på gang understreket at regjeringen og Spania er godt forankret i EU.

Han har mye til felles med Frankrikes president Emmanuel Macron, men sammenlignes også med Canadas statsminister Justin Trudeau.

Sánchez og Trudeau er like gamle (46), begge leder landenes eldste sosialdemokratiske parti, og de har markert seg på likestilling og rettigheter for innvandrere, skriver Politico. Sanchez' regjering har rekordhøy kvinneandel, hele 11 av 17 ministre er kvinner.

Les intervju med Canadas ambassadør til Norge: Multikulturalismen er ikke død

Kommer flere

Velkommen-stemningen i Spania skjer samtidig som antallet flyktninger og migranter til landet nå øker kraftig.

Spania var i stor grad forskånet for flyktningkrisen i Europa i 2015. En avtale med Marokko om å stanse migrantbåter som forsøker å krysse Gibraltarstredet og de høye piggtrådgjerdene rundt enklavene Ceuta og Melilla har gjort det svært vanskelig å slippe inn i Spania uten papirene i orden.

Men nå øker immigrasjonen. Dobbelt så mange mennesker har tatt seg over Middelhavet til Spania i år sammenlignet med første halvår i fjor, ifølge IOM. Det skjer samtidig som innvandringen til Italia og Hellas har avtatt kraftig.

Økningen til Spania forklares blant annet med at det er blitt vanskeligere å nå Italia og Hellas etter at EU inngikk avtaler om grensekontroll med Tyrkia og Libya. Regionen Andalucia lengst sør i Spania varsler allerede at de ikke har kapasitet til å ta imot flere.

Både Italia og Spania har tatt til orde for en endring av det europeiske asylsystemet så byrdene blir jevnere fordelt med obligatoriske migrantkvoter for hvert enkelt medlemsland. Også Tysklands kansler Angela Merkel støtter en slik endring av asylsystemet. Men det er ikke realistisk så lenge Østerrike, Polen og Ungarn og flere østeuropeiske medlemmer sterkt motsetter seg det.

Migrasjon til Europa

* Hellas, Italia og Spania tar imot de fleste migrantene og flyktningene som kommer til Europa over Middelhavet.

* I perioden 1. januar 2015 til 1. juli 2018 har disse tre landene totalt tatt imot mer enn 1.6 millioner mennesker.

* Av disse har Hellas tatt imot desidert flest, totalt 1.090.902, Italia 471.232 og Spania 77.726.

* Mange reiser videre oppover i Europa, men flere hundre tusen blir også i disse landene som papirløse migranter.

* EUs avtale med Tyrkia fra 2016 har i stor grad stanset reisene til Hellas. EUs avtale med Libya fra i fjor har redusert ankomstene til Italia kraftig.

Kilde: IOM 

Mer fra Dagsavisen