Verden

Sier farvel midt i stormen

Hillary Clintons siste reise med Barack Obama ender i Gaza. Nå går spekulasjonene om hun vil bli president som 69-åring.

Om en husker tilbake til vinteren og våren 2008, er det ganske underlig å se Barack Obama legge armen rundt Hillary Clinton og gå tett sammen med henne opp trappa til Air Force One. Der tilbrakte de ifølge Obamas rådgiver Ben Rhodes hele flyturen fra Yangon til Phnom Penh i tosomhet i Obamas private kontor på flyet, mens de mimret om de siste årene sammen.

USAs president og utenriksminister er ute på sin siste offisielle utenlandsreise sammen. Hillary Clinton står fast ved at hun nå skal gi seg. Avskjeden skjer i storpolitikkens hete. I går kveld ankom Clinton Israel for å møte Benjamin Netanyahu. Deretter går turen Vestbredden for å møte Mahmoud Abbas og så til Kairo.

Siste reise

Den ferske avgjørelsen om å sende Clinton inn i gazakonfliktens hete, øker USAs engasjement i krisen dramatisk, skriver New York Times. Utrykningen ble også en brå avslutning på det som har vært en sentimental siste reise for Obama og Clinton sammen.

- Jeg kunne ikke vært mer takknemlig, ikke bare for din innsats, Hillary, men også for det viktige budskapet du og Aung San Suu Kyi sender om viktigheten av at kvinner - og menn - overalt omfavner og fremmer demokratiske verdier og menneskerettigheter.

Dette uttalte Obama da han gjorde et poeng av å hylle Clinton under en pressekonferanse med Aung San Suu Kyi i Yangon mandag. Kontrasten er stor til tonen de to imellom under primærvalgkampen i 2008. De færreste hadde da trodd Clinton ville få en rolle i Obamas nye administrasjon etter at hun hadde tværet ut valgkampen gjennom våren uten å ville innse nederlaget.

Nært forhold

13. november 2008, få dager etter valget, ble Clinton likevel innkalt til Obamas hovedkvarter i Chicago. Pressesekretæren hennes, Phillipe Reines, var overbevist om Obama ville be henne om å bli utenriksminister.

- Phillipe, det er latterlig! Det er absurd. Det kommer ikke til å skje, svarte Clinton ifølge boka «The Promise». Hun fikk tilbudet. Clinton nølte, men lot seg overtale. Fire år senere har de to utviklet et nært personlig forhold. Overraskende nært, sier rådgivere på begge sider til Wall Street Journal.

- Jeg vet trolig bedre enn noen andre hvor vanskelige saker og spørsmål han må håndtere, sier Clinton til avisen. Hennes åtte år som førstedame ga henne førstehånds erfaring av å være midt i stormen. Da var Clinton dypt upopulær blant store deler av den amerikanske befolkningen. Dette har snudd. Clinton gir seg som utenriksminister med en popularitetsskåre på rundt 70 prosent, langt høyere enn Obamas.

Hva med 2016?

Nå skal Clinton ha fri. I en lang rekke intervjuer har hun insistert på at hun nå ser fram til et mer rolig liv etter å ha reist halvannen million kilometer de siste fire årene. Det har mange vanskelig for å tro. Spekulasjonene går høyt om et mulig presidentkandidatur i 2016. Da vil Clinton være 69 år gammel, like gammel som Ronald Reagan da ble USAs eldste nyvalgte president gjennom tidene.

- Jeg skjønner ikke at du kan finne noen som er bedre kvalifisert, sa investor og mangemilliardær Warren Buffet til CNN tidligere denne uka. Avisen Buffalo News, som han eier, har allerede gitt sin støtte til Clintons kandidatur, tre år før nominasjonskampen.

- Jeg har slått det fra meg. Det er viktig for meg å komme ut av denne virvelvinden jeg har levd i, sa Clinton selv til Wall Street Journal for ikke lenge siden. Men, la hun til i det tilhengerne vil tolke som en mulig åpning for å snu:

- Jeg vil alltid ønske å kunne tjene landet mitt.

Omstridt etterfølger

I disse dager går spekulasjonene høyt om hvem som skal etterfølge Clinton som utenriksminister. De to navnene som oftest nevnes, er FN-ambassadør Susan Rice, og senator og tidligere presidentkandidat John Kerry.

Blir det Kerry, blir det også omvalg om hans senatssete, et valg Republikanerne trolig vil vinne. Derfor tror mange analytikere at Obama helst vil utnevne Rice for ikke å miste senatsplassen. Hennes problem er at hun er blitt skyteskive for Republikanerne etter drapet på den amerikanske ambassadøren til Libya i Benghazi tidligere i høst.

Rice uttalte seg upresist om hendelsesforløpet, og beskyldes for å stå bak en dekkoperasjon. Å få henne gjennom de nødvendige høringene i Senatet vil skape mye støy for Obama. Men 48 år gamle Rice er en av Obamas mest fortrolige rådgivere, og har vært med ham siden hun var utenrikspolitisk rådgiver i valgkampen i 2008.

- Når de går etter FN-ambassadøren, tilsynelatende fordi de synes hun er et lett mål. så får de et problem med meg, sa Obama nylig. Det tolkes som at han er villig til å ta sjansen og nominere Rice.

Mer fra Dagsavisen