Verden

Sivile mål rammet under Israels opptrapping

Et sykehus, FNs hovedkvarter og et nødhjelpslager ble rammet da Israel intensiverte krigen inne i Gaza by.

I et hus i bydelen Tal al-Hawa sør i Gaza by gjemmer Mona al-Shawwa seg sammen med familien sin.

– Det er som i helvete. Vi hører skyting overalt, og vi har hørt stridsvognene. Vi vet ikke hvor vi skal dra. Jeg har ingen mulighet til å flykte nå, det er veldig farlig ute, sier hun til TT.

Under kampene løp ingeniøren Rasha Hassam (25) ut av boligblokken hun bor i med sin seks år gamle gråtende datter Dunia i armene.

– Gud hjelp oss, Gud hjelp oss, hvor kan vi flykte? skrek hun.

– Alt jeg ønsker, er å få det stakkars barnet mitt bort herfra. Vi ønsker å overleve, sier hun til AP.

Men samme dag ble FNs hovedkvarter på Gazastripen, hvor flere hundre palestinere hadde søkt tilflukt, truffet av israelske granater. Tre ansatte ble såret.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som var på besøk i Israel da angrepet skjedde, er opprørt over hendelsen, som ble møtt med fordømmelse i EU og europeiske land. Israel beklaget angrepet og beskrev det som «en alvorlig feil».

– Brudd på folkeretten

Samtidig ble sykehuset Al-Quds, som drives av palestinsk Røde Halvmåne, truffet av tre israelske granater. Det oppsto brann, og pasientene måtte evakueres til 1. etasje.

President Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors sier angrepet er et brudd på folkeretten.

– Hvis angrepet skjedde med hensikt, er det en krigsforbrytelse, sier han til NTB.

Også et stort forsyningslager med nødhjelp og medisinsk utstyr som tilhører palestinsk Røde Halvmåne, tok fyr som følge av harde kamper i Gaza by. Trefningene tvang hjelpeorganisasjonen CARE og FN-organet UNRWA til å innstille sine operasjoner.

I tillegg ble et mediehus truffet av israelske granater og flere journalister såret.

Intensiverer krigen

Til tross for Israels opptrapping skal det ikke være snakk om en intensivering mot en tredje fase av krigen som ville betydd full bykrig, ifølge israelske tjenestemenn.

Men operasjonsdirektør Pierre Krähenbühl i Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) sier det nå er svært vanskelig å bevege seg rundt på Gazastripen.

– Dette er en intensivert topp på en situasjon som har pågått svært lenge, sier han til NTB, og understreker at forholdene var svært vanskelige allerede før krigen startet for tre uker siden.

– Vi får stadig flere oppringninger fra sivile som ikke kommer seg til sykehus eller er sperret inne der de bor, men har behov for mat, vann eller medisinsk hjelp.

Mot våpenhvile?

Minst 15 palestinere er drept i de siste kampene, og Israel ser ut til å forsøke å vinne mest mulig terreng før en våpenhvile kommer på plass, ifølge en vestlig diplomat.

– Dette er en klassisk israelsk strategi, sier han.

Både Hamas og Israel presses nå knallhardt for avslutte krigen.

Hamas krever at Israel trekker sine styrker ut og hever blokaden av Gazastripen. Israel forlanger at Hamas stanser rakettbeskytningen av Sør-Israel og tiltak for å hindre våpensmugling og en ny opprustning av islamistgruppen.

Sør-Israel ble torsdag rammet av minst 14 Hamas-raketter.

Palestinske økonomer anslår at det er gjort materielle ødeleggelser for over 10 milliarder kroner i Gaza, men en norsk diplomat mener det foreløpig er umulig å si hva gjenoppbyggingen vil koste.

Totalt er rundt 1.100 palestinere drept i krigen, rundt halvparten av dem sivile, ifølge palestinske sykehuskilder på Gazastripen. 13 israelere, blant dem ti soldater, er drept.

Mer fra Dagsavisen