Verden

Skal sendes til naboøyene

Australia går nå tilbake til den omstridte praksisen med å sende båtflyktninger til nabolandene.

Sultestreik, selvmord og druknede asylsøkere har vært tragiske resultater av asylsøkeres situasjon i Australia de siste årene. Nå har regjeringen i landet bestemt seg for å gjenoppta en av de mest kontroversielle delene av australsk asylpolitikk det siste tiåret: asylmottak i øystatene Nauru og Papua Ny-Guinea lenger nord.

Det er folk som kommer via båt som skal plasseres i disse mottakene. Og det skal skje fort: innen en måned håper Labor-statsminister Julia Gillard å få i gang asylmottakene oppe og stå.

-Umenneskelig

Det er Labor-statsminister Julia Gillard som nå har varslet snuoperasjonen i asylpolitikken. Forgjengeren hennes fra hennes eget parti, Kevin Rudd, la nemlig ned ordningen i 2007 da han kom til makten.

- En retur til den slemme og umenneskelige politikken fra fortida, sier Nick Riemer i Refugee Action Coalition til avisen The Sydney Morning Herald om endringen.

Bakgrunnen er det økende problemet med desperate asylsøkere som forsøker å ta båtveien for å komme seg ulovlig inn i Australia. Bare så langt i år har over 7.500 personer kommet seg inn på denne måten, men ferden er farlig: minst 600 mennesker har druknet på vei over i løpet av de siste tre årene. Senest i går var en båt med 67 mennesker savnet.

En regjeringsnedsatt komité kom denne uka med rådet om å gjenopprette sentrene i Nauru og i Papua Ny-Guinea. Formålet skal være å få færre personer til å prøve seg båtveien over til Australia, og på den måte sørge for at færre drukner. Det skal også sikre større rettferdighet mellom asylsøkere.

Men asylsøkerne risikerer å sitte i årevis i disse mottakene i påvente av at søknadene deres behandles i Australia. Kritikerne mener Australia nok en gang forsøker å skysse problemene vekk fra sin egen terskel.

- Folk vil fortsatt drukne. Det dette fører til er at de drukner andre steder enn rett foran oss, sier Pamela Curr i det australske Asylum Seeker Resource Centre.

Sultestreiket

Den såkalte «stillehavsløsningen» ble innført av regjeringen til den konservative eksstatsministeren John Howard i 2001. Nauru og Papua Ny-Guinea fikk millioner av dollar av kompensasjon. Men flere asylsøkere sultestreiket i protest mot forholdene. Howards egen regjering la ned i Papua Ny-Guinea i 2004, mens Nauru altså ble lagt ned av Kevin Rudd tre år senere.

Statsminister Julia Gillard har inntil nylig vært sterkt imot å gjenoppta ordningen, og beskrev det som både kostbart og prinsipielt uheldig. Det er politiske kompromisser som er årsaken til snuoperasjonen nå.

Det har vært langvarig debatt mellom Labor og opposisjonen fra sentrum-høyre. Saken ble debattert i parlamentet i går, og det er ventet flertall for ordningen. Nauru og Papua Ny-Guinea har allerede godkjent planene.

En hard asylpolitikk slår godt an hos mange velgere i Australia. Men komiteen som nå har kommet med sin rapport, råder også Australia til å øke inntaket av flyktninger fra 13.750 årlig til 20.000, og etter hvert til 27.000, som et insentiv for folk som vil inn til å gå gjennom offisielle kanalene.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen