Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson, til høyre, taler til det islandske parlamentet Alltinget mandag. Utenfor forberedte folket protester som krever hans avgang.

Skam og sinne på Island

Statsminister Sigmundur Gunnlaugsson investeringer i skatteparadis kan utløse et nytt oppgjør med landets politiske elite.

Verden

En dag etter at Panama-papirene ble avslørt kan statsminister Sigmundur Gunnlaugsson (41) på Island bli lekkasjenes første offer.

Søndag ble det kjent at Gunnlaugsson og kona har plassert penger i skatteparadiser. I går ettermiddag hadde allerede 24.000 islendinger underskrevet et opprop om at Gunnlaugsson må gå og politiet rustet seg med opprørsutstyr for den planlagte demonstrasjonen utenfor Alltinget, det islandske parlamentet i går kveld.

Folk er sinte og skammer seg over statsministeren, sier en islandsk kvinne som ikke vil ha navnet sitt på trykk, til Dagsavisen.

– Noen trodde vi bygde opp en ny type samfunn etter finanskrisen, men det er åpenbart ikke tilfelle. Islendinger vil være en del av et moderne demokrati og er veldig skamfulle over å bli nevnt sammen med Putin, sier hun.

Les også: Også norske DNB avslørt: – Det er ingen tvil om at det har sviktet i alle ledd

Gigantisk lekkasje

Panama-avsløringene kalles den største lekkasjen i historien. Den tyske avisen Süddeutsche Zeitung har fått tilgang til 11 millioner dokumenter som den delte med mer enn 100 medieorganisasjoner verden over.

Dokumentene stammer fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama og avslører at statsoverhoder, politikere og kjendiser over hele verden har fått hjelp til å skjule penger i skatteparadiser. De inkluderer nære venner av Russlands president Vladimir Putin, kong Salman av Saudi-Arabia og fotballstjernen Lionel Messi, og statsminister Sigmundur Gunnlaugsson på Island.

De lekkede dokumentene viser at Gunnlaugsson var deleier sammen med kona Anna Palsdottir i et investeringsselskap kalt Wintris, registrert på De britiske jomfruøyene i 2007, skriver den britiske avisen The Guardian som er blant mediene som har fått tilgang til dokumentene. Paret bodde da i Storbritannia. Pengene stammer fra salg av Palsdottirs familiebedrift på Island.

Meldte ikke fra

Etter to år solgte Gunnlaugsson sin eierandel til kona for en dollar. Statsministerens kontor sier nå det var en feil at Gunnlaugsson i det hele tatt sto oppført som eier og at det hele tida var meningen at kona skulle eie selskapet.

I 2009 ble Gunnlaugsson leder for partiet Framsoknarflokkkurin, Senterpartiets søsterparti, og valgt inn i Alltinget.

Partiet vant valget i 2013 og Gunnlaugsson leder en sentrum-høyre regjering sammen med det konservative Selvstendighetspartiet. Han meldte ikke ifra om eierskapet i Wintris da han ble valgt inn i parlamentet. Men ekteparet insisterer på at de har meldt alt inn til islandske skattemyndigheter. The Guardian understreker at de heller ikke har sett dokumenter som tyder på skatteunndragelser eller lignende.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Krever nyvalg

Reaksjonene på Island er likevel sterke. En viktig grunn er at selskapet Wintris har investert i de tre islandske bankene som kollapset i finanskrisen i 2008. Da Gunnlaugsson drev valgkamp i 2013 var han en del av den politiske bevegelsen «Til forsvar for Island». Han var en av folket som slåss mot de utenlandske kreditorene, som ble kalt «gribber». Men han sa aldri at hans eget familieselskap hadde økonomiske krav rettet mot bankene, skriver nettstedet Reykjavik Grapevine.

Opposisjonen sa i går til den islandske kringkasteren RUV at den ville stille mistillitsvotum mot Gunnlaugsson og krav om utlysing av nyvalg.

Den tidligere finansministeren, Steingrimur Sigfusson fra Venstrebevegelsen de grønne sier Island vil se ut som en bananrepublikk om de godtar dette.

– Det er ingen som påstår at han brukte stillingen som statsminister til å hjelpe dette selskapet, men faktum er at du ikke skal sette deg selv i en posisjon for mulig interessekonflikt. Og du skal heller ikke holde det hemmelig, sier han til The Guardian.

Statsminister Gunnlaugsson avviser at han vil trekke seg. Men han ber i et intervju med avisen Morgunbladid om unnskyldning for hvordan han oppførte seg i et TV-intervju med den svenske kanalen SVT som har fått mye oppmerksomhet. Gunnlaugsson blir tydelig opprørt og forlater intervjuet da han blir konfrontert med saken.

Les også: – Dette må få etterspill

Protestparti størst

Økonomiprofessor Thorolfur Matthiasson ved Islands Universitet mener regjeringen vil ha store problemer med å fortsette, selv om han ikke vil utelukke det.

– Det skipet er ikke sjødyktig lenger. Dette er en meget pinlig affære for statsministeren, sier han til Dagsavisen.

Oppslutningen om regjeringspartiene hadde allerede stupt før de siste dagenes avsløringer. Den siste tida har protestpartiet Piratpartiet vokst voldsomt og er nå landets største, ifølge meningsmålingene.

– De blir sett på som regjeringen for rike folk. De har blant annet kuttet kraftig i skattene til fiskerederne, sier Matthiasson.

Gunnlaugsson er ikke den eneste politikeren som nevnes i Panama-papirene, også finansminister Bjarni Benediktsson dukker opp der, i tillegg til innenriksminister Olöf Nordal, skriver avisen Süddeutsche Zeitung.

Økonomiprofessor Matthiasson mener avsløringene vekker til live reaksjonene fra finanskrisen.

– Dette er en klar fortsettelse av finanskrisen. Rettsoppgjøret er fortsatt ikke avsluttet. Folk gir uttrykk for sterke følelser av skam, sier han.

Bankkollapsen i 2008 mobiliserte rasende islendinger ut i gatene der de hamret løs på kasseroller i sinne mot den politiske eliten og finanstoppene. Den såkalte «kasserollerevolusjonen» veltet statsminister Geir Haardes regjering og i rettsoppgjørene i etterkant er både politikere og bankfolk blitt dømt.

 

Demonstrasjon i Reykjavik

Sinte islendinger samlet seg i går kveld utenfor Alltinget i Reykjavik i protest etter skatteparadis-avsløringene. De krever statsministerens avgang og nyvalg.

Det ble kastet egg og ropt protester mot Alltinget der det var møter om avsløringene mandag kveld.

En av demonstrantene var Björn Jonsson som mener at statsministeren har mistet tillit og må gå av.

– Sint og sveket

– Jeg kjenner meg sint og sveket. Det er veldig grådig og frekt av statsministeren å late som vi ikke er her og ignorere den store delen av befolkningen som ønsker at han skal gå av, sier Jonsson.

Demonstrantene i sentrum av Reykjavik var i alle aldre. Mange hadde plakater med krav om at statsministeren må gå av, og flere hadde oljetønner som de slo på med trestokker.

Over 22.000 islendinger har skrevet under et opprop med krav om at Gunnlaugsson må gå av etter avsløringene.

Flertall

Islands tidligere statsminister Jóhanna Sigurdardóttir har uttalt at Gunnlaugsson bør gå av umiddelbart.

Siden de islandske regjeringspartiene har flertall i Alltinget, er det uklart hvilke konsekvenser mistillitsforslaget kan få. Statsviter Eirikur Bergmann mener imidlertid det er vanskelig å se hvordan Gunnlaugsson skal kunne fortsette som statsminister.

– Presset i samfunnet øker veldig raskt, sier han. (NTB)