Verden

Små skritt mot enighet

USA: Frontene er fortsatt steile og ordbruken hard på budsjettkrisens fjerde dag. Men på bakrommene i Washington DC har republikanere og demokrater begynt å snakke sammen.

NEW YORK (Dagsavisen): Offisielt står John Boehner fortsatt last og brast med eget parti, i en stadig mer alvorlig budsjettkrise. Men på privaten forsikrer Boehner, som er republikanernes leder i Kongressen, bekymrede politikere om at han ikke vil la krisen gå for langt. En rekke politikere bekrefter overfor The New York Times at republikanernes leder lover at han ikke vil la landet rammes av en ny økonomisk krise, og derfor har lagt fram et bredt forslag til kompromiss.

Samtidig har 20 republikanere og demokrater signert et forslag som vil åpne overføringene til det amerikanske statsapparatet i seks måneder.

Nærmer seg gjeldstak

Mens store deler av det amerikanske statsapparatet er lammet på fjerde dagen, nærmer fristen for å heve USAs gjeldstak seg med stormskritt. Dersom republikanerne i Kongressen ikke går med på å øke grensen for hvor mye penger USA kan låne innen 17. oktober, kan en ny økonomisk krise - større enn den i 2008 - ramme USA og verdensøkonomien.

Leder av verdens internasjonale pengefond, Christine Lagarde, oppfordrer USAs politikere til å bli enige om både budsjettet og gjeldstaket så fort som mulig. Hun frykter mangel på samarbeid i USA kan kaste verden ut i en ny internasjonal økonomisk krise.

- Den pågående politiske usikkerheten over budsjettet og gjeldstaket hjelper ingen, sier Lagarde, som kaller det helt avgjørende at USAs politikere finner en løsning.

Les også: Håp om republikansk godvilje

Republikansk krig

Bakgrunnen for den pågående budsjettkrisen er at republikanerne, som har flertall i Representantenes hus, har satt en utsettelse av helsereformen som betingelse for å vedta budsjettet. Demokratene nekter å sette reformen til side. Helsereformen, som ble vedtatt i Kongressen i 2010, er en av president Barack Obamas store politiske seire. I går avlyste Obama en planlagt fire dagers reise til Asia for å forsøke å løse krisen. På et besøk i Maryland la han press på sine motstandere og ga republikanerne all skyld for budsjettkrisen han beskrev som «en farse».

- Vi ble valgt for å gjøre folks liv enklere, ikke vanskeligere, sa Obama, som mener hele striden har en rimelig enkel løsning: John Boehner må tillate en avstemning om budsjettforslaget.

Obama mener det er nok republikanere i Representantenes hus som er villige til å stemme ja til forslaget, hvis det bare holdes en avstemning. Det er en vurdering Darrell M. West ved tenketanken The Brookings Institution deler. Han mener den pågående budsjettkrisen først og fremst handler om uenighet mellom republikanerne.

- Problemet med amerikansk politikk er at Tea Party-bevegelsen har tatt over det republikanske partiet. De kommer fra små, rurale regioner og krever at John Boehner praktiserer ekstremistisk politikk, sier West til BBC.

En rekke representanter fra den høyrepopulistiske Tea Party-bevegelsen ble valgt inn i Kongressen i 2010. Mange er svært økonomisk konservative, og står i sterk opposisjon til etablissementet i partiet.

Les også: Står steilt på sitt i budsjettkrisen

Uten lønn

Mens det krangles på Capitol Hill i Washington, har over 700.000 statsansatte blitt bedt om å holde seg hjemme, fordi staten ikke kan betale ut lønninger. En million ansatte jobber for tida uten lønn.

Republikaner Phil Gingrey, på partiets høyrefløy, lar seg ikke affisere. Gingrey sier han anerkjenner at mange statsansatte nå sliter på grunn av uenigheten i Kongressen, men at det er verdt det, i det lange løp.

- Det er noen som har det vondt og lider, men jeg tror ikke lidelsene kan sammenlignes med å ende opp med Obamacare resten av livet. Så jeg står fast, sier Gingrey til The New York Times.

USAs omfattende helsereform blir ofte kalt Obamacare på folkemunne, og store deler av reformen trådte i kraft denne uka.

Verre enn lus

Den siste ukes krangling på Capitol Hill har gjort en allerede upopulær amerikansk Kongress enda dårligere likt. Ifølge en måling utført av Public Policy Polling sier hele 87 prosent av de spurte at de ikke er fornøyd med jobben Kongressen gjør. Meningsmålingsinstituttet spurte også hva amerikanske velgere hva likte best, og ramset opp en rekke ubehagelige ting, som rotfyllinger, Donald Trump og trafikkaos. Et flertall av de spurte setter både kakerlakker, Frankrike, trafikkaos og Donald Trump høyere enn den amerikanske kongressen. Til tross for historisk lav oppslutning, foretrekker folk fortsatt den amerikanske kongressen over Cubas president Fidel Castro, Nord Korea, gonoré og den skandaleombruste skuespilleren Lindsey Lohan.

Mer fra Dagsavisen