Verden

- Sivile rammes hardt på Gaza

MIDTØSTEN: Israelske tropper samler seg nå rundt Gazastripen. - De virkelige ofrene for de siste dagers angrep er ikke terrorister, men vanlige palestinere, sier lege Mads Gilbert.

Gilbert oppholder seg for tida på Gazastripen.

- Situasjonen på Gaza er helt desperat på grunn av den israelske blokaden. Området mangler helt prekære behov, og er preget av stor nød. Stemningen er fattet og det er ingen panikk, sier han på telefon til Dagsavisen.

- Palestinere bombes

Det er sinne og sorg både i Israel og Palestina etter flere rystende og hjerteskjærende drap den siste tida. Onsdag ble 17 år gamle Mohammad Abu Khedair bortført på vei til morgenbønnen, og en time senere ble liket av den uskyldige tenåringen funnet i en skog ved Jerusalem. Palestinerne er rasende og mener israelske bosettere står bak drapet - et hevndrap.

Noen dager før ble tre israelske ungdommer funnet drept på Vestbredden. Også de helt uskyldige. Israel, som mener Hamas står bak drapene, har lovet å ansvarliggjøre de skyldige. I går ettermiddag mobiliserte israelske tropper rundt Gazastripen etter at over 30 raketter skal ha blitt avfyrt derfra og inn i landet. To av rakettene nådde grensebyen Sderot og påførte skader på eiendommer, men til hell ikke personer. De siste dagene har Israel gjennomført en rekke bombeangrep på Gazastripen. Natt til i går ble minst 10 palestinere såret og mange har de siste dagene fått hjemmene sine ødelagt. Dette er et brudd på menneskerettighetene, uttalte FNs høykommissær for menneskerettigheter, ifølge israelske Haaertz.

- I morgentimene i dag fikk vi inn en gravid 27 år gammel kvinne med livstruende skader. Takket være profesjonell behandling av palestinsk helsepersonell, overlevde både mor og barn. Men når jeg leser vestlige medier om at israelerne bomber «terrorister», er det ikke til å kjenne igjen. De virkelige ofrene er vanlige palestinere, sier Mads Gilbert.

Han forteller at situasjonen på sykehusene er svært vanskelig:

- De siste ukene har man måtte innstille alle operasjoner som ikke er akutte og livreddende, på grunn av mangel på utstyr og ressurser. Sykehusene sliter også med å betale lønn til sine ansatte.

Hat på begge sider

Analytikere har pekt på at Israel etter drapene har fått et påskudd til å angripe Hamas som for en måned siden inngikk en samlingsregjering bestående av teknokrater. Men retorikken fra Israel, spesielt etter drapet på palestinske Mohammad, kan tyde på at israelerne ønsker å dempe spenningene.

Israels statsminister Netanyahu har også fordømt drapet på Muhammad, og justisminister Tzipi Livni har sagt at hvis Muhammad var et offer for revansje, er drapet å anse som «en terrorhandling». Samtidig som det virker som om politikerne vil tone konflikten noe ned, i alle fall verbalt, florerer hatet i deler av befolkningen på begge sider. Rasende palestinere har barket sammen med israelsk grensepoliti i Øst-Jerusalem de siste dagene. I Israel ble en Facebook-side opprettet med navnet «Israels folk krever hevn». Siden, som inkluderte bilder av soldater som poserte med sine våpen, nådde raskt 35.000 «likes», men er nå blitt tatt ned.

Netanyahus balansegang

Dagsavisen har snakket med flere eksperter om konflikten mellom Israel og Palestina.

Midtøstenforsker Hanne Eggen Røislien mener Israels statsminister Benjamin Netanyahu har mange ting å ta hensyn til akkurat nå:

- Han balanserer mellom en rekke innenrikspolitiske hensyn, så vel som utenrikspolitiske. Når deler av Israels sivilbefolkning blir drept, må han respondere. Men hvor sterkt og i forhold til hva? Netanyahus svar blir en avveining mellom å vise styrke og markere at drap på israelere ikke går ustraffet hen, og samtidig ikke bidra til å skape en situasjon der voldsutøvelsen eskalerer og der det blir flere sammenstøt mellom israelere og palestinere. Israels svar har også sammenheng med situasjonen i regionen. Israel ønsker ikke en væpnet konflikt med palestinerne i dagens klima.

- Det ligger mye politikk i Netanyahus svar. Det israelske folket preges av dyptgripende skillelinjer, noe Netanyahus regjering er et eksempel på. Han forsøker å holde regjeringen flytende ved å tilfredsstille begge sider, både hardlinerne og de som er imot bosetterne.

Vil han lykkes? 

- Det er for tidlig å si. Svaret vil nødvendigvis se annerledes ut fra Israel og fra Gaza. Han har ikke unngått internasjonal fordømmelse. Det er ikke sikkert det har vært det viktigste for ham, men heller å opprettholde en viss ro og ikke skape stor splid internt. Angrepene mot Gaza føyer seg inn i rekken av ting Israel gjør som skaper kraftige reaksjoner fra det internasjonale samfunnet.

- Hva har de siste dagers hendelser å si for fredsprosessen mellom palestinerne og israelerne?

- Jeg tror ikke dette har mye å si for en eventuell fredsprosess. det var ikke et godt klima for forhandlinger før dette, heller, så det er vanskelig å si at dette var «tungen på vektskålen».

- Israel bryter folkeretten

Israels handlinger den siste tiden er et klart brudd på folkeretten, mener Nils A. Butenschøn, direktør for Norsk senter for menneskerettigheter. Han mener de ikke handler etter Genèvekonvensjonens forbud mot kollektiv avstraffelse:

- Personer som ikke er involvert i forbrytelser, skal ikke straffes. Israel har jaktet på de ansvarlige for tenåringsdrapene, men sivile uskyldige liv har gått tapt, sier Butenschøn.

- Har ikke Israel rett til å forsvare seg?

- Israel har rett til å forsvare seg, men retten er ikke uforbeholden. Det er et skjønnsspørsmål hvor langt de vil gå, men det må skje innenfor rettsstatens rammer. Israel har full rett til å etterforske kriminelle forhold og gjennomføre husransakelser, men de har ikke rett til å bombe og ødelegge hjemmene til mennesker som kun er å anse som mistenkte. Under humanitærretten skal de ikke skade personer og eiendom hos uskyldige mennesker.

- Israel har en forpliktelse til lov og orden

- Jeg ønsker ikke å kommentere pågående handlinger, da det tidligere i ettertidens lys har vist seg at påståtte overgrep overfor palestinere ikke har funnet sted. Men generelt vil jeg si at Israel har en forpliktelse til å opprettholde lov og orden, og det er derfor helt nødvendig å ta grep. Hvis Israel lar en konflikt eskalere slik at den kommer ut av kontroll, vil det påføre mer lidelser på både israelsk og palestinsk side, sier Morten Fjell Rasmussen, styreleder i Med Israel for fred.

- Det er en merkbart stor forskjell på hvordan mediene i Israel og her hjemme dekker den pågående konflikten. Her får man lett inntrykk av at Israel handler for å hevne seg, og bakgrunnen for Israels handlinger dekkes i liten grad. Et eksempel er når sikkerheten til landet trues som følge av at hundrevis av raketter skytes inn fra Gaza. Israel handler ikke for å hevne seg, men for å forhindre en opptrapping av situasjonen. Her hjemme har vi også lett for å tenke at Israel bør handle ut fra en idealverden, men vi må huske at Israel ikke er en del av en ideell verden, men et land som lever med terroren tett på seg hver eneste dag.

- Ikke en rettsstat verdig

Kathrine Jensen, leder for Palestinakomitéen, reagerer på måten Israel har opptrådt på i etterkant av tenåringsdrapene.

- Det er dypt tragisk at de israelske tenåringene er bortført og drept, og de ansvarlige for det må straffes. Men en straff forutsetter beviser, og det foreligger ikke her. At Netanyahu nå går så målrettet til angrep på mennesker som også bare er mistenkt for å være assosiert med Hamas, er ikke en rettsstat verdig, sier hun til Dagsavisen.

I likhet med Butenschøn er hun opprørt over det hun oppfatter som en kollektiv avstraffelse av palestinerne:

- Vi reagerer også kraftig på avstraffelsen av palestinerne med den massive bombingen av Gaza. Det er flott at Netanyahu har fordømt drapet på den 17-åringen palestinske gutten, men det er ikke bare han som er drept. Mange palestinske barn er drept, men det er ingen bilder av dem i avisen og ingen referanse til deres navn. Det er en skeivhet som vitner om at livene til palestinske barn ikke er like mye verdt som israelere.

- Israels reaksjoner står ikke i proporsjon til det som har skjedd. Vi forstår palestinernes sinne og frustrasjon, men håper ikke konflikten eskalerer.

Mer fra Dagsavisen