Verden

Sosialistene knust

Det franske sosialistpartiet har gått fra 28 til 6 prosent på én presidentperiode. Støtte-spilleren Eva Joly mener partiet er knust for godt.

Bilde 1 av 2

– Jeg tror ikke de kan reise seg igjen. De har brent opp. Bare liket ligger igjen, sier Joly om sosialistenes sviende nederlag i første runde av det franske valget.

Sosialistene i Frankikes regjerende parti har gått fra en strøken seier i 2012-valget – der de sikret flest stemmer både i første og andrerunden – til å bli fullstendig radbrukket fem år senere. Ikke bare er sosialistpartiet ute av dansen allerede etter første runde i valget. Da franskmennene gikk til valgurnene søndag valgte bare 6,4 prosent av franskmennene å gi dem sin stemme.

Det er mindre enn en fjerdedel av de 28,63 prosent som satte sin lit til dem for fem år siden.

Les også: To Frankrike i duell om Europa

– Ingenting å gråte over

Norsk-franske Eva Joly var selv rådgiver for sosialistenes presidentkandidat Benoît Hamon i innspurten, etter at presidentkandidaten for hennes eget parti De Grønne trakk seg fra innspurten. Den kjente korrupsjons- og skattejegeren ga partiet råd om skattepolitikk.

Men sosialistenes egen rådgiver har null tro på noen fremtid for partiet:

– Men det gjør heller ingenting. Det er ingenting å gråte over, mener hun.

Paris-bosatte Joly, som også er innvalgt til EU-parlamentet, tror at venstresiden kommer til å reise seg igjen, bare i andre former enn vi har sett før – som en «fugl føniks»:

– De gamle politiske partiene er døde. Men noe nytt vi ennå ikke vet hva er vil vokse fram. Og kanskje er det håp, sier Joly dagen etter valget.

Selv håper hun på dannelsen av en politisk struktur der De Grønne, ytre venstrekandidatens Jean-Luc Mélenchons støttespillere og Benoit Hamons støttespillere fra sosialistene samler seg.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Skylder på Hollande

Søndagens knusende tap mener hun først og fremst må tilskrives folks skuffelse over François Hollande som president.

– Hollande ble valgt på veldig falske premisser. Han lovet å ordne opp i finansbransjen, men det gjorde han aldeles ikke. Han lyttet til og gjorde som finansfolket ville i stedet, tror Joly.

I tillegg peker hun på at årets presidentkandidat Benoît Hamon ikke hadde nok støtte hos sine egne partifeller.

– Han klarte heller ikke å mobilisere skikkelig. Valgkampanjen hans var ikke klar nok antakelig, mener Joly.

Kommentar: Derfor blir neppe Le Pen president (Espen Løkeland-Stai)

– Stemte strategisk

Hun tror franske velgere har gått «lei av å se de samme menneskene i årtier». Det sosialistiske partiet har hatt regjeringsmakt i Frankrike gjennom mange år, og Joly tror folket nå bar på et ønske om fornying.

– Det foregår en total restrukturering av det politiske landskapet. Det samme som har skjedd med sosialistene, har også skjedd med høyresiden. Det er gledelig, sier Joly.

Hun refererer til at også det konservative partiet Republikanerne ble slått ut av dansen allerede i førsterunden og at det uvanlig nok nå står en sentrumskandidat og ytre høyre-kandidat igjen i finalen.

Men legger til:

– Dette valgresultatet er ikke nødvendigvis et bilde av hva folk egentlig mener. Men av at strategiske franske velgere forestilte seg andre omgang og verken ville ha konservativ høyre eller ganske populistisk venstre.

Les også: En presidentkandidat uten parti

Mer fra Dagsavisen