Verden

Slår til mot smuglerne

Politiet har slått til mot et internasjonalt mafianettverk som skal ha drevet menneskesmugling til EU.

Bilde 1 av 3

Av Roy F. Andersen

SUBOTICA (Dagsavisen): I alt 77 mennesker er arrestert i storaksjonen Operasjon Falko, der mer enn 400 politifolk i sju land var involvert, alt koordinert gjennom det europeiske politisamarbeidet Europol. Politiet gikk til aksjon en rekke steder i Europa, blant annet Østerrike, Kosovo, Tsjekkia, Frankrike, Tyskland, Ungarn og Slovakia.

Aksjonen forrige tirsdag er den første, store politioperasjonen mot menneskesmuglere i det som seiler opp til å bli en ny bakdør og en betydelig flyktningkorridor inn i EU: Gjennom Balkan. Antall asylsøkere som har krysset grensen fra Serbia og søkt asyl i Ungarn, har eksplodert fra omtrent 2.000 i 2012 til 43.000 i fjor.

Bare så langt i år, fra 1. januar til 15. mars, har antall asylsøkere til Ungarn nådd 30.503, opplyser FNs høykommissær for flyktninger til Dagsavisen.

Nå vil Europol tette bakdøra til Europa med massiv patruljering.

EUs yttergrense

Det var den plutselige strømmen av kosovere, som startet like før jul, som fikk alarmklokkene i EU til å ringe. I de travleste periodene krysset 1.200 mennesker den serbisk-ungarske grensen illegalt – hvert døgn. I tillegg kommer afghanere, syrere, irakere og nordafrikanere inn over denne grensen.

– Vi måtte ha hjelp, sier Róbert Szilágyi til Dagsavisen.

Politisjefen i grensefylket Csongrád i Ungarn bøyer seg framover ved bordet på kontoret sitt i byen Szeged. Han forteller om en betydelig mobilisering i området de siste månedene. For dette er ikke en helt ordinær grense: Det er EUs yttergrense, og dermed porten til Schengen-området. Kommer illegale flyktninger seg inn her, er sjansene små for å bli stoppet av politi, grensevakter og passkontrollører på den videre ferden. Da kan de mer eller mindre fritt reise videre i Europa.

Derfor ønsker europeiske land å stanse flyktningene før Schengen.

Setter inn soldater

Szilágyi og andre kilder forteller til Dagsavisen at Ungarn, Serbia, EU og Europol de siste ukene har satt inn en rekke tiltak ved grensen for å forsøke å stanse flyktningene som opprørspoliti, spesialsoldater, og ekstra grensevakter med spesialutstyr som varmesøkende kameraer.

Róbert Szilágyi forteller at han er i tett kontakt med tysk politi og andre enheter, og at de nå føler de har kontroll over situasjonen. Til sammen betyr tiltakene at mange hundre mennesker hver natt jobber med å stoppe illegale innvandrere ved grensen.

– Jeg mener vi klarer å ta så mange som 90 prosent av illegale innvandrere når de passerer grensen, sier han.

Organiserte nettverk

Men politisjefen legger til at den sterke økningen av flyktninger også er en del av et langt større bilde, nemlig de voldsomme strømmen av mennesker på flukt fra krig og kriser i land som Syria, Irak og Afghanistan: Problemet med illegal innvandring kan ikke løses med mer patruljering, understreker han.

Europol melder at de 77 som ble arrestert sist uke, kommer fra Kosovo, Tsjekkia, Slovakia, Serbia, Bosnia-Hercegovina og Makedonia. I razziaene beslagla politiet flere kjøretøyer, mobiltelefoner, SIM-kort, datamaskiner, harddisker, falske reisedokumenter og mer enn 52.000 euro i kontanter.

Det handler med andre ord om svært organiserte og profesjonelle mafialignende nettverk. I grensebyen Subotica, har taxisjåfør Marko Jacovetic sett hvordan det hele utspiller seg. En rekke mennesker har ulike oppgaver. Noen forhandler med flyktningene, noen kjører i forveien inn i skogen ved grensen som speider, mens andre kjører flyktningene inn i skogen, der «walkers» tar dem over grensen til Ungarn.

Ofte er grønne kofferter i veikanten synlige signaler til smuglerne om at flyktninger venter i nærheten på å bli plukket opp.

– Aktiviteten er ganske godt kjent blant folk flest på denne siden av grensen, sier han.

På flukt

I et gammelt fabrikkområde utenfor Subotica møter vi rundt 40 flyktninger i skogen og i ruinene av et gammelt teglverk. Klokken er 6 om morgenen og det er minusgrader. På bakken, under en jakke, sover et lite barn. Et jentebaby har feber og er syk. Menneskene her er skitne, sultne og svært slitne. De har vært på vandring i mange måneder, fra Irak, Syria og helt fra Afghanistan.

Nå bor noen inne i fabrikkruinene, andre bor i skogen under åpen himmel.

– Vi har ikke mat, vi har ikke penger, vi har ingenting, sier en mann fra Shangil i Nord-Irak. Han tilhører minoriteten yazidi og forteller at han har gått til fots nesten hele veien fra Irak på flukt fra IS. Han har planer om å gå videre, helt til Tyskland.

Dette skogsområdet er siste stoppested for flyktningene på veien mot EU. Bare noen få kilometer unna ligger grensen til Ungarn. Flere forteller at de er blitt banket opp, truet og ranet av politiet. Flere er helt blakke og har ikke råd til å betale smuglerne over 1.000 euro per person for å ta dem over grensen.

Andre har klart å gjemme unna penger til dette siste rykket mot målet.

– Er det varmt, kan vi gå, blir det kaldt må vi bli værende, sier Mahmood Raza.

– Vi er ikke på jakt etter rikdom, penger og et bedre liv. Vi vil bare ha et liv, sier en kvinne.

Mer fra Dagsavisen