Verden

Skapt grobunn for nye konflikter

En grobunn for nye konflikter kan være skapt i kjølvannet av IS-tap på bakken. – Ekstremisme vokser fram av nederlag, ikke seier, sier ekspert.

Den islamske staten (IS) har mistet bastionen Raqqa, men Amer Essah er ikke glad.

– Ingenting er over, sier syreren, som selv er fra den ruinerte byen.

Amer har ikke vært i Raqqa på sju år, og lengter hjem. Hva som fortsatt står intakt, vet han ikke, for byen har vært gjennom hele 5.000 bombetokt. Men nå er ekstremistene som halshogget sine motstandere foran kamera borte fra hans gater.

Likevel er han ikke lettet.

– Nå er det kurdere og sjiamuslimer som dominerer oss. Dette vil bare bli begynnelsen på en ny konflikt. Vi får ikke noe stabilitet nå, sier Amer, som jobber som lege i et undergrunnsykehus sør for Damaskus.

Les også: En ny krig har begynt

Vendepunkt

Andre tror imidlertid det er et vendepunkt når IS ikke lenger kontrollerer større landområder i verken Syria eller Irak.

– Raqqas fall er en milepæl. Men nå vil vi nok bevege oss over i en situasjon der det internasjonale aktører ikke lenger samarbeider for å slå IS, men heller kjemper for egne interesser, sier Karim Makdisi, professor i internasjonal politikk ved Beiruts amerikanske universitet.

Likevel kan det tenkes at selve måten IS ble bekjempet på har vært gal. Enkelte eksperter advarer at verden nå har skapt ny «grobunn» for ny ekstremisme.

– Man brukte ekstremister til å bekjempe andre ekstremister, da kan det ikke gå bra. Vi kan jo til og med se Qassem Suleimani ved fronten, sier professor Nadim Shehadi, og sikter til sjefen for Quds-styrken i Irans fryktede Republikanske Garde.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ny ekstremisme

Sjiamuslimske Iran dominerer nå både Irak og Syria, mens IS har oppstått ut fra sunnimuslimsk radikalisme.

– Sunnimuslimsk radikalisme er basert på en følelse av å være offer. Og ekstremismen vokser fram av nederlag, ikke seier, og da har vi det: Nå er Raqqa og store deler av det syriske samfunnet ødelagt. Byer som har vært der i tusenvis av år, er i ruiner. Vi har enorm lidelse, og dermed også en bred grobunn for nye konflikter, sier Shehadi, som forsker ved Tufts universitetet i USA.

Raqqa var tidligere en storslagen by med glitrende palasser og moskeer. Under Abbasid-kalifatet i det åttende århundret ble Raqqa den nye hovedstaden på Bagdads bekostning. Fra palasset i Raqqa kunne Kalif Abu Jafar al-Mansour herske, der han satt ved et strategisk skjæringspunkt mellom det bysantinske imperiet og Damaskus og Bagdad.

Det var også her Abu Bakr al Baghdadi, en tidligere soldat i Saddam Husseins hær, skulle etablere et nytt og mektig kalifat.

Tusener av vestlige islamister lot seg lokke av drømmen om ny islamsk storhetstid, og strømmet til byen. Og det var fra Raqqa at IS beordret angrep mot mål i Europa. Hvor al-Baghdadi er nå, vites ikke, selv om det ryktes at han ble drept i et bombeangrep allerede i juni.

Eksplosivt

– Daesh er over, sier professor Shehadi, og bruker den arabiske forkortelsen på IS.

– Men millioner er blitt gjort til flyktninger. Det trengs ikke så mange for å skape ny konflikt. Se på Libanon. Der er det rundt to millioner flyktninger. 99 prosent av dem ønsker ikke vold. Men hvis bare en prosent er ekstremister, er det over 20.000 mennesker, forteller Shehadi, som selv er fra Libanon, Syrias nabo.

Amer Essah, legen fra Raqqa, frykter at IS har etablert soveceller som vil kunne slå til når som helst. Men uansett kjemper fortsatt flere titalls andre ekstreme islamistiske grupper i Syria, flere med tilknytning til Al Qaida.

Les også: – Folk trodde det bare var en kort fase før det hele ble bedre

Assad-seier

Likevel er tendensen klarere enn på flere år: President Bashar Assad er i ferd med å vinne tilbake kontrollen over landet – etter at Russland og Iran brakte militærmakt for å redde ham.

USA har i stor grad overlatt Syria til Russland og Iran, og Irak til Iran. Den syriske opposisjonen, som fremdeles krever politiske reformer, er under press fra verdenssamfunnet til å «akseptere virkeligheten», og leve med Assad i det minste i en overgangsperiode. Men ifølge opposisjonslederen Riad Hijab, er ikke Assads framtid engang det viktige spørsmålet, for nå er det nye herrer i hans hjemland.

– Vårt svar er at dette ikke lenger dreier seg om presidenten. Det det nå handler om er trusselen fra Irans ønske om å bruke Assads svakhet til å legge Syria under sitt hegemoni, skrev Hijab i en artikkel i The Washington Post tidligere i uka.

Legen Amer Essah husker dagene da syrere fortsatt våget å drømme om demokrati.

– IS vil jo fortsette å eksistere i hodene på folk inntil vi får politisk frihet, rettferd og likhet. Det får vi helt sikkert ikke nå, konkluderer Amer.

IS taper terreng

Raqqa

Den syriske byen Raqqa er regnet som gruppens hovedsete siden 2014. Syrias demokratiske styrker (SDF), en USA-støttet opprørsallianse som domineres av den kurdiske YPG-militsen, innledet i november i fjor en offensiv for å ta kontroll over omkringliggende landsbyer. Tirsdag erklærte SDF seier over IS i Raqqa.

Mosul

Mosul var ansett som et nøkkelmål i motstanden mot IS i Irak. Mosul hadde vært under IS-kontroll helt siden 2014 da en offensiv mot IS begynte høsten 2016. I juli i år erklærte Iraks statsminister Haider al-Abadi "total seier" over IS i Mosul. 80 prosent av Vest-Mosul er ifølge lokale myndigheter lagt i grus, og flere tusen mennesker antas å ligge begravd i ruinene.

Hawija

Irakiske styrker sa 5. oktober at de har gjenerobret sentrum av Hawija, den siste større IS-kontrollerte byen i Irak. Regjeringshæren og allierte styrker innledet med støtte fra den USA-ledede koalisjonen offensiven mot IS-bastionen i september.

Deir Ez-Zor, Al-Mayadin, Abu Kamal

IS' tyngdepunkt har i lengre tid gradvis flyttet seg til steder som al-Mayadin, Abu Kamal og Deir al-Zor i viktige Deir al-Zor-provinsen i Eufrat-dalen. Dette området er under angrep både fra USA-støttede opprørere og syriske regjeringsstyrker med russisk flystøtte.

Tal Afar

IS tok kontroll over Tal Afar i 2014. 31. august i år kunngjorde Iraks statsminister Haider al-Abadi at irakiske regjeringsstyrker hadde gjenerobret byen. Tal Afar var et viktig forbindelsesledd mellom IS-kontrollerte områder i Syria og Irak, blant annet mellom byen Raqqa i Syria og Irak. Byen var tidligere base for flere i ledelsen av IS. De fleste innbyggerne, som var sjiamuslimer, flyktet da IS tok over.

Fallujah

Den irakiske byen Fallujah ble overtatt av IS i januar 2014. Irakiske regjeringsstyrker startet i mai 2016 en operasjon for å overta kontrollen, og i juni 2016 erklærte irakiske myndigheter at IS hadde mistet kontrollen.

Mer fra Dagsavisen