Verden

Russland tar føringen

Russland trapper opp innsatsen i Syria, med både militære og diplomatiske krefter.

Bilde 1 av 2

NEW YORK (Dagsavisen): Få timer før FNs sikkerhetsråd møttes i New York i går for å diskutere krigen i Syria, kom nyheten om at Russland har startet luftangrep mot flere mål i det borgerkrigsrammede landet. Både områder kontrollert av ekstremistgruppa som kaller seg Den islamske stat (IS) og områder der opprørsgrupper har kontroll skal ha blitt bombet.

Ifølge opposisjonsleder Khaled Khoja, ble minst 36 sivile drept i de første russiske flyangrepene i byen Homs.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Støtter Assad

Russiske myndigheter bekrefter at det russiske militæret skal operere på syrisk territorium, og landets nasjonalforsamling har gitt grønt lys for at russiske styrker kan operere i utlandet.

Russland er Syrias president Bashar al-Assads sterkeste støttespiller, og president Vladimir Putin holdt et varmt innlegg til støtte for Assad, da han for første gang på ti år talte ved åpningen av FNs generalforsamling mandag. Fra samme talerstol insisterte USAs president Barack Obama på at Assads dager er talte.

Vesten, med USA i spissen, har lenge vært klar på at Assad er nødt til å gå av, før en kan finne en fredelig løsning i Syria. Nå tyder likevel mye på at USA er åpne for å inngå et kompromiss.

Over 240.000 mennesker er drept i den over fire år lange borgerkrigen. Millioner av mennesker er på flukt, og den ustabile situasjonen har gitt grobunn til ekstremistene i IS.

PUTIN: Assad er den eneste som virkelig slåss mot terrorister

Nærmere enighet

En voldsom flyktningstrøm til Europa og Syrias nærområder har gitt krigen aller høyeste prioritet under FN-møtene denne uka.

Russland, som leder Sikkerhetsrådet denne perioden, inviterte til gårsdagens toppmøte om Syria, der også Norges utenriksminister Børge Brende holdt innlegg.

Phil Gordon, Barack Obamas tidligere koordinator for Midtøsten, sier Det hvite hus er nødt til å lete etter andre løsninger på konflikten, og heller la Assads avgang vente.

– Det som trengs er en ny diplomatisk prosess som bringer alle de viktige aktørene til samme bord der de må bli enige om et komplisert kompromiss for å trappe ned konflikten. Selv om det betyr å utsette spørsmålet om Assad, skriver Gordon i Politico Magazine.

Første steg

Det eneste Moskva og Washington DC er enige om når det gjelder Syria, er behovet for å slåss mot ekstremistene i IS. Det kan være et utgangspunkt for samarbeid, sier Gordon. USA har i et drøyt år angrepet IS fra lufta, uten at det har endret borgerkrigens dynamikk nevneverdig. Nylig innrømmet amerikanske tjenestemenn at bare tre eller fire stridende opprørsledere har fått opplæring av amerikanske styrker.

Diplomati på høygir

Det er flere mulige veier framover:

– Etter at de fem vetomaktene pluss Tyskland (P+1) nylig forhandlet fram en atomavtale med Iran, har diplomatiet fått en ny giv, og det er snakk om at den samme gruppa skal komme sammen for å finne løsninger.

– Både Russland og USAs utenriksminister John Kerry snakker om å etablere en kontaktgruppe, med en rekke land i Midtøsten, Tyrkia, USA, Frankrike og Tyskland.

Begge alternativene krever at partene, i hvert fall for en periode, setter spørsmålet om Bashar al-Assads framtid til side.

LES OGSÅ: FN - en 70-åring som sliter

Samarbeid om IS

Det hersket i går kveld forvirring rundt de russiske flyangrepene i Syria. Russlands president Vladimir Putin sier angrepene er rettet mot islamistene i IS og andre opprørsgrupper Flere av områdene som ble bombet, er ikke lenger kontrollert av IS, men av grupper i opposisjon til president Bashar al-Assad.

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun vil ha en avklaring om Putins intensjoner i Syria.

– Nå er det viktig at vi får avklart hvilke mål de har, og hvilke intensjoner de har. Vi har sett enn oppbygging over lang tid. Hvis det er kamp mot IS, så er det bra at de deltar. Hvis det er for å styrke Assad og andre grupper, er det veldig negativt, sier Erna Solberg til NTB.

Mer fra Dagsavisen