Verden

Slutt på spansk lammelse

I nesten et år har Spania manglet en valgt regjering. I morgen er det ventet at Mariano Rajoy velges til statsminister igjen.

Bilde 1 av 3

Alt tyder på at fungerende statsminister Mariano Rajoy i morgen blir valgt som statsminister, noe som vil bane vei for at Spania endelig får en regjering på plass.

Det vil gjøre slutt på et politisk vakuum som har vart i ti måneder, og som ble stadig mer belastende for landet som forsøker å jobbe seg ut av økonomikrisen.

Les også: Økt press i spansk floke

Vanskelig

Men det blir ingen lett oppgave for Rajoy, som representerer sentrum-høyrepartiet Partido Popular (PP): Han danner en mindretallsregjering som må søke støtte fra sak til sak. Han må blant annet sikre flertall for budsjettet for neste år.

– Den største utfordringen for den nye regjeringen vil bli å få gjennom lover, og særlig budsjettet, som ifølge Brussel må inneholde kutt for 50 millioner euro. Blir man enige, fører det til stabilitet. Blir man ikke enige, eller andre partier lager avtaler mot regjeringen, vil det bety ustabilitet, sier Manuel Arias-Maldonado, professor i politikk ved Universitetet i Malaga, til Dagsavisen.

Rajoy sier han vil søke samarbeid og kompromisser.

– Jeg er klar for å snakke om sakene som forener oss, og legge til side saker som skiller oss, sa Rajoy etter at han denne uka møtte kong Felipe og fikk i oppdrag å forsøke å danne ny regjering.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Snudde

Det er ventet at den spanske nasjonalforsamlingen vil stemme over Rajoys statsministerkandidatur i morgen, der Rajoy kun trenger enkelt flertall for å vinne.

Årsaken til at den politiske floken nå endelig kan løse seg, er at Sosialistpartiet PSOE for få dager siden stemte for at partiet vil avstå fra å stemme, i stedet for å stemme imot, en Rajoy-regjering.. Problemet i nesten ett år har vært at ingen partier eller aktuelle partiallianser har klart å sikre stor nok støtte til å danne regjering.

Les også: Mot tredje valg i Spania?

Et år i stampe

Krisen begynte etter parlamentsvalget i desember i fjor. Rajoys parti PP ble det største partiet, men fikk ikke rent flertall. Heller ikke Sosialistpartiet PSOE, som ble nest størst, klarte å skaffe et regjeringsgrunnlag.

Normalt i spansk politikk har de to partiene dominert, og på grunn av kun to partiers dominans har det vært enkelt å danne flertallsregjeringer. Men de siste par år har de to tradisjonelle partiene fått sterk konkurranse av sentrumspartiet Ciudadanos og Podemos på venstresiden. De har begge lansert seg som alternativer til de tradisjonelle partiene, som har mistet mye tillit de siste årene på grunn av økonomikrise, korrupsjonsanklager og et «elitestempel».

Gjentatte forhandlinger og forsøk på å finne en levedyktig regjering fungerte ikke, og det ble holdt nok et valg i juni. Men nyvalget førte ikke til noen endring av situasjonen. PP ble størst også da, men fikk ikke rent flertall.

Økt press

Partiet Ciudadanos har sagt det vil gi Rajoy sin støtte, men kun så lenge regjeringen gjennomfører reformer Ciudadanos har satt som krav.

Men de to partiene alene var ikke nok til å danne regjering. I høst har det derfor vært et økende press og en dragkamp innad i Sosialistpartiet, siden en avståelse fra dette partiets representanter kunne løse krisen. Sosialistpartiet har hele året sagt nei til å støtte en Rajoy-regjering; PP er tross alt Sosialistpartiets største motstander. Enkelte i partiet mente Sosialistpartiet nå måtte sørge for at krisen ble løst, mens andre ville stå på prinsippene. En av dem var partileder Pedro Sanchez, som gikk av som leder i oktober på grunn av denne krisen.

Splittet

Tilbake står nå et sterkt splittet Sosialistparti. Partiet har fra før av mistet en del velgere til det nye partiet Podemos, som har hentet mange velgere på venstresiden.

– Hva som skjer med Sosialistpartiet er tusenkronersspørsmålet. Så splittet som det er, må det finne en måte å gjøre avtaler med PP på, for ellers vil Rajoy utlyse valg igjen, og Sosialistpartiets resultater vil da bli enda verre, noe de ikke tåler, sier Manuel Arias-Maldonado.

Om Sosialistpartiet inntar en kritisk, men konstruktiv rolle i opposisjon, er det mulig partiet på den måten kan vinne noe mer støtte blant en del velgere, og dette kan veie opp for at de garantert vil miste stemmer på venstresiden, tror professoren.

– Det gjenstår å se, men det kan fungere. Men de kan uansett vinke farvel til muligheten for å få rent flertall med det første, sier Maldonado.

Han tror Sosialistpartiet partitaktisk sett ikke gjorde så klokt i å støtte en Rajoy-regjering, men at det likevel var en riktig ting å gjøre ut fra Spanias behov for stabilitet.

– De var fanget: ingen løsning ville vært god for dem. Men de har gjort alt galt, og spilt kortene sine dårlig. De kunne ha satt betingelser fra starten av for å avstå fra å stemme, men valgte i stedet å si «nei er nei». De er for redde for Podemos, mener Maldonado.

Podemos, som ledes av Pablo Iglesias, har nå gått forbi Sosialistpartiet på de siste målingene.

Les også: Fra hola til hello for spanjolene

Mer fra Dagsavisen