Studenter feirer Cubas selvstendighetskjemper og poet Jose Marti i Havanna. FOTO: NTB SCANPIX

Små endringer på gang

Verken Twitter eller MasterCard vil bringe politiske endringer på Cuba, sier Cuba-ekspert Susan Purcell.

NEW YORK (Dagsavisen): Små endringer har allerede funnet sted på Cuba, etter at USA bestemte seg for å normalisere forholdet til naboøya. Onsdag denne uka kunne Twitter-brukere for første gang føre opp Cuba som bosted. De amerikanske kredittkortselskapene MasterCard og American Express åpner for vanlig bruk av kortene på Cuba, og det er langt lettere enn før for amerikanske turister å besøke øya bare 150 kilometer utenfor Florida.

– Tar tid

En drøy måned etter at USAs president Barack Obama annonserte en ny start for forholdet mellom de to landene, er forventningene på Cuba skyhøye.
– Obamas tilnærming er at dialog og engasjement vil styrke det cubanske sivilsamfunnet og dermed bringe regimeendring på sikt, sier Susan Purcell ved Miami University.
I en tale til latinamerikanske ledere i Costa Rica onsdag denne uka, advarte Cubas president Raul Castro USA mot å blande seg inn i landets indre anliggender.
Etter en over 50 år lang handelsboikott, er det høy mistillit på begge sider. Det fortalte USAs viseutenriksminister Roberta Jackson etter tre dagers høynivåmøter i Havanna.

Castro skeptisk

Cubas tidligere president Fidel Castro sier han slettes ikke stoler på USA, men har gitt grønt lys til forhandlingene. Det har vært knyttet stor spenning til 88-åringens helse, siden han har tiet om de banebrytende samtalene. Nylig brøt han stillheten i et brev til Cubas studenter, publisert i avisen Joventud Rebelde.
– Jeg stoler ikke på USAs politikk og jeg har ikke vekslet et ord med dem, skrev Castro.
Susan Purcell ved Universitetet i Miami tror den vaklevorne økonomien i Venezuela er noe av grunnen til at Obama valgte å endre forholdet mellom de to landene nå.
– Obama vil at dette skal stå igjen som del av hans arv. Og han er nok også redd for at Cuba vil rammes av en økonomisk kollaps i Venezuela, sier Purcell til Dagsavisen.

Vil engasjere

USA har en langt mer liberal politikk overfor cubanske flyktninger enn flyktninger fra andre land, og de siste ukene har det blitt rapportert om en brå økning i antall cubanere som tar seg over stredet til Florida. De skal være redde for at USA etter hvert vil endre sin innvandringspolitikk. I dag er det nok å nå USA, så får du som cubaner automatisk oppholdstillatelse.
Fordi Barack Obama brukte sin makt som president for å endre USAs Cuba-politikk, står handelsembargoen fortsatt fast. Det er bare Kongressen som kan oppheve blokaden, og republikanerne kontrollerer begge kamre.
– Det er bred uenighet blant republikanerne, men slik det ser ut nå, vil de neppe oppheve embargoen med det første, sier Susan Purcell til Dagsavisen.