Verden

Russland skal styres i tandem

Etter åtte år med Vladimir Putin som suveren sjef, får Russland nå to ledere. Det store spørsmålet er hvordan det vil fungere i praksis.

Optimistene tror dette tandemet kan være et skritt i retning av mer demokrati – at nasjonalforsamlingen og regjeringen får større makt på bekostning av presidenten.

Men pessimistene frykter at Putin i realiteten bare ønsker å beholde makten. Enkelte analytikere tror til og med han kan komme tilbake som president i 2012.

Formelt vil Dmitrij Medvedev få svært stor makt når han overtar som president 7. mai. Det får han ikke minst fordi forgjengeren Vladimir Putin gjennom åtte år systematisk har styrket embetet.

– Medvedev mektigst

Russland-forsker Helge Blakkisrud mener Medvedev ikke bare formelt, men også reelt vil bli Russlands mektigste mann etter innsettelsen.

– Makten følger i stor grad posisjonen, sier han, men legger til at Putin vil bli «en langt mer innflytelsesrik statsminister enn forgjengerne».

Men hvordan tandemet vil fungere i praksis, er foreløpig høyst uklart:

– De første indikasjonene kommer først når vi ser hva slags endringer som blir gjort – hvem får fornyet tillit i presidentadministrasjonen og regjeringen, og hvem forsvinner ut.

Jurij Korgunjuk fra tankesmia Indem tror presidenten, som etter 7. mai heter Dmitrij Medvedev, vil gå seirende ut av en eventuell maktkamp.

– Putin forsøker desperat å befeste sin posisjon, men han har selv gjort alt for å styrke presidentembetet på bekostning av alle andre, sier han til The Economist.

Sterk presidentmakt

Putin blir nå både statsminister og formann i landets desidert største parti Det forente Russland, som har mer enn to tredels flertall i nasjonalforsamlingen.

– Det er et tegn på at Putin ønsker å forsikre seg gjennom å bygge ut sin parlamentariske plattform, sier Blakkisrud til NTB.

Russland-eksperten fra Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) tror ikke grunnloven vil bli endret for å gi statsministeren mer makt på bekostning av presidenten.

Formelt sett kan presidenten sparke statsministeren, men Putins parti er mektig nok til å endre grunnloven – og dermed også presidentens arbeidsinstruks.

Et annet element er at Putin gjennom Det forente Russland kan blokkere en statsministerutnevnelse, påpeker Blakkisrud.

Ikke én person

Lederen av Russlands valgkommisjon mener tandemstyret er et helt naturlig skritt i landets demokratiske utvikling. Han får støtte fra den Kreml-tilknyttede observatøren Gleb Pavlovskij, som mener det nå etableres «et nytt lederskap som ikke er individuelt», ifølge AP.

Pavlovskij antyder at Medvedev ikke kommer til å bli en tsarlignende figur slik Putin har vært, men snarere del av et mer kollektivt styringssystem.

Men Blakkisrud tror ikke tandemstyret er en utvikling i retning av et mer demokratisk styre. Han mener Putin vil forsøke å kontrollere hvordan Medvedev forvalter arven etter ham:

– De signalene Medvedev har kommet med, er veldig i tråd med Putins politikk, kanskje særlig slik den var i årene 2004-2006. Han viderefører selvhevdingspolitikken overfor omverdenen, men uten den aggressive retorikken som preget utenrikspolitikken i opptakten til parlaments- og presidentvalget.

Blakkisrud tror dessuten Medvedev vil trenge Putins hjelp til å få kontroll over de ulike fraksjonene som kjemper om makten innad i Kreml.

Mer fra Dagsavisen