Verden

Skryter av drap

President Recep Tayyip Erdogan skryter av høye drapstall i landets offensiv mot kurderne.

JERUSALEM (Dagsavisen): I en tale som ble direktesendt på tyrkisk tv tirsdag, fortalte president Recep Tayyip Erdogan folket om den store seieren.

– Terrororganisasjonen har gått på sitt største tap i historien. Siden juli i fjor har våre sikkerhetsstyrker drept 7.600 terrorister, sa han til kameraene.

Erdogan siktet til aktivister i PKK, Det kurdiske arbeiderpartiet. I Tyrkia er mange redde for retningen Erdogan tar landet.

– Erdogan spiller nasjonalistkortet, og det er farlig. For å overleve trenger han konflikt og nasjonale trusler, advarer Murat Özbank, en professor i internasjonal politikk ved Bilgi universitetet i Istanbul.

– Erdogan vil bare ha én ting – mer makt. Historisk ser jeg bare en sammenligning, dette er som overgangen fra Weimar republikken til Det tredje riket, sier professor Özbank til Dagsavisen.

Les også: Frykter volden blir varig

Psykologisk mål

Merve Önenli Güven, en terrorekspert ved den liberale tenketanken 21. Century Turkey Institute, tror Erdogan ønsker å gi folket en følelse av makt.

– Vi har hatt mange terrorangrep i det siste, også fra IS, Den islamske staten. Erdogans mål er psykologisk, å vise styrke. Samtidig ville han vise folket at den tyrkiske staten vet å bekjempe terroren, sier hun.

Tirsdag ble elleve mennesker drept, blant dem sju politifolk, da en bombe eksploderte idet en buss med politifolk passerte i en gate i Istanbul. Det er ikke kjent hvem som står bak, men myndighetene peker på kurdiske PKK.

I går ble to politimenn drept i en ny bilbombe som eksploderte ved en politistasjon i Midyat, ifølge tyrkiske sikkerhetskilder, skriver nyhetsbyrået NTB.

Midyat ligger helt sør i Mardin-provinsen, nær grensa til Syria, i den kurdiskdominerte sørøstlige delen av Tyrkia.

Storparten av krigføringen mellom den tyrkiske staten og de militante kurdiske gruppene har funnet sted i den sørøstlige delen av landet, nær grensene til Syria og Irak. Men pro-demokratiske tyrkere frykter også at mange sivile er blitt drept i landsbyene og byene der kampene har pågått.

– Jeg vet ikke hvor mange sivile som er blitt drept. Men jeg stoler ikke på tallene fra den tyrkiske staten, de er vanligvis overdrevne. De vil vanligvis minimalisere de sivile tapene, samt tapene av soldater. Men det er riktig at antallet militante kurdere i de områdene er høyt, sier professor Özbank.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Betviler

Terrorekspert Güven tror at Erdogan trolig skrøt på seg et for høyt antall drepte.

– I hele Tyrkia er det antatt at det finnes mellom 5.000 og 7.000 militante PKK-aktivister. Og hvis Erdogans tall er riktig, ville det være som om at Tyrkia hadde tilintetgjort PKK. Og det skal vi ikke tro, sier hun til Dagsavisen.

Talen om de drepte kurderne kom midt i en krise mellom Tyskland og Tyrkia som følge av at det tyske parlamentet i forrige uke anerkjente massedrapet på opp til 1,5 millioner armenere i 1915 som et folkemord. Tyrkia, arvtakeren til det osmanske imperiet, benekter at noe folkemord fant sted. Også elleve tyske parlamentarikere med tyrkiske røtter støttet beslutningen, noe som fikk Erdogan til å reagere sterkt.

– La de ta blodprøver, så skal vi få se hva slags tyrkere de er, sa han.

EUs stillhet

Samtidig er EU avhengig av utstrakt samarbeid med Tyrkia gjennom flyktningavtalen fra mars i år. Da forpliktet EU seg blant annet til å betale Tyrkia 3.3 milliarder Euro mot at Ankara skulle stanse flyktningstrømmen fra Syria gjennom Tyrkia til Europa.

– Jeg forstår Europas bekymring når det gjelder flyktningene. Men Erdogan er farlig, han også, sier professor Özbank.

– Jeg føler at EU har sviktet de tyrkiske demokratene. Og europeerne burde vite et og annet om farene ved diplomatisk ettergivenhet. Erdogan prøver å konsentrere mest mulig makt rundt sin person, advarer han.

Mer fra Dagsavisen