Annonse
Sju mennesker ble drept og over 50 ble såret da tre menn gikk til angrep mot tilfeldige mennesker i sentrum av London lørdag kveld.

Sju drept i terrorangrep i London

Fire dager før valget rystes britene igjen av et terrorangrep. Tre angripere rakk å drepe sju mennesker og såre over 50, før de selv ble drept av politiet.

Annonse
Verden

Av NTB

Litt etter klokka 22 lørdag kveld fikk politiet i London melding om at en hvit varebil hadde pløyd ned fotgjengere på London Bridge, for deretter å fortsette til populære Borough Market like ved. Der hoppet tre menn ut av bilen og begynte å stikke ned folk rundt seg.

Store politistyrker kom raskt til stedet og skjøt og drepte de tre angriperne. Da var det gått 8 minutter siden alarmen gikk.

– Sju personer ble drept i angrepet, i tillegg til de tre angriperne som ble skutt og drept av politiet, opplyste Londons politimester Cressida Dick søndag morgen.

Kaotisk

I kaoset som oppsto i sentrum av London prioriterte politiet å få folk i sikkerhet. En rekke ambulanser ble sendt til stedet og 48 mennesker ble i løpet av de neste timene fraktet til fem ulike sykehus, blant dem en alvorlig såret politimann.

Flere sårede fikk også førstehjelp på et hotell i nærheten, der det ble opprettet et provisorisk skademottak.

Politiet har slått fast at det var snakk om et terrorangrep, men ingen gruppe hadde i morgentimene tatt på seg ansvaret. Identiteten til de tre angriperne er heller ikke kjent.

– De mistenkte hadde på seg det som lignet på vester med eksplosiver, men som senere viste seg å være falske, sier Rowley.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Krisemøte

Statsminister Theresa May ble raskt varslet og har innkalt til hastemøte i regjeringens krisekomité COBRA.

Politiet oppfordrer folk til å holde seg unna områdene London Bridge og Borough Market, slik at nødetater og etterforskere får gjort jobben sin.

– Etterforskningen ledes av det britiske antiterrorpolitiet og vi ber alle som har relevante bilder eller video fra hendelsene om å laste det opp på våre nettsider, sier Rowley.

Politiet har også besluttet å skjerpe beredskapen over hele Storbritannia fram mot valget 8. juni og ber folk være årvåkne og melde fra om de ser noe mistenkelig.

Reaksjoner

Utenriksdepartementet i Norge har ikke mottatt meldinger om at norske statsborgere var direkte involvert i hendelsene i London lørdag kveld, men ambassaden i London følger situasjonen fortløpende.

– Norske borgere som befinner seg i London oppfordres til å følge de råd og anvisninger som gis av britiske myndigheter, sier kommunikasjonsrådgiver Kristin Enstad i UD til NTB.

Kort etter terrorangrepene begynte støtteerklæringene å komme inn fra alle kanter av verden.

Trump tvitret

– Mine tanker er med alle dem som er berørt av brutale #LondonBridge-angrep. Vi står sammen med folket i London, skrev NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på Twitter.

USAs president Donald Trump var også raskt ute og gjentok først sitt krav om innreiseforbud for innbyggere fra seks muslimske land, noe som er stanset av domstolene i USA.

«Vi må være smarte, årvåkne og tøffe. Domstolene må gi oss tilbake rettighetene våre. Vi trenger innreiseforbud som et ekstra sikkerhetstiltak!, skrev Trump på Twitter.

Først en time senere kommenterte han terrorangrepet i London direkte.

«Uansett hva USA kan gjøre for å bistå i London og Storbritannia, så kommer vi til å være der. VI STÅR SAMMEN MED DERE. GUD VELSIGNE DERE!", tvitret han. (NTB)

 

Dette vet vi om hendelsene i London

* Ni personer er drept i et terrorangrep på og nær London Bridge.

* Politiet fikk melding 22.08 lørdag 3. juni om at en hvit varebil kjørte ned fotgjengere på London Bridge.

* Varebilen fortsatte til Borough Market i nærheten.

* Tre gjerningsmenn forlot varebilen, og så kom det meldinger om knivstikking.

* En rekke personer ble rammet, inkludert en politibetjent.

* Tre mannlige mistenkte ble skutt og drept av politiet innen åtte minutter fra den første meldingen om angrepene.

* Seks ofre er bekreftet drept, mens 30 personer er kjørt til sykehus.

* Klokka 0.25 lokal tid søndag 4. juni erklærer politiet hendelsene på London Bridge og Borough Market for terrorhandlinger.

* En knivstikking i Vauxhall samme natt var ikke tilknyttet terrorhandlingene.

* Statsminister Theresa May har innkalt til hastemøte i regjeringens krisekomité COBRA søndag.

* London Bridge er stengt, mens offentlig kommunikasjon i nærheten og T-banestasjonen i Vauxhall er gjenåpnet.

Annonse