Verden

Senator om Trump: – Historien vil dømme dette hardt

Frykten er stor for at Mueller-etterforskningen blir sabotert etter at Trump sparket justisminister Jeff Sessions. Men USA-forsker tror den vil gå sin gang.

– Vårt demokrati er under angrep, sier Connecticut-senator Richard Blumenthal fra Demokratene.

Han er en av dem som bruker sterke ord etter at president Donald Trump dagen etter mellomvalget sparket sin egen justisminister, Jeff Sessions. Avskjedigelsen skaper bekymring for at spesialetterforsker Robert Muellers Russland-etterforskning vil bli hindret eller kraftig hemmet: den foreløpige erstatteren har uttalt seg på linje med Trump, sterkt kritisk til Muellers gransking.

KRITISK: Senator Richard Blumenthal fra Demokratene mener omstendighetene rundt Trumps sparking av Jeff Sessions gjør det til et angrep på demokratiet. FOTO: NTB SCANPIX

Senator Richard Blumenthal fra Demokratene mener omstendighetene rundt Trumps sparking av Jeff Sessions gjør det til et angrep på demokratiet. Foto: NTB scanpix

Trump-lojalist

Det har lenge vært ventet at Jeff Sessions ville bli sparket, og man antok at Trump ville vente til etter mellomvalget for å hindre negative konsekvenser for Republikanerne før valget.

Det er usikkerheten rundt hva som nå vil følge som skaper bekymringen rundt Mueller-etterforskningen. Årsaken er at Trump har valgt Matthew Whitaker som fungerende justisminister inntil en permanent justisminister vil bli nominert senere. Whitaker har tidligere uttalt seg svært kritisk til Mueller-etterforskningen og har sagt at Mueller har gått for langt.

TRUMP-LOJALIST: Matthew Whitaker tar over som fungerende justisminister. Han har tidligere uttalt seg sterkt kritisk til Mueller-granskningen. FOTO: NTB SCANPIX

Matthew Whitaker tar over som fungerende justisminister. Han har tidligere uttalt seg sterkt kritisk til Mueller-granskningen. Foto: NTB scanpix

– Mannen Trump har valgt er en som har laget et veikart for hvordan man kan strupe etterforskningen, sier senator Blumenthal i et intervju med CNN.

Som fungerende justisminister vil Whitaker trolig være den som har øverste tilsynsansvar for Mueller-etterforskningen. Mueller etterforsker hvorvidt Trumps rådgivere konspirerte med Russland for å påvirke 2016-valget. Om Whitaker får tilsynsansvaret vil han være i en posisjon til å hemme eller undergrave etterforskningen, eller hindre Mueller fra å avlevere sin sluttrapport, skriver The New York Times. Whitaker vil blant annet ha mulighet til for eksempel å redusere finansieringen til granskningen.

Inhabil

Bakteppet er dette: Den nå sparkede Jeff Sessions erklærte i 2017 at han ikke kunne ha noe ansvar for Russlands-etterforskningen, som følge av at han erklærte seg inhabil etter selv å ha hatt to møter med Russlands USA-ambassadør. Dermed tok visejustisminister Rod Rosenstein over ansvaret for Russland-saken.

Det var Rosenstein som senere samme år utnevnte Robert Mueller som spesialetterforsker for Russland-granskningen. Trump har flere ganger sterkt kritisert Jeff Sessions for at han trakk seg fra Russland-ansvaret, og mener heller han burde beskyttet Trump fra det han har kalt en «heksejakt». Både Sessions og Rosenstein har forsvart at Mueller må drive sin etterforskning uten innblanding.

Les også: USA blir trolig enda mer splittet nå

– Historien vil dømme

Nå krever flere sentrale demokrater at Whitaker ikke skal ha overoppsynet med Mueller-etterforskningen.

– Gitt hans tidligere uttalelser der han har tatt til orde for å avfinansiere og innføre begrensninger på Mueller-granskningen bør Whitaker frabe seg ansvaret mens han er fungerende justisminister, sier den demokratiske senatoren Chuck Schumer i en uttalelse.

Senator Richard Blumenthal sier han vil foreslå lovgivning som kan garantere finansiering til Mueller-etterforskningen, og som vil inkludere krav om at Mueller-rapporten blir fullført og offentliggjort.

Han oppfordrer juristene i Justisdepartementet til å legge inn protest mot at Whitaker får ansvaret.

I går var det varslet en rekke demonstrasjoner i USA.

– Amerikanere vil ha denne etterforskningen gjennomført. Det er en grunn til at Trump ventet til etter mellomvalget, for dette vil være dypt upopulært, mener Blumenthal.

– Historien vil dømme denne handlingen hardt, og den vil hjemsøke mine republikanske kolleger, sier han.

(FILES) In this file photo taken on August 1, 2013, former Federal Bureau of Investigation (FBI) Director Robert Mueller speaks during a farewell ceremony in Mueller's honor at the Department of Justice. - Donald Trump ripped into the Russia collusion probe November 7, 2018, calling it a "disgusting Witch Hunt" as the end of a two-month election hiatus freed Special Counsel Robert Mueller to resume issuing indictments and pressing for the president himself to answer questions. The end of a Justice Department quiet period for the probe was expected to open the door for Trump's nemesis to resume filing charges and issuing subpoenas, with the president widely believed under investigation for possible obstruction of justice. (Photo by Saul LOEB / AFP)

Tidligere FBI-direktør Robert Mueller leder Russland-granskningen. Foto: NTB scanpix

– Vil gå sin gang

Men også flere republikanske politikere har oppfordret til at Mueller får drive sin etterforskning uhindret. En av dem er Mitt Romney, senator og tidligere presidentkandidat.

– Det er tvingende nødvendig at det viktige arbeidet til Justisdepartementet fortsetter, og at Mueller-granskningen får komme fram til sin konklusjon uhindret, tvitret Romney.

Postdoktor Hilmar Mjelde ved Universitetet i Bergen tror ikke granskingen vil hindres.

– Jeg tror at spesialetterforskningen vil få gå sin gang, for det er mange mektige aktører i det politiske miljøet som er opptatt av det, både i departementet og Kongressen, inkludert Rosenstein og Trump-lojalist og senator Lindsey Graham. USA er tross alt en rettsstat, sier Mjelde til Dagsavisen.

– Hvis sparkingen er en del av en plan for å påvirke spesialetterforskningen, kommer det til å bli politisk bråk. Også republikanerne i Senatet vil gripe inn da, mener Mjelde.

– Dersom også Rosenstein mister jobben, vil det skape økt bekymring?

– Ja, det vil definitivt lage mer bråk, men det ser ikke ut som det skal skje. Trump har uansett lyttet til advokatene sine tidligere, og de pleier å være forsiktige. De fraråder ham nok det. Vi må anta at Trump vil unngå å få dette til å se ut som en ny Saturday Night Massacre, sier Mjelde.

Den såkalte «lørdagskveldmassakren» foregikk i 1973 under Watergate-skandalen, da president Richard Nixon fikk sparket den uavhengige spesialetterforskeren Archibald Cox og to justisministere gikk av underveis fordi de nektet å gjøre uføre avskjedigelsen.

Les også: Avis: - Rosenstein forelo plan for å styrte Trump

Særstilling

Hilmar Mjelde sier han ikke vil lese for mye inn i timingen foreløpig, fordi Sessions var på vei ut uansett.

– Presidenten har rent juridisk rett til å gjøre dette, men det er forskjell på å ha rett og at det er rett å gjøre det. Så også republikanerne kommer til å ville vite mer om dette, sier Mjelde.

Han påpeker at rollen som justisminister er spesiell.

– Presidenten har full autoritet over alle statsråder. Men justisministeren er i en særstilling. Justisministeren har ansvaret for rettsstaten, og kan komme i en interessekonflikt mellom jobben sin og presidentens ønske om lojalitet. At Trump utnevner en lojalist skaper rimelig skepsis til hva det er Trump nå holder på med. På den andre siden er det viktig at presidenten har statsråder han jobber godt med. Han må ha tillit til justisministeren, men departementet og USA for øvrig må ha tillit til justisministerens integritet. Så det er viktig at administrasjonen svarer på alle spørsmål nå. Det er veldig viktig med tilsyn med enhver president, sier Mjelde.

Les også: - Vi vil se en enda mer aggressiv Trump

Robert Muellers granskning

* Tidligere FBI-direktør Robert Mueller (bildet) ble 17. mai 2017 utpekt av USAs visejustisminister Rod Rosenstein som en uavhengig spesialetterforsker med ansvar for å granske russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016.

* Nylig avgåtte justisminister Jeff Sessions erklærte seg inhabil i Russland-granskingen, etter at han unnlot å opplyse om flere møter med Russlands ambassadør Sergej Kisljak i Washington.

* Minst 33 personer er siktet, tiltalt eller dømt i løpet av Muellers etterforskning.

* Allerede før Mueller ble utnevnt måtte Trump sparke sin nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn da det kom fram at han hadde hatt kontakt med Kisljak uten å informere om dette. Flynn ble senere tiltalt og har erklært seg skyldig i å ha løyet til FBI om å ha kontaktet ambassadøren på Trumps vegne.

* George Papadopoulos ble siktet 3. oktober 2017. Han var en av Trumps åtte utenrikspolitiske rådgivere i valgkampen og har erkjent seg skyldig i å ha løyet for FBI.

* 27. oktober ble Trumps tidligere valgkampleder Paul Manafort siktet. Han ble senere tiltalt for til sammen 18 lovbrudd, og kjent skyldig i åtte av dem. Manafort nektet skyld, men i september i år opplyste myndighetene at han ville inngå en avtale som innebærer å erkjenne skyld på to punkter.  (NTB)

Mer fra Dagsavisen