Verden

Selger arbeidere til Kina

Det lutfattige landet sender flere tusen arbeidere til Kina i et desperat forsøk på å få inn penger.

Folk i Nord-Korea sulter i stillhet - i sine hjem, ute på rismarkene og i arbeidsleirer. Også regimet er desperat, men først og fremst etter penger til den bunnskrapte statskassa.

Ifølge Los Angeles Times har Nord-Korea inngått en avtale med makthaverne i Kina om å sende om lag 40.000 gjestearbeidere over grensen. Av lønninger på 200-300 dollar i måneden, vil arbeiderne beholde under 50 dollar, mens resten av pengene settes inn på konto til regimet i hovedstaden Pyongyang.

På knærne

Det er ikke første gang Nord-Korea sender arbeidere ut av landet. For noen år tilbake ble det kjent at tusenvis av nordkoreanere jobbet som skogsarbeidere i Sibir. For alt man vet arbeider de der fortsatt.

Verken da eller nå ønsker noen av partene å bekrefte en slik avtale. Nord-Korea har også tidligere «eksportert» gjestearbeidere til blant annet det gamle Sovjetunionen, Libya, Saudi-Arabia og Tsjekkia. I det sistnevnte landet ble kontraktene til et hundretall nordkoreanske kvinner avsluttet etter protester fra europeiske menneskerettighetsaktivister, som mente de ble behandlet som slaver.

Nord-Korea-ekspert Geir Helgesen ved Universitetet i København sier den nye avtalen med Kina viser hvor desperate myndighetene er.

- Nord-Korea er helt på knærne på grunn av den ekstremt vanskelige økonomiske situasjonen i landet. Én måte å se dette på er at de misbruker sin egen befolkning. Den andre synsvinkelen er at de er avhengige av alle de pengene de kan få inn, selv om det dreier seg om små beløp, sier Helgesen til Dagsavisen.

Sanksjoner

Det er de tøffe sanksjonene som driver regimet til å selge arbeidskraft utenfor de strengt bevoktede grensene.

- Nordkoreanerne kan ikke eksportere våpen lenger på grunn av de internasjonale sanksjonene, så de bruker i stedet sine egne folk til å få inn penger, sier Sohn Kyang-ju, tidligere etterretningsoffiser i Sør-Korea, til Los Angeles Times.

I tillegg til stans av våpeneksport, får ikke lenger eliten lov til å importere såkalte luksusvarer som tobakk, alkohol og Mercedes-Benz. Etter at landet gjennomførte en rakettoppskyting i april, vedtok FNs sikkerhetsråd nye sanksjoner mot tre statlige selskaper med tilknytning til landets atom- og rakettprogram. Samtidig mistet Nord-Koreas leder Kim Jong-un muligheten til å motta nødhjelp fra FN til sin svært trengende befolkning.

- Så lenge USA ser på Nord-Korea som et stort militært problem, så vil Nord-Korea fortsette å utvikle atomprogrammet og missilene. Det er en ond sirkel, og det er den nordkoreanske befolkningen som betaler prisen, sier Geir Helgesen.

Ifølge ham har også naboene i sør sendt befolkningen ut i arbeid og beholdt mesteparten av lønningene.

- Sør-Korea har sendt arbeidere til Midtøsten for å utvikle oljebrønner og veier. De har også brukt tusenvis av arbeidere i en industripark nord i landet, og beholdt mye av pengene selv, sier Helgesen som har jobbet med Korea i over 30 år.

Hjelper lillebror

Kina, Nord-Koreas sterke storebror, slipper inn gjestearbeiderne for å avhjelpe den vanskelige situasjonen, mener Helgesen.

- Kina er interessert i billig arbeidskraft, men ser også på dette som bistand til Nord-Korea. De er å regne som en alliert av Nord-Korea, samtidig som nordkoreanerne frykter storebroren med masse muskler, sier seniorforskeren.

Spiste rotter

At tusenvis av industriarbeidere, mekanikere og gruvearbeidere får komme til Kina uten å være spesielt kvalifiserte, tyder på at avtalen er mer som en vennetjeneste å regne. Kina har heller ikke et stort behov for arbeidskraft i det området hvor nordkoreanerne sendes, ifølge Los Angeles Times. Nord-Korea regnes som verdens mest isolerte land. Er det noe Kim Jong-un og hans menn trenger, så er det venner som Kina.

I april fortalte avisen The New York Times historien om Shin Dong-hyuk som klarte å rømme fra en av de beryktede arbeidsleirene i Nord-Korea. Fordi onklene hans hadde flyktet fra landet, ble han og familien henvist til å bo i leir, hvor han måtte spise rotter for å overleve. Straffedømte nordkoreanere risikerer å havne i slike leire, og den som forlater landet uten tillatelse kan straffes med døden.

Shins første minne som 4-åring var en henrettelse. Det anslås at mellom 150.000 og 200.000 mennesker lever i arbeidsleirer som sammenlignes med Sovjetunionens Gulag. Menneskerettighetsgrupper hevder det foregår utbredt bruk av tortur og at tusenvis av barn tvinges til å jobbe side om side med sine foreldre. Sånn sett er gjestearbeiderne i Kina heldige - de vil leve under bedre forhold og få beholde en større andel av lønna.

Mer fra Dagsavisen