Verden

Skremt av mulig brexit

Folkeavstemningen om EU har allerede ført til internasjonal skepsis: selskaper er blitt mindre ivrige etter næringslokaler i Storbritannia.

Bilde 1 av 2

Det er ikke bare britene som preges av en spent og avventende holdning før den viktige folkeavstemningen om EU som holdes om seks uker i Storbritannia. Etter at det etter valget i fjor ble helt klart at det ville bli en folkeavstemning om EU har etterspørselen fra internasjonale selskaper etter lokaler til kontorer eller butikker i Storbritannia dalt, ifølge en rapport som ble publisert nylig fra Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS).

Nesten 40 prosent av organisasjonens medlemmer sier usikkerhet rundt folkeavstemningen er grunnen til at store internasjonale selskaper sitter på gjerdet før de bestemmer seg om de skal investere i næringslokaler. I London sier 80 prosent at EU-kampen fører til at investeringer holdes tilbake.

Fall

«Etterspørselen blant internasjonale investorer etter britisk næringseiendom er nå på sitt laveste nivå siden vi begynte målingene i 2014; bare fem prosent av de spurte meldte om økt interesse fra utenlandske selskaper i løpet av de tre siste månedene. Det er et betydelig fall siden andre kvartal i 2015, da tallet var 36 prosent,» melder RICS.

De økonomiske konsekvensene av en eventuell brexit (utmelding av EU) er et av de mest sentrale temaene i EU-debatten i Storbritannia. Mens fløyen som argumenterer for å forbli i EU advarer mot negative konsekvenser ved en utmelding, mener brexit-siden tvert imot at fordelene vil oppveie ulempene (se faktaboks).

Sjeføkonom Simon Rubinsohn i RICS sier det ikke er noen tvil om at den kommende folkeavstemningen har en effekt allerede, men påpeker at dempet etterspørsel fører til at økningen i leieprisene vil saktne.

– Til tross for et klima av usikkerhet i alle sektorer rundt en mulig brexit, vil man trolig på lang sikt fortsette å se verdien på tomter og eiendommer øke, men i saktere fart, sier Rubinsohn i en uttalelse.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Flere for brexit

Det britiske næringslivet er i grove trekk skeptiske til en utmelding av EU: flertallet i næringslivet støtter en fortsettelse av medlemskapet, ifølge de fleste målinger som holdes. Men brexit-siden ser ut til å hale innpå også i denne sektoren: Gapet mellom dem som vil bli og dem som vil ut, er blitt mindre bare på få uker, ifølge en meningsmåling som ble presentert denne uka. 54 prosent av de spurte i næringslivet mener Storbritannia bør bli i EU, ifølge undersøkelsen blant medlemmer i det britiske næringslivets hovedorganisasjon, The British Chambers of Commerce (BCC). Det er en nedgang fra to måneder tidligere, da 60 prosent mente det.

37 prosent av de spurte næringslivspersonene vil derimot ut av EU; en økning fra to måneder tidligere, da bare 30 prosent av medlemmene ville ut.

Det er stort sett større selskaper og selskaper som handler mye med EU som ønsker å bli, mens mindre bedrifter og de som ikke handler med EU, er for en brexit.

Les også: Slåss for å holde EU samlet

Britisk økonomi og EU

Økonomi er et av de viktigste stridstemaene i EU-debatten. Dette er hovedsynspunktene fra de to leirene.

De som vil ut:

Mener britiske selskaper vil tjene på å slippe EU-reguleringer.

Mener handel med andre EU-land uansett vil fortsette fordi Storbritannia importerer mer enn landet eksporterer fra dem.

Mener Storbritannia vil kunne forhandle fram sine egne handelsavtaler med andre land ved en utmelding av EU.

De som vil bli:

Mener en brexit vil forårsake et økonomisk sjokk, og at veksten vil bremse.

Mener Storbritannia er mer avhengig av resten av EU enn omvendt.

Sier Storbritannia uansett må følge EU-regler dersom det skal få tilgang til det indre markedet som ikke-medlem.

Kilde: BBC

Mer fra Dagsavisen