Verden

Slik vil USA presse Venezuelas Maduro

Sanksjonene mot Venezuelas oljeselskap er det hittil skarpeste pressmiddelet fra USA overfor president Nicolás Maduro. Men alle muligheter vurderes, ifølge Trump-administrasjonen.

– Du kommer til å ha blod på hendene, president Trump, sier Venezuelas president Nicolás Maduro som et svar på USAs innblanding i den politiske krisen i Venezuela.

USA varslet mandag at landet innfører strenge sanksjoner mot Venezuelas statseide oljeselskap. Men hvor langt vil USA gå for å presse Maduro ut og få ham erstattet med Juan Guadio, som har erklært seg som interimspresident?

USA utelukker ingen virkemidler, og det spekuleres i militærintervensjon. Men enn så lenge er det økonomisk og diplomatisk press som blir brukt.

ALLE MULIGHETER: President Donald Trump holder alle muligheter åpne i forsøket på å presse Maduro ut. FOTO: NTB SCANPIX

President Donald Trump holder alle muligheter åpne i forsøket på å presse Maduro ut. Foto: NTB scanpix

Dette er noen av virkemidler som blir brukt eller kan komme til å bli vurdert fra USA og den venezuelanske opposisjonen:

Økonomiske sanksjoner

USA kunngjorde mandag at landet innfører sanksjoner mot landets oljeselskap PDVSA. Dette er den så langt tøffeste økonomiske reaksjonen fra USA overfor Venezuela. Sanksjonene innebærer at midler til en verdi av sju milliarder dollar umiddelbart blir fryst.

USAs finansminister Steven Mnuchin sier sanksjonene vil hindre president Nicolás Maduro fra å ta penger fra det statseide selskapet og lede flere ressurser bort fra det kriserammede landet før kontrollen er overført til en midlertidig regjering eller en ny og demokratisk valgt regjering.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton sier sanksjonene vil sikre at Maduro ikke lenger kan «plyndre ressursene til det venezuelanske folk».

Men selv om USA forsøker å isolere Maduro økonomisk, er det usikkert hvor stor effekt det har, da han blant annet har sterke støttespillere i Russland og Kina.

Les også: Landet har mest olje i verden, likevel sulter folk. Hvordan kunne det skje?

Soldater?

«5.000 soldater til Colombia», sto det på en notatblokk John Bolton holdt da han annonserte de økonomiske sanksjonene. Bolton nevnte ingenting om dette, men det fikk umiddelbart fart på spekulasjonene om hvorvidt USA planlegger militær intervensjon i Venezuela. Colombia er Venezuelas naboland i vest. På spørsmål om dette svarte Bolton at president Donald Trump har gjort det klart at «alle muligheter er oppe til vurdering».

KRYPTISK: «5.000 soldater til Colombia», sto det på blokken til nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton. FOTO: NTB SCANPIX

«5.000 soldater til Colombia», sto det på blokken til nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton. Foto: NTB scanpix

John Bolton, som blir beskrevet som en hauk i utenriks- og sikkerhetsspørsmål, har tidligere løftet fram Venezuela som en del av en «tyrannitroika» sammen med Cuba og Nicaragua.

Overbevise militæret

Avgjørende for Maduro-regimets overlevelse er støtten fra militæret, som så langt har vært lojal. Det jobbes nå både offisielt og via bakkanaler fra USA og den venezuelanske opposisjonen med å overbevise militære ledere om heller å støtte Guaido.

USA oppfordrer Venezuelas væpnede styrker til å bidra til å overføre makten fra president Maduro til opposisjonsleder Guaido.

– Vi ber om at det venezuelanske militæret og sikkerhetsstyrker godkjenner den fredelige, demokratiske og konstitusjonelle overføringen av makt, sa John Bolton til reportere i Det hvite hus.

Guaido bekrefter at det jobbes med dette.

– Vi har vært i samtaler med regjeringsansatte, sivile og militære menn, sier Guaido i et intervju med The Washington Post.

– Dette er et veldig ømtålig tema som involverer personlig sikkerhet. Vi treffer dem, men diskret, sier han.

Venezuelas militærattaché ved ambassaden i Washington har offentlig anerkjent Guaido som interimspresident.

Les også: De fattige har vært Maduros trygge base. Nå vender mange seg vekk.

Innføre nødhjelp

Guaido sier opposisjonen forbereder seg på å utfordre regjeringens autoritet ved å prøve å få inn nødhjelp til landet ved hjelp av penger fra USA, Colombia, Brasil, Argentina. Paraguay og EU. Maduro har i stor grad motsatt seg nødhjelp tidligere.

– Vi mener dette vil utgjøre et nytt dilemma for regimet og de militære styrkene. De vil bli nødt til å avgjøre om de er på folkets side og vil hjelpe landet, eller om de vil ignorere det. Jeg tror vi vil klare det. De vil la det komme inn, sa Guaido til The Washington Post søndag.

Andre er ikke like optimistiske med tanke på dette.

– Det kommer ikke til å skje at regjeringen lar det interne finanssystemet forhandle med Guaido, eller at militæret slipper det inn, sier Philip Gunson, som er senioranalytiker i International Crisis Group og holder til i Venezuela, til samme avis.

Les også Internasjonalens spaltist Benedicte Bull: Det er verdens ansvar å finne en vei ut av katastrofen for Venezuela

Mer fra Dagsavisen