Verden

Ser havet krype oppover

Det er langt fra uten grunn at Asias stormakter holder fast ved klimaavtalen fra Paris, uavhengig av USA: Regionen er det området i verden som vil bli rammet hardest av klimaendringer.

Bilde 1 av 3

– I fjor hadde vi den kraftigste tørken på nesten hundre år. Bønder i lokalsamfunnet mistet opp til 50 prosent av avlingen sin, sier Nguyen Thi Mai Huong til Dagsavisen.

Ifølge FN er Asia den regionen i verden som vil rammes hardest av klimaendringer. Huongs hjemland er intet unntak. I likhet med flere andre asiatiske land har Vietnam store landområder som er sårbare for havnivåstigning, med blant annet det store Mekong-deltaet liggende i gjennomsnitt knappe to meter over havet.

Les også: California og Kina inngår klimaavtale

Frykter saltvannet

Konsekvensene av klimaendringer merkes allerede på kroppen, forteller Huong og kollega Luu Ho Thanh Truc, som begge er i Oslo for planleggingsmøter med Misjonsalliansen. Som lokale programrådgivere i Vietnam hjelper de sårbare grupper å tilpasse seg klimaendringer gjennom mikrofinans og opplæring lokalt.

– Da jeg var liten var det ikke så varmt, og vi hadde alltid ferskt vann i elvene. Nå bekymrer vi oss for at saltvannet skal stige lenger inn. Vi må allerede bore dypt for å finne ferskt vann. Jeg vet ikke hva som vil skje i framtida, kanskje vi vil overbelaste grunnvannet, sier Truc, som har bodd hele sitt liv i det sårbare Mekong-deltaet.

Innen 2070 kommer temperaturen i Asia til å stige med mellom en og sju grader, ifølge Det internasjonale fondet for jordbruksutvikling (IFAD). Det er ventet at det vil ha store negative konsekvenser for matforsyning og tap av arbeidsplasser, i en region der svært mange lever av landbruk.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Må endre landbruket

Allerede nå ser asiatiske land at de må handle nå hvis de skal forhindre at problemene vokser seg for store i regionen.

På toppolitikk-plan kommer det til uttrykk i at stormakten Kina ser det i sin interesse å bli i den internasjonale klimaavtalen fra Paris, til tross for at USA vil trekke seg ut.

På et mer lokalt plan gjenspeiles det blant annet i arbeidet som Huong, Truc og andre gjør på bakkeplan i landsbyer og byer rundt om i regionen. Klimaendringene er allerede i ferd med å endre store deler av landbruksproduksjonen i landet. Det gjør at bøndene må finne måter å drive landbruk på – en omstilling som er langt fra lett.

– Været har endret seg, tørketiden varer lengre, regntiden er kraftigere, og det skifter raskt, forteller Luu Ho Thanh Truc.

Uforutsigbarheten gjør at bøndenes årelange kunnskap om å drive landbruk tilpasset naturlige variasjoner blir utdatert. Flom og gryende havnivåstigning gjør at saltvann fra havet flommer inn over rismarkene og ødelegger avlingene. Matutvalget blir dårligere, bøndene må se seg om etter nye planter å dyrke som kan tåle saltvann.

– Folk bekymrer seg, men prøver å tilpasse seg. Men det er vanskeligere å planlegge. Allerede nå er situasjonen veldig alvorlig, sier Huong.

Les også: Får «hele verden» mot seg

Mer fra Dagsavisen