Verden

Rwanda støtter Kongo-opprørere

Rwanda støtter aktivt opprørerne som er på frammarsj i Kongo, mener FN-eksperter og Human Rights Watch.

Human Rights Watch har samlet omfattende dokumentasjon på opprørerne, deres overgrep mot sivilbefolkningen i det østlige Kongo og Rwandas rolle.

Konklusjonen de trekker er klar og i tråd med en fersk rapport fra FNs ekspertpanel for Kongo.

– Det foreligger overveldende beviser for Rwandas rolle, slår Human Rights Watch fast.

Ledes fra Rwanda

Opprørsgruppen M23, som denne uka erobret grensebyen Goma før de fortsatte sin framrykking i retning hovedstaden Kinshasa, får både våpen, soldater og militærstrategisk støtte utenfra.

Både Rwanda og Ugandas støtter M23. Forsvarsledelsen i Rwanda koordinerte opprettelsen av opprørsgruppen og har ledet størstedelen av deres militære operasjoner, mens opprørernes politiske gren fritt får operere fra Kampala i Uganda, slår FN-ekspertene fast.

Ifølge deres rapport har opprørerne også fått militær støtte fra offiserer i Ugandas regjeringshær, blant annet under erobringen av Rutshuru.

Etterlyst krigsforbryter

FN slår videre at M23 ledes av den rwandiske generalen Bosco Ntaganda, som er under direkte kommando av Rwandas forsvarsminister James Kabarebe.

Ntaganda, som har kallenavnet «The Terminator», har vært etterlyst for krigsforbrytelser av Den internasjonale straffedomstolen i Haag siden 2006, blant annet i forbindelse med bruk av barnesoldater.

Tidligere i år ble tiltalen også utvidet til å gjelde forbrytelser mot menneskeheten som drap, massevoldtekter og forfølgelse av folkegrupper.

Ntaganda kjempet tidligere skulder ved skulder med Rwandas president Paul Kagame i RPF-geriljaen, som tok makten i Rwanda etter folkemordet i 1994.

Regjeringssoldater fra Rwanda deltar også aktivt på opprørernes side og tar seg ikke engang bryet med å bytte uniform når de krysser grensa, slås det videre fast.

Regjeringssoldater

Human Rights Watch har samlet en rekke øyenvitneskildringer som fortelles om en jevn strøm av soldater over grensa fra Rwanda til Kongo.

Hundrevis av rwandiske regjeringssoldater har krysset grensa bare den siste uka, noe kilder i Goma-området også har bekreftet overfor NTB.

Øyenvitner har også fortalt om skuddveksling mellom rwandiske og kongolesiske regjeringssoldater de siste dagene.

Lederen for FNs fredsbevarende operasjon i Øst-Kongo, Roger Meece, orienterte onsdag Sikkerhetsrådet om situasjonen.

Meece betegnet opprørshæren som «imponerende» og konstaterte at de nå både er iført uniformer og i besittelse av store mengder avanserte våpen som helt klart kommer utenfra.

Nekter tvert

Både Rwanda og Uganda nekter tvert for at de støtter opprørerne i Kongo, men sliter med å bli trodd.

Lederne fra de to landene har de siste dagene sitter i samtaler med Kongos president Joseph Kabila i Kampala, uten at det har kommet noe ut av dette.

Opprørslederne krever Kabilas avgang, og de nøyer seg ikke med vage løfter om at han vil se nærmere på deres krav.

Kravet om internasjonale sanksjoner mot de to landene, som begge regnes som gode allierte av USA og europeiske land som Norge, vokser. Human Rights Watch er blant dem som mener at nok er nok.

– Tausheten når det gjelder det rwandiske forsvarets støtte til M23-opprørerne kan ikke lenger rettferdiggjøres når man ser på de overveldende bevisene for Rwandas rolle, slår menneskerettighetsorganisasjonen fast.

Mer fra Dagsavisen